Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Csemegék Szeged kulturális étlapján

Jubileumi Mozart és Bartók-év, Rost Andrea szegedi látogatása teszi különlegessé a zeneszeretők számára a 2006-os évet. A képzőművészet iránt rajongók Mednyánszky és Munkácsy-képeket csodálhatnak Szegeden. A színházi bemutatók skálája a szegedikumnak számító Szindbádtól a Frank Wildhorn, Jack Murphy Rudolf – az utolsó csók című musicalje szabadtéri világpremierjéig terjed.
Rost Andrea februárban lesz Szeged vendége. Fotó: Miskolczi Róbert
Mozart születésének 250. évfordulója (január 27.) alkalmából 2006-ban a világ számos pontján, így például Szegeden is megemlékezünk a zseniális muzsikusról. Rost Andrea szoprán világsztárunk februári szegedi látogatása kitüntetés a városnak és a kultúrafüggő közönségnek.

Bartók Bélára, a zeneszerzőre, zongoristára, népzenekutatóra emlékezünk – Szegeden például nemzetközi zongoraversennyel – abból az alkalomból, hogy 125 évvel ezelőtt, 1881. március 25-én született Nagyszentmiklóson (a mai Románia területén), és 1945. szeptember 26-án halt meg New Yorkban. Az itteni V. országos Simándy-énekverseny különlegessége, hogy Simándy József, a magyar tenor születésének 90. évfordulóját is köszönti az eddigi 160 jelentkező – tudtuk meg Kerek Attilától, a szegedi polgármesteri hivatal által is támogatott rendezvényekről legtöbbet tudó protokoll- tanácsadótól.

A Móra Ferenc Múzeumban idén is változatos tematikájú tárlatokkal várják a látogatókat. Vendégeskedik kiállításával a Somogyi-könyvtár, mely azt ünnepli, hogy 125 éve írta alá Somogyi Károly az alapító okiratot. Évfordulós, 100 esztendős a néprajzi gyűjtemény, melynek kincseit október 13-ától közszemlére teszik.

Mednyánszky László festőművész 28 fiatalkori műve érkezik Pozsonyból: január 27-én Szegedre, a Móra-múzeumba, április 7-én pedig Szentesre – árulta el Nagy Imre művészettörténész. A bemutatott ceruzarajzok és nagyméretű festmények, tájképek és portrék korai korszakának jó keresztmetszetét adják. Szegeden Munkácsy Mihály-képeket is csodálhatunk kora nyáron: az amerikai magyar gyűjteménybe tartozó 25 kép kiegészül a magyarországi múzeumokban fellelhető festményekkel.

Jubileumi emlékkiállítása lesz a szegedi várban június 21-étől Strobl Alajos (1856–1926) szobrászművésznek. Hódmezővásárhelyen és Szegeden is látható lesz a Szépművészeti Múzeum nemzetközi hírű gyűjteményeiből válogatott utazó tárlat, így lesz emlékezetessé nálunk is a budapesti intézmény alapításának századik évfordulója.

A Szegedi Nemzeti Színházban magyarországi bemutatónak számít Bennett Beszélő fejek-premierje, illetve lapunk állandó publicistája, Darvasi László Bolond Helgájának őszre tervezett színrevitele – hallottuk Székhelyi József igazgatótól. Szegedikum a most születő Szindbád, mely ugyanannyira sokat tesz a fiatal közönség színházba csábításáért, mint a Bors néni, vagy a Hamupipőke előadás. A Hello, Dolly!-ban Udvaros Dorottyának, Tahi Tóth Lászlónak tapsolhatunk. Édes meglepetés lehet, ha Moliére Tartuffe-je mellett még egy Shakespeare-darab színrevitelére is marad erő és idő Szeged színházában.

Július 28-án láthatjuk először a szegedi szabadtéri játékok idei évadjának legnagyobb érdeklődéssel várt produkcióját: Frank Wildhorn, Jack Murphy Rudolf – az utolsó csók című musicalje Kerényi Miklós Gábor rendezésében szabadtéri világpremier.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka ma Gyurcsánnyal tárgyal

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyal ma Botka László polgármester három, Szeged és a… Tovább olvasom