Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Csatornatisztítás adományból?

Csongrád megye - Veszélybe került a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat léte, mert nincs állami pénz a helyi vízkárelhárítási feladatokra. Megszűnt a tagok kötelező befizetése, önkéntes támogatásokból takarítják a csatornákat.
A megye 129 ezer hektárnyi területén, 22 önkormányzatnál kezel 713 kilométer állami tulajdonú belvízelvezető csatornát és 16 belvizes szivattyútelepet a Szeged környéki vízgazdálkodási társulat (vgt). – 2010-ig az állam és a 16 ezer földtulajdonos közös teherviselésével üzemeltettük a rendszert, a tulajdonosok hozzájárulásának mértékét a küldöttgyűlés állapította meg. A tulajdonosok az utóbbi években annyira lecsökkentették az érdekeltségi díjat, hogy a befolyt pénzből évente csak a csatornák tizedét tudtuk kitisztítani. Vannak olyan részei az árokrendszernek, ahol 10–15 éve nem jártunk. Az egész hálózat karbantartása évente 300 millió forintba kerülne, ehhez képest 2010-ben a társulat 80 milliót szedett be – tájékoztatott Krasznai Attila, a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat elnöke. Az államtól utoljára 2003-ban kaptak viszonylag sok pénzt a fenntartásra: akkor az állam a tulajdonosok minden forintját megduplázta. 2011-től eltörölte a parlament a kötelező érdekeltségi hozzájárulást, mondván, közcélú feladatként közpénzből megoldják. Tavaly címkézett támogatással a szegedi vgt kapott az államtól 74 milliót, tehát nagyjából annyit, mint amennyit korábban a tulajdonosoktól beszedett.

Fotó
Fotó: Karnok Csaba


Segítség a bajban

A Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat idén 95 közmunkást foglalkoztat 110 milliós támogatásból, az adminisztráció költségét a társulatnak kell előteremteni. Naponta egy kilométer csatornát tisztítanak meg kézi erővel azokon a területeken, ahol a tagok pénzéből nem dolgoznak. Összesen a tervek szerint 150-200 kilométert tisztítanak ki Szegeden, Ruzsán, Pusztamérgesen, Ásotthalmon, Mórahalmon, Újszentivánon, Tiszaszigeten.

Idén megszűnt a társulatok állami támogatása. Egyedül a szivattyútelepek fenntartására folyósít az állam 5,4 milliót, ami elmegy rezsire. Ha az elnök nem tudja meggyőzni a társulat tagjait, hogy önként fizessék be a támogatást, a vgt megszűnik. Krasznai Attila kezében nincs más eszköz, mint a lobbiereje. Olyan szankció viszont létezik, hogy amelyik területen nincs vgt, ott – a kormányrendelet alapján – az állam közcélú érdekeltségi hozzájárulást vet ki (hektáronként 2001 és 3500 forint között), amit a jegyző szed be és a központi költségvetésbe kerül. Kérdés, hogy abból mennyi jut vissza a helyi csatornák tisztítására. A szegedi vgt küldöttgyűlése azt már eldöntötte, hogy rájuk szükség van, de a hozzájárulás mértékéről nem tudtak megegyezni. Június végére üzleti tervet kértek az elnöktől. Abban az szerepel, hogy a 2010-es tarifarendszer szerint várják az „egyéb támogatást", vagyis most is a földek aranykorona értékétől és a feladatoktól függően differenciálnak. A munka 25–30 százalékától a teljes hálózat takarításáig terjed az ajánlat. A mérnök-közgazdász megmutatta: a terv szerint a Homokhátságon hektáronként 800, illetve 2800 forintért, a Tisza jobb partján Bakstól Röszkéig 970, illetve 3500 forintért, és a torontáli területen, a Maros-torkolattól az országhatárig 1230, illetve 3700 forintért dolgoznának.

A küldöttgyűlés egyszerű többsége június 28-án szavazza meg a támogatás arányát, a vgt értesíti a gazdákat, és a befolyó támogatásból dolgozni kezd az elfogadott ütemterv szerint. Önerő híján a vgt nem tud plusz pénzekért pályázni.

Olvasóink írták

  • 1. spiler 2012. június 12. 12:54
    „Békéscsaba,,,,,,,évekig fizették a szüleim a csatornázás díját.....180-200 ezer ft..............tavaj kezdték el a munkát ,talán jővőre kész lesz,,,,,,,de nem ez a meglepő......HATALMAS TÁBLÁN KÖZLIK EU PÉNZBŐL VAN A BERUHÁTÁS.......NA ÚRAIM,HŐLGYIM!!!!!!!!! AKKOR HOL A POLGÁROK PÉNZE????? érdemes lenne ezt is a Budaynak vizsgálni bár ez is el lesz kenve------”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszédes adatsor: hiányzó szegedi önkormányzati képviselők

A fideszes képviselők rendesen jártak bizottsági ülésekre az elmúlt fél évben, más – főként jobboldali – városatyák és pártdelegáltak azonban sűrűn hiányoztak. Tovább olvasom