Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Csáth Géza ismeretlen rajzai

Szeged - Egyedülálló kötetet és tárlatot mutat be csütörtökön a Somogyi-könyvtár. Csáth Géza orvos, író és zeneszerzőt újabb, képzőművész oldaláról ismerhetik meg az érdeklődők.
Csak nézni kell ezeket a rajzokat... címmel állított össze kötetet a szabadkai könyvtár Csáth Géza (1887–1919) eddig ismeretlen naplórajzaiból és rajzfüzetéből. Csáth Géza (eredeti nevén Brenner József) szabadkai születésű, sokoldalúan tehetséges író, zeneszerző, zenekritikus, orvos másfél évig a Hajdú-Bihar megyei Püspökladány melletti Földesen praktizált belgyógyászként, az ideg- és kedélybetegségek, valamint a tüdőbajok szakorvosaként.

– Képzőművészi tevékenységéről keveset tud a közvélemény. Csáth mindig vonzódott a képzőművészethez, és ahogyan Kosztolányi Dezső fogalmazott, hármas művész volt, ám a zene és az írás mellett a képzőművészet mégis valahogyan a háttérbe szorult – mondta lapunknak Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai városi könyvtár igazgatóhelyettese. Az intézmény tulajdonában lévő Páciensek könyve, illetve a Földesen vezetett orvosi naplójának negyedik könyve rengeteg rajzot tartalmaz. Ehhez társul a könyvben a szabadkai városi múzeum tulajdonában lévő rajzfüzet is. Korábban megjelent már néhány rajz ezek közül, de teljes egészében most kerül először nyilvánosságra.

Szenzációs kiállítás a Somogyi-könyvtárban
Szenzációs kiállítás a Somogyi-könyvtárban

Az orvosi naplókat Csáth Géza vonalazta be saját kezűleg, és a fejléceit gazdagon dekorálta, így a páciensek adatai, a diagnózis, a napi bevétel és az oldalszám is a rajzok szerves részét képezi. (A könyvben a neveket letakarták.) A rajzok különleges belső késztetésre születhettek az 5200 lakosú kisváros magányában. Sokat ihletett közülük olvasmány és színházi élmény, megjelenik a háború kísértése, és női figurákat is ábrázol. A művész saját címert is alkotott magának; a pajzsmező egyik részében a morfinista létére utaló mákfejek jelennek meg együtt az orvosi hivatást jelképező vörös kereszttel. A másik felében a könyv és toll látható, az egész az éjszakai állatokkal, baglyokkal, denevérekkel egészül ki.

Az orvosi naplót 1989-ben a szabadkai könyvtárnak ajánlotta fel megvételre egy idős nő, kilétéről nem tudni, mint ahogy arról sem, miként jutott hozzá. A rajzokat művészettörténeti és irodalomtörténeti tanulmány elemzi az új kötetben.

Könyvbemutató és tárlat

A könyv alapanyagául szolgáló Csáth Géza-rajzokból és a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből válogatott tárlat csütörtökön délután fél 5-kor nyílik a Dóm téri bibliotéka I. emeleti olvasótermében. A január 30-áig látható összeállítást Dragan Rokvic, a szabadkai könyvtár igazgatója nyitja meg. A szenzációnak ígérkező kötetet Ágoston Pribilla Valéria, Hózsa Éva irodalomtörténész, Ninkov K. Olga művészettörténész, Szuromi Pál művészeti író és Dévavári Beszédes Valéria, az Életjel Kiadó Csáth-könyveinek szerkesztője mutatja be.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2011. január 10. 11:28
  „A képen látható dátum 1916.03.20. -Csáth éppen Földesen volt körzeti orvos. A háborús front szolgálatra drogos volta miatt alkalmatlanná vált. Hasonlóan Lukács Györgyhöz háború alól felmentve !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  A zseni és a hülye közti eltérés hajszálnyi és időnként szubjektív!”
 • 3. szilléri 2011. január 09. 18:35
  „Született zseni és drogos volt !
  Szobra Szabadkán a városháza mögött található.”
 • 2. tol 2011. január 08. 18:36
  „olvasd el a Csath Geza komolyzene-kritikait, aztan ismet irjal rola...”
 • 1. Norman_Bates 2011. január 08. 14:46
  „Basz*i ez meg mi a pi*a?
  LOL...erről a Bean című film jut az eszembe, amikor egy gyógypedagógia színvonalú fejet rajzolt a vászonra”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nyugat lánya a Metből

Szeged - Száz évvel a New York-i Metropolitanben megtartott ősbemutatója után szombaton 19 órától a… Tovább olvasom