Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Csatangoló ebek Szatymazon

Szatymaz - Egyre több a kóbor kutya Szatymazon. Az állatokat altatólövedékkel kábítják el: a hortyogó ebeket a polgármesteri hivatal udvarán lévő kennelben őrzik néhány napig. Az ebadó bevezetésén gondolkodik az önkormányzat.
Az utóbbi egy-másfél évben szinte naponta érkezik panasz a szatymazi polgármesteri hivatalba gazdátlan kutyák kóborlásáról, károkozásáról. – Egyes gazdák a gazdasági problémák egyik gyors megoldásának tartják, ha rövid úton megszabadulnak a hobbiként tartott kutyáktól. Szatymazon szinte minden háztartásban van kutya, a helyi rendeletünk maximum 2 eb tartását teszi lehetővé. A kóbor állatokról főként telefonon szólnak be hozzánk, de nemrégiben aláírásgyűjtés is kezdődött egy olyan portán lakó ellen, aki a megengedettnél több ebet tart az udvarán – mondta Kormányos László polgármester.

A repülő fecskendők darabja 5000 forint. Csányi Imre szerint nem egyszerű feladat a megfelelő helyen eltalálni a kutyát. Fotó: Schmidt Andrea
A repülő fecskendők darabja 5000 forint. Csányi Imre szerint nem egyszerű feladat a megfelelő helyen eltalálni a kutyát. Fotó: Schmidt Andrea


Az önkormányzat már vásárolt egy altatópuskát, amelyet megfelelő biztonsági előírások szerint őriznek. A polgármester elmondása szerint a fegyverrel belterületen is biztonsággal lehet kilőni és elkábítani a csatangoló kutyákat. Az altatópuskát a hozzá tartozó repülő fecskendőkkel Csányi Imre kezeli. A polgármesteri hivatal munkatársa hivatásos vadász is egyben, így nem okoz gondot neki a fegyver használata.

– Eddig nagyjából 15 kutyára lőttem vele. Nem egyszerű használni a puskát: izomba kell lőni a fecskendőt, hiszen az altatófolyadék csak itt tudja kifejteni hatását. Volt már arra is példa, hogy meglőttem a kutyát, de elfutott a fecskendővel. Nagyon figyelni kell a meglőtt állatra, hiszen a szer nem azonnal fejti ki a hatását. Jól célozni úgy 15–20 méterre lehet vele – magyarázta Csányi Imre. A repülő fecskendők darabja 5000 forintba kerül, míg a fegyvert 1000 euróért rendelték Németországból. Kormányos László polgármester elmondta: ebadó bevezetését tervezik Szatymazon, kutyánként 2–3 ezer forintot szednének a tulajdonosoktól. A befolyt összegből az állatok chipezését támogatnák.

– A kóbor kutyák 60–70 százaléka nem szándékosan kidobott állat: a gazdák felelőtlensége miatt szöknek ki az utcákra. Az elfogott kutyákat a Tappancsnál próbáljuk elhelyezni. Mielőtt azonban az állatmenhelyre kerülnének, a polgármesteri hivatal udvarán felállított kennelben tartják őket néhány napig. Az ebekről fotót készítenek, amelyet feltöltenek az internetre. Aki felismeri saját kutyáját, vagy szívesen örökbe fogadná, magával viheti az önkormányzattól – magyarázta Kormányos László.

Olvasóink írták

 • 7. Görgényi 2012. március 07. 19:34
  „Atyaúristen mekkora kamu! Ezer eurós puska, töltények, 15-20 méter lövési távolság, ebadó...!
  Osz´ eddig hogy vót vajon? Minden tanyán, minden háznál volt kutya. Sokkal több, mint napjainkban. Az ember felügyelte, ha gond volt elkapta, elintézte a maga módján. Micsoda béna világban élünk!! Lassan szkafanderben járunk - "vári"-nak üzenem, lassan a haszontalan gyerekek szüleit is ivartalanitani köll...!!!”
 • 6. kompakt 2012. március 05. 16:25
  „vári:
  Okos gondolat. Egyébként, ha jól tudom, szerepel is a rendeletben, hogy ivartalanított, illetve menhelyről örökbe fogadott (és chipezett, ami amúgy már most is kötelező) kutyák után mentesség jár az ebadó alól, de legalábbis jelentős kedvezmény. A rendszer működne, egy nagyon nagy gáz van: állítólag az ebadó járulékos költségei (rendszeres ellenőrzés, adminisztráció, stb.) nagyobbak, mint a várható bevétel. No most ahol pl. már iskolafenntartásra sincs pénz...”
 • 5. vári 2012. március 05. 15:27
  „kompakt

  "A befolyt pénzből meg az ivartalanítást kellene támogatni, hogy még véletlenül se szülessen ingyen elvihető, bármikor kidobható kiskutya."

  Jobbat mondok. Nem csak arra kell fordítani, mert az emberek nem tudják követni a befizetett pénz útját...
  Azzal kell megkeresni a kutyatulajdonosokat, hogy "költsd a pénzt a kutyádra! Ha MOST elviszed ivartalaníttatni, nem vetünk ki rád ebadót". Mindjárt megnőne a hajlandóság...”
 • 4. baloghkatica 2012. március 05. 14:37
  „Gondolom az állatvédők kapják a havi díjat... ezért kell az ebadó Szatymazon!”
 • 3. kompakt 2012. március 05. 13:27
  „Az ebadóval valószínűleg tényleg nőne kóbor kutyák száma ÁTMENETILEG, viszont azzal, hogy a felelőtlen, az állatot csak a ház kellékének tekintő, az állat sorsával szemben teljesen érzéketlen "gazdák" nem tartanának kutyát, már középtávon drasztikusan csökkenne a kidobott állatok száma. Szerintem. Én ezért szívesen vállalok némi anyagi áldozatot is. A befolyt pénzből meg az ivartalanítást kellene támogatni, hogy még véletlenül se szülessen ingyen elvihető, bármikor kidobható kiskutya.
  A háztartásonkénti max. 2 kutyával viszont nem értek egyet, a csüdig szarban tartott, bűzlő állatból mindegy, hogy hány darab van a háznál, már egy kutya is nagyon zavaró, ha a szomszéd ablaka alá van kötve fél méteres láncra és ott ugat szerencsétlen állat, akkor is. A tisztán tartott, nyugodt, kiegyensúlyozott állatok viszont nem hinném, hogy nagyon zavarnák a szomszédokat, még hárman-négyen sem.”
 • 2. ferle65 2012. március 05. 12:28
  „Miért nem azt büntetik meg akinek kiszökik a kutyája, Az ebadóval sokkal több lesz a kóbor kutya Azt se ártana megnézni, hogy hányan hozzák ki Szegedről a megunt állataikat ,és engedik szélnek Ez miatt nem a becsületes kutyatartókat kellene büntetni.”
 • 1. szatyi 2012. március 05. 10:43
  „"Az ebadó bevezetésén gondolkodik az önkormányzat."

  Emiatt még több lesz a kóbor állat a községben!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol 30 éve ugyanaz a rektor

200 előadó közel 700 előadást tartott a zsombói Wesselényi Népfőiskolán, amely szombaton zárta 30. tanévét. Tovább olvasom