Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Csatornázás: hiánycikk az információ

Szeged - Nem kapott a lakosság elegendő információt az alsóvárosi csapadékvíz-csatorna felújításáról. A kivitelező dolga az értesítés, érdeklődni négy helyen lehet.
– Egyik nap találtunk egy cetlit a postaládában, hogy csinálják az utcában a csapadékvíz-csatornát. Másnap már ott is voltak a munkások. Letarolják a ház előtti, féltve óvott kis kertünket. Ez eljárás? Tudjuk, hogy fontos a csatorna, örülünk, hogy lesz. A legfontosabb, amit mégis hiányolunk: a tájékoztatás – hívta szerkesztőségünket Becsei Péter az alsóvárosi Borbás utcából. – A terepmunkát végző alvállalkozót és az önkormányzati képviselőt már kérdeztem, nem tudnak részleteket. Szeretnénk tudni, hogy mi történik pontosan, miért ebben a formában, helyreállítják-e a kevés zöldfelületet, ami még maradt az ablakunk alatt. Ki tud információval szolgálni? Van erre szabály?

Borbás utca. Az itt lakókat váratlanul érte az építés híre, amelynek egyébként örülnek. Fotó: Schmidt Andrea
Borbás utca. Az itt lakókat váratlanul érte az építés híre, amelynek egyébként örülnek.
Fotó: Schmidt Andrea

– A szegediek által fizetett víz- és csatornaszámlából az önkormányzat elkülönít egy részt a víz-, a csatorna- és a csapadékvíz-hálózat felújítására, illetve fejlesztésére. A rekonstrukció olyan területre vonatkozik, ahol az adott rendszer már kiépült, csak feltöltötték, elöregedett vagy nem elég a kapacitása. Ezek tervezését és kivitelezését a vízmű végzi. Ilyen az alsóvárosi munkálatok esete is – tudtuk meg Dobó Istvántól, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának munkatársától. Fejlesztést ott terveznek, ahol eddig nem épült ki az adott közmű. Az építésről a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. javaslata alapján a városüzemeltetési bizottság dönt. A munkák éves ütemezését a vízmű egyezteti a városüzemeltetési irodával, a javaslatról szintén a városüzemeltetési bizottság határoz. Ha a feladatok közé nem fér bele egy utca csapadékvíz-elvezetésének kivitelezése, a terület tartaléklistára kerül. Ha egy másik ütemezett munka valami miatt csúszik, ebből a tartalékból választ a Szegedi Vízmű Zrt.

2012-t tervezik

Jelenleg két helyen újítják fel a csapadékvíz-hálózatot: az alsóvárosi Borbás utcában és Petőfitelep–Tápé határán, a Gerle utcában. Újabb munkálatok idén már nem kezdődnek. Az önkormányzat már a 2012-es munkákról egyeztet.

Az utóbbi évek szélsőséges időjárása miatt az általános elv a csapadékvíz-elvezetésnél, hogy a legnagyobb kapacitású és legtakarékosabb megoldást választják: a nyílt árkot, amit betonelemekkel bélelnek. Ahol ilyen nem fér el, ott betonfolyókát építenek be. A legritkább esetben helyeznek el zárt csatornát víznyelőkkel, mert ez a legdrágább variáció és minimális a tározókapacitása özönvízszerű esőzés esetén, valamint fenntartása lényegesen költségesebb a többinél. A szakember elmondta: a zöldfelületek helyreállítására terv készül, fát csak külön engedéllyel lehet kivágni. Információt a lakosság a bejáráskor közvetlenül is kaphat. A kivitelező kötelessége a munkakezdésről tájékoztatni. Részleteket az önkormányzat, a lebonyolító vízmű, a kivitelező és az engedélyező Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tud mondani a tervdokumentáció alapján.

Olvasóink írták

 • 4. szunyi 2011. november 21. 16:23
  „3. polgár

  Szerintem már volt/van a raktáron jópár és most miért szerlejenek le egyet, mert ahová pont most mennek már kint van egy 30-as, ahová holnapután mennek ott meg nincs.
  Zavarni nem zavar.”
 • 3. polgár 2011. november 21. 09:48
  „Én csak azt nem értem, hogy egy 30-as övezet tábla mellé miért kell kipakolni egy 30-as sebességkorlátozást? :D”
 • 2. Együgyű 2011. november 21. 08:22
  „Fidesz-KDNP szegedi atyai pártszövetségének, és a jobbiknak, mint a legerősebbeknek értesítésre nincs idejük a síbolás mellett. Az MSZP helyében én is biztosítottam volna ezt a lehetőséget, hiszen az erős és polgárokért kifejtett tevékenységüket kifejthették. Lehet, hogy az Önérdekek elfeledtették ezt a feladatukat? Ez várható a hátralevő idejükre és nem a jól fizető munkahelyek létrehozásának idecsábítása? Vagy ez nem érdekük?

  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 1. ValakiaSOKKözül 2011. november 21. 07:11
  „örülni kell neki.....a letaposott, értékes és hasznos területet pedig visszaállítani, vagy füvesíteni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldséget is termel kertjében a kübekházi önkormányzat

Kübekháza - Saját termésből előállított házi savanyúságokat és befőtteket esznek a kübekházi… Tovább olvasom