Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Csatornajavítások városszerte

Huszonhét brigád építi a csatornát, és huszonegy készíti elő átadásra a megépült részeket, javítja az eddig lefektetett szakaszok hibáit. A Szegedi Vízmű jelentős bevételkieséssel számol, mert hiába számítottak több ezer háztartás csatornadíjára. A csatornák átadása nem halad terv szerint.
Kevesebb mint egy év maradt hátra a szegedi csatornaépítés befejezésére. Az elkészült szakaszok átadása azonban a tervezettnél lassabban halad: sok a javítanivaló. Az üzemeltetési díjjal a lakosság fizeti meg, ha rossz csatornát vesz át a vízmű – hangzott el tegnap a szegedi közgyűlés szakbizottságának ülésén.

Az idei évben a kivitelező Culvert 2003 konzorcium nem az építésre, hanem a javításra koncentrált. Több rosszul dolgozó alvállalkozót el kellett küldeni, most a már bizonyított cégek javítják a hátrahagyott hibákat. A kivitelezőket vezető Hídépítő Rt. képviselője, Csepregi András tegnap elmondta: 21 csapat dolgozik az átadáson, azaz javítja városszerte a rosszul épített csatornát. 27 csapat eközben az építésen dolgozik. Tavaly 90 kilométernyi vezetéket fektettek le, idén csak 45-50 kilométernyit. A cég a csapadékos időjárásra és a magas talajvízre hívta föl a figyelmet, amikor kritika érte a munkájukat.

– A tenderkiírásban eredetileg az szerepelt, háromméteres mélységben kell talajvízre számítani, a valóságban már másfél méteres mélységben víztelenítést kell végezni – hangsúlyozta Csepregi. Szerinte nehezen találnak alvállalkozót, mert Szegedről menekülnek a mélyépítő cégek, olyan szigorúak a műszaki feltételek.

Bodor Dezső, a vízmű műszaki igazgatója elmondta: eddig összesen 39 kilométernyi újonnan épült csatornát üzemeltetnek. A legutóbb felkínált 44 utcát azonban nem vették át, mert a műszaki állapota nem volt megfelelő. Fodor Lászlóné vízmű-vezérigazgató szerint jelentős a bevételkiesésük, mert az át nem adott szakaszokon nem tudják beszedni a csatornadíjat. Bár városszerte építik az utakat, Serege János, a Környezetgazdálkodási Kht. nevében elmondta: hivatalosan még utat nem adtak át a csatornaépítők.

Év végéig óriási előrehaladást ígért a munkákban a kivitelező. November közepéig akarják építeni az utakat. Novák Gyula, a beruházás mérnöke, a város részéről építtető SZVMF Rt. vezérigazgatója szerint az év végére 9-10 ezer házi bekötés üzemel majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tompaszigeti kiskerti csend hangjai

Az öreg Picasso összeesküvés elméletet szőtt egy tompaszigeti bulizó társasággal és Szőke Péter volt… Tovább olvasom