Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Csend a bérlakáspiacon

Stagnál a bérlakáspiac is Szegeden: nagy a kínálat, kevés a vevő. Minél nagyobb a lakás, annál kevesebbet lehet kapni a bérleti jogért, persze az otthon állagán sok múlik.
Egy 50 négyzetméteres Kárász utcai lakás bérleti joga 7 millió volt. Fotó: Miskolczi Róbert
A korábbi évtizedekben szinte kőbe lehetett vésni, hogy az eladó a bérleti jogért a magántulajdonú lakás árának a felét kérhette. Ez ma már nem így van: akárcsak a panel- és társasházi lakások piacán, a bérleti jogok esetében is óriási a szórás. A legkelendőbbek a Kárász, Oskola, Oroszlán utcai, legfeljebb 50 négyzetméter alapterületű bérlakások, míg a 100 négyzetméteren felüli, esetleg négy méter belmagasságú otthonok szinte eladhatatlanok. Sok múlik azonban a lakás állagán és a beépített extrákon is.

Bozsó Miklós, a Limit Kft. ügyvezető igazgatója, ingatlanszakértő elmondta, a Kárász utcán, vagy a belváros más, „jó helynek" számító részein a magántulajdonú lakások négyzetméterárának akár a 70 százalékát is elkérhetik az eladók, ha azok nem nagyobbak 50-60 négyzetméternél. Vagyis: ha egy használt társasházi lakásnál 200-220 ezer forint négyzetméterárral kalkulál az eladó, akkor egy Kárász utcai bérlakás esetében nyugodtan számolhat 140-150 ezer forinttal. Egy hatvan négyzetméteres bérlakás bérleti jogának ára a legfrekventáltabb szegedi utcán elérheti a 9 millió forintot.

A szakember szerint a nagy lakásokat minimum egy, de inkább két évig hirdetik, mire gazdára találnak. Nem csoda, rengeteg pénzbe kerül a fenntartásuk, leginkább a fűtés. Hossz ú távon sok múlik majd azon, mennyire emelkednek a lakbérek. Ha piacivá válnak, akkor a bérleti jog ára azonnal leesik: az emberek úgy gondolkodnak majd, ha 30-40 ezer forintot kell a lakbérért kifizetni, akkor inkább hitelt vesznek fel egy magántulajdonú otthonra, és annak fizetik a törlesztőrészletét.

Az IKV Rt. ingatlanirodájának vezetője, Kaszper Pál is hasonló tapasztalatokról számolt be: stagnál a bérlakáspiac, idén az első kilenc hónapban mindössze 17 szerződést hagytak jóvá, míg tavaly 30-at. Náluk árban a maximumot egy Kárász utcai lakás érte el, az 50 négyzetméteres bérleti jog 7 millió forintért talált gazdára, vagyis négyzetméterenként 140 ezer forintért. De általában 120 ezer forint egy bérlakás-négyzetméter a belvárosban, ám csak a legfeljebb 70 négyzetméteres lakás esetében. Egy 160 négyzetméteres Tisza Lajos körúti, közepes állagú lakás bérleti joga legutóbb 11,5 millió forintért ment el.

Azoknak a szerződése, akik bérleti jogot vásárolnak, az IKV-nál landol: itt hagyják jóvá az adásvételt. Németh István, az IKV Rt. vezérigazgatója elmondta, az új bérlőktől egyszeri alkalommal térítési díjat kérnek, amelynek összege díjkörzetenként és komfortfokozatonként eltérő. A legmagasabb összeg 25 ezer forint négyzetméterenként, aminek azonban csak a 20 százalékát, 5 ezret kell kifizetni az önkormányzatnak: vagyis egy Kárász utcai 100 négyzetméteres bérlemény esetében 500 ezer forintot.


Licit

Rendelet szabályozza, hogy a felújított önkormányzati bérlakásokat miként pályáztathatja meg az IKV Rt. A Kölcsey–Kelemen–Somogyi utca határolta tömbre például olyan előterjesztés készül, hogy a pályázati alapár a korábbi térítési díj négyszerese lesz, azaz négyzetméterenként négyszer 25, vagyis 100 ezer forint – ez jelenleg a piaci középérték. Húsz lakásra lehet majd licitálni. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasszécsénnyel kezdődött a bontás

A vasszécsényi önkormányzat emléklapjának eltávolításával megkezdődött tegnap Ópusztaszeren a… Tovább olvasom