Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Csatornázásra 8 év alatt 7 milliárd

Szeged - 12 városrész összesen 304 utcáját kell csatornázni a következő 8 évben ahhoz, hogy Szeged teljes területét ellássák belvízelvezető hálózattal. Az ütemezés elkészült.
A következő 8 évben nagyjából 7 milliárd forintot költ az önkormányzat a belvízelvezető hálózatára, hogy a végén Szeged teljes területét lefedje a csatornarendszer. – Dorozsmán a legnagyobb a lemaradás, ott 2,3 milliárd forint értékű munkát kell elvégezni. Szőregen 1,2 milliárd forintos fejlesztést kell behozni és Gyálarét teljes csatornázását is meg kell oldani. Tápé 17 utcája pedig azért maradt ki a javasolt ütemezés első változatából, mert ott a közműtérképek kész csatornát jeleztek; utólag került a menetrendbe ez a 250 millió forintos beruházás – tájékoztatott Juhász Gyula, a városüzemeltetési bizottság kereszténydemokrata elnöke, tápai képviselő. A fejlesztési bizottság a 2014-ig tartó, közel 4 milliárdos beruházás tervezett menetrendjét hagyta jóvá nagy vonalakban, azzal a megkötéssel, hogy az utcára bontott feladatokról egyenként döntenek. A városrészek utcalistáját a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája kezeli, ők adják ki a konkrét megrendeléseket.
12 városrész, 304 utca

Idén a szőregi Szerb, Barázda, Tigris, Levendula, Tulipán utcában, a dorozsmai Bölcs és Kond, a szentmihályi Nagybercsényi utcában, az újpetőfitelepi Fenyveslejtőn, Bástya soron, az újszegedi Verseny és Udvarhelyi utcában csatornáznak és uniós pályázatból dolgoznak Dorozsmán a bánomkerti öblözetben, valamint a Vásárhelyi Pál utcán. A jövő évi, 1,3 milliárdos tervekben a szőregi Szerb utca és a Vásárhelyi Pál utca folytatása, Gyálarét, Tápé, a marostői Aranka, Dorottya, Ildikó, Gizella, Klára, Orsolya utca, az újpetőfitelepi Délceg utca és környéke, a subasai Domaszéki út és környéke, valamint a sziksóstói Gesztenye utca és környéke. Összesen 12 városrész 304 utcája szerepel az ütemtervben; Dorozsma vezet 96 utcával, Szőregen 41, Újszegeden pedig 33 utcát csatornáznak.  

– A 8 évre tervezett 7 milliárd forint abból adódik össze, hogy a szegediek által befizetett víz- és csatornaszámlák egy részét, évente megközelítőleg 900 millió forintot a város kötelezően fejlesztésre fordítja. 2011-ig ebből fizette az önkormányzat az ISPA szennyvízberuházás önrészét, jövőre ez a pénzkeret felszabadul, ebből lehet építkezni. Emellett a város ISPA-beruházásban érintett részein a lakosság hozzájárulást fizetett a szennyvízcsatorna és belvízelvezető rendszer kiépítéséhez. Ebből az ingatlanonként beszedett 120 ezer forintból 15 ezret a város az érintett területek belvízelvezetésére fordít. Ebből a két forrásból épülnek meg a városban az eddig hiányzó belvízcsatornák – mondta Novák Gyula, az önkormányzat cége, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója. Pályázik is a város, de mivel az idei belvízelvezetésre biztosított támogatási keret a régió három megyéjében csak 1,2 milliárd forint, ebből Szeged mindössze 280 milliót igényel.

A következő négy év menetrendjében azok a városrészek élveznek előnyt, ahol a lakók beszálltak a 15 ezer forintjukkal, hiszen nekik megígérték annak idején, hogy a szennyvízcsatornázás után, az ISPA-beruházást követően megépítik a belvízelvezető hálózatot. A szakmérnök szerint az lenne célszerű, hogy a fejlesztési bizottság jóváhagyja a következő éves csomagot, hogy a kivitelezőt megpályáztassák és a munkát elvégeztessék. A vezérigazgató szerint az sem veszélyezteti a beruházásokat, ha a kormány bevezeti a hatósági árszámítást a víz- és csatornadíjra, mert a fejlesztéseket ezután is minden településen be kell építeni a tarifába.

Olvasóink írták

 • 9. geza 2011. október 10. 12:09
  „Ha jól tudom pl Németországban a házi szennyvíztisztítók építését támogatták, azaz a lakásokból kikerülő víz tiszta, nem kell kilométerekre szállítani, nagy keresztmetszetű vezetékeken. A kijövő tisztított vizet, pl wc öblítésre -visszaforgatva- fel lehet használni ismét..

  Pénzlenyúlás volume 2 start...”
 • 8. teebee 2011. október 09. 12:11
  „Na akkor újra indul az Mszp szivattyú!”
 • 7. zoltanszabo 2011. október 09. 11:59
  „T. 5. Nem. Szennyvízcsatornára.”
 • 6. deszkás 2011. október 09. 09:42
  „Én láttam közvetlen közelről : széthajtott gépek ,tecsó cipőben dolgozó melósok szakadt ruhában és olyan szerszámmal hogy a hátán verném szét aki odaadja (törött lapátnyél, ronggyal megvastagitott kalapácsnyél) és sisak? Ugyan ugyan hol élünk? A Q7-est is meg kell venni valamiből.”
 • 5. Pimpa42 2011. október 09. 09:38
  „"Nekünk min. 220 000.-Ft-kell fizetni"

  Belvízelvezetésre?”
 • 4. zoltanszabo 2011. október 08. 18:14
  „T. 1. papsajt.
  máshol olvastam : minden 10 Ft -ból 4 ft korrupcióra megy el. Ez ma Magyarország. Ebben a rangsorban előkelő helyet értünk el. sajnos !
  mi az ,hogy a " lakók beszálltak 15 ezer ft-al ? " Nekünk min. 220 000.-Ft-kell fizetni ???még ez évben .
  Szegeden őrült víz-csatorna díjjak vannak. pl. vízdíj : 4500.- ft + a csatorna 9840.- / 2 hó = 14 340.-Ft csak ez !
  a csatorna díj a víznek a 220 %-a amit fizetni kell ! de volt már 17 ezres számla is.
  ÉS még hol a többi !!!!”
 • 3. bánki 2011. október 08. 17:37
  „2. frakk 2011.10.08. 11:22
  Egyáltalán nem zsíros üzlet annak aki építi !
  <moderálva>
  Kedves frakk várunk a csapatba - a melós oldalon !”
 • 2. frakk 2011. október 08. 11:22
  „Zsíros üzlet minden részvevő számára. És nagyon nagy az érdek éppen ezért , hogy egyre több legyen a bekötés--azaz előfizető. Nem is véletlenül Európa legdrágább díjait fizetjük.
  Európa érdekekre hivatkozva. !!!”
 • 1. papsajt 2011. október 08. 11:03
  „kedves ismerősöm pár éve Dunaújvárosba pályázott munkára, amikor csatornáztak.
  túl olcsó ajánlatot adott be.
  négyszemközti beszélgetésen közölték vele hogy minden egyes 1 millió helyett 3at kap,ha 1et visszaoszt.
  de ez nem meglepő,tudjuk az M6 is hogyan készült :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Antigona - a cseh opera atyjától

A cseh opera atyjaként emlegetett Josef Myslivecek Antigona című darabját még nem játszották hazánkban. A magyarországi bemutatót ma 19 órától tartja a svájci Theater Biel Solothurn társulata. Tovább olvasom