Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Cselekvésre buzdít a Föld napja

Szeged - Hogyan motiválhatók az emberek, és komolyan veszik-e a környezetvédelmet? Erről kérdeztünk zöldszervezeteket a Föld napja alkalmából.
– Az a célunk, hogy ne csak a jeles napokon legyen fontos a környezetvédelem, hanem folyamatosan, az év minden napján. Például általános és középiskolai előadásokon, pályázatokon keresztül folytatjuk a környezeti nevelést, és rendszeresen részt veszünk országos programokon – fogalmaz Ábrahám Krisztián, a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnökségi tagja. A több száz fős egyesület munkája több megyére terjed ki a dél-alföldi régióban.

Fiatlaok a környezetért. Fotó: Frank Yvette
Fiatalok a környezetért.
Fotó: Frank Yvette

– A Föld napján, április 22-én inkább a városi rendezvények dominálnak, ezért az a célunk, hogy legyen egy természeti környezetben szervezett, hiánypótló rendezvény is. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságával közösen évek óta a Fehér-tóhoz invitáljuk ilyenkor az érdeklődőket. Szombat reggel 9-kor a Tisza-völgyi bemutatóházban kezdődnek a programok: egyebek mellett madarászatra és lesből fotózásra nyílik lehetőség. Ez az élmény motivációt nyújthat a későbbiekben a természet védelmére – hangsúlyozza Ábrahám Krisztián. Iskolai csoportokat és családokat egyaránt várnak a Fehér-tóhoz.

42 éve indult Amerikából
Az első Föld napján, 1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a természet védelméért. 1989-ben Kaliforniában Denis Hayes és barátai létrehozták a Föld napja Nemzetközi Hírközpontot. Az ökológiai válság jeleit látva a közös felelősségre hívták fel az emberek figyelmét. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" – ez az egyik jelmondata a mozgalomnak. Magyarország 1990-ben kapcsolódott be a Föld-napi rendezvénysorozatba.  
A Greenpeace Magyarország szóvivője, Vay Márton szerint jellemzően a fiatalok, illetve a kisgyermekes szülők a legfogékonyabbak a természetvédelemhez kötődő rendezvényekre, akciókra. Az sem ritka, hogy valaki az unokái miatt válik Greenpeace-támogatóvá.

– Egyre többen veszik komolyan a környezetvédelmet. Az ökológiai válság növekedésével sokan kapnak észbe, és kezdik komolyan venni a problémát. Tíz éve még mértékadónak tekintett véleményformálók is nyugodtan gúnyolódhattak azokon, akik „hisznek" az éghajlatváltozásban, ma már ez evidencia, és a bulvárlapok is arról cikkeznek, hogy mit tehetünk ellene – mondta el Vay, aki úgy látja, egyre jobban aktivizálhatóak az emberek. – Ha egyértelmű az érintettségük, akkor szívesebben vesznek részt a programjainkon – ilyenek az élelmiszerekkel kapcsolatos akciók, bojkottok, de a tudatos vásárlást is nyugodtan ide lehet sorolni. A faültetések és a szemétszedések is népszerűek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 év után is lendületben az Omega (képgalériával)

Nem sok olyan korú zenekar mozog az országban, amelyet a máig olyan rajongás övez, mint az Omegát – ez bizonyosodott be péntek este Szegeden is. Tovább olvasom