Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Csatornaügy: eltörölt társulati hozzájárulás

Szeged - Állami és uniós forrásból kell rendbe tenni a belvízelvezető és öntözőcsatornákat, nem a gazdák pénzéből – vallja Nógrádi Zoltán parlamenti képviselő, akinek javaslatára az országgyűlés eltörölte a társulati hozzájárulást. Újabban többet kell védekezésre költeni, mint amennyibe a karbantartás kerülne.
Az országgyűlés Nógrádi Zoltán fideszes parlamenti képviselő javaslatára úgy döntött, hogy eltörli a gazdák által fizetendő hozzájárulást. Ezt a vízgazdálkodási társulatoknak kellett fizetniük a külterületi árkok, csatornák karbantartásának fedezésére. Nem mindenki fizette be, de nem is egyformán kérték számon: egyes helyeken a jegyző keményen behajtotta a hátralékot, és akadt olyan gazda, akinek elárverezték a házát emiatt. Aztán a mostani belvíz idején is kiderült, hogy a csatornarendszer – mivel állami, önkormányzati, illetve társulati fönntartásban is állnak egyes elemei – nem képes ellátni a feladatát, mert nincs kitakarítva. Nógrádi azt mondja, egységesen állami feladattá kell tenni a rendszer működtetését, amelynek fönntartására költségvetési, uniós forrást kell szerezni.

– Sokkal többet költünk védekezésre, a károk helyreállítására, mint amennyibe a rendes működtetés kerülne – érvel a képviselő. Aki megtartaná a társulatokat, mert ezek szakmai tapasztalata pótolhatatlan.
A vízügyes szakmára egyre nagyobb kihívások várnak Magyarországon, meg kell akadályozni például a Homokhátság elsivatagosodását. Olyan vízgazdálkodási rendszerre van szükség, amely levezeti a felhőszakadások csapadékát, és a Tiszából elegendő öntözővizet juttat mindenhová. A Homokhátság vízutánpótlásával kapcsolatos pályázatról a napokban dönt egy uniós bizottság. Azért is fontos ez a beruházás – mondta Nógrádi –, mert 2020-tól az ivóvízkincs védelmében várhatóan olyan szabályozást vezetnek be az Unióban, amely tiltani fogja a kútból való öntözést.

Olvasóink írták

 • 4. favágó 2010. július 27. 11:27
  „Nem nyaralni köldeném! Arra próbáltam meg rávilágítani, hogy ott az emberek másképpen viszonyulnak a vízhez! Van is miért, mert a gátak mögött ott a több méter magas víztömeg! És ezért az egyén is és az állam is mindent megtesz, hogy a föld ne legyen újra tenger! Pl.: nem láttam elhanyagolt csatornát, pedig keresztül -kasul kerékpároztam az országon!”
 • 3. deszkás 2010. július 27. 10:56
  „Akkor állami feladat lesz az ezután elkészülő Homokhátsági csatorna is? FAVÁGÓ! A fürdővel kapcsolatban Z.egerszegre is elutazott.”
 • 2. favágó 2010. július 27. 10:38
  „Nógrádi úr kimehetne néhány napra Hollandiába tanulmányozni a rendszert "élesben"! Ott a csatornák tisztántartása megoldott! Érdekes nem? Kicsit más a hozzáállás mind az állam, mind a "nép" részéről!”
 • 1. deszkás 2010. július 27. 10:12
  „És hagyjuk futni az eddig bezsebelt pénzzel a "társulatokat".Ennyi erővel az eredetiségvizsgálatot is el kell törölni ott se viszi senki a balhét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miklós Péter indul Putnik Lázár ellen Újszentivánon

Újszentiván - Négy éve még támogatta a Fidesz Putnik Lázár újszentiváni független polgármestert,… Tovább olvasom