Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Csehov Platonovja a REÖK-ben biliárdozik

Biliárd és művészet együtt, összeköti őket a játék, ami a Maladype Színház lételeme. A társulat vendégjáték-sorozata folytatódik: novemberben ismét eljönnek, és új produkciójukat: a Platonovot mutatják be a REÖK-ben.
A produkció érdekessége, hogy díszlete egyetlen biliárdasztalból áll, ezt ülik körbe a nézők, és eköré szerveződik az egész előadás. A színészek a dialógusok közben pedig játszanak, szerepeket és természetesen biliárdot. A biliárdgolyók folytonos rendezgetése-ütköztetése modellezi a szereplők szintén folyamatosan átrendeződő viszonyrendszerét, őket is hol a tudatos tervezés, hol a véletlen löki egymás felé, vagy éppen taszítja el egymás közeléből. Így az egész nagyon koncentrálttá válik, hiszen az „egymással partiban levés", az együttes játék miatt az előadás állandóan vibrál. A biliárdasztal persze nemcsak játékra szolgál, szerelmi légyottok és üzleti csatározások helyszínévé is válik.

Csehov művét Balázs Zoltán, a társulat vezetője állítja színpadra. És hogy miért erre a darabra esett a választás, a rendező elárulta: „a Platonovban a generációs problémák mellett rendkívül élesen jelenik meg egy fiatalember hevülete, vehemens kritikája a világgal, a környezetével szemben, s ez – úgy érzem – tökéletes alapanyagot kínál egy olyan társulat számára, amely saját folyamatos újrafogalmazására törekszik".

Orosz Ákos és Tankó Erika jelenete a Platonovban
Orosz Ákos és Tankó Erika jelenete a Platonovban

A társulat vezetője elmondta, szem előtt tartva színészeik tehetségét, fejlődésük irányát és a társulat egészére jellemző művészi folyamatot, olyan előadást szerettek volna létrehozni, amelyet Csehov eredeti gondolatainak megfelelően „egyszerűen, primitíven" kellene játszani, jó színészekkel; madarak és kellékek teremtette hangulat nélkül. Az előadás a társulat tagjainak nyers, eleven és ironikus szemléletét tükrözi.
Csehov Platonovja a Maladype Színház előadásában november 22-én, 19 órától tekinthető meg a REÖK-ben. Jegyet elővételben 1200, a helyszínen pedig 1500 forintért vásárolhatnak.

Csáki Róbert életmű-kiállítása

Áttekintő kiállítás nyílt Csáki Róbert festőművész alkotásaiból a REÖK-ben. A tárlat egyik kivételes csábereje, hogy zömében friss, az elmúlt évtizedben született műveket mutat be és akad köztük több olyan is, amely erre az alkalomra készült, megalkotásukra pedig a REÖK tere ihlette a művészt. Csáki Róbert kiállítása 2010. november 13. és 2011. január 21. között tekinthető meg, 800, 600, 400 és Szeged-kártyával 200 forintos jegyárakkal.

(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Breki az egész családot képes szórakoztani

Nemcsak a gyerekeknek, az egész családnak kiváló szórakozást nyújthat Breki, a Délmagyarország és a Délvilág új, havi gyermekmagazinja. Tovább olvasom