Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Csendesek a városrészi agórák

Minden önkormányzat azért tesz erőfeszítéseket, hogy ne csak a belvárosban érezzék magukat jól az emberek, hanem lakóhelyük közvetlen közelében is. Ezekre a közösségi tér kezdeményekre aztán áldoz egy kis pénzt a város, de jelenleg még egyik sem versenyképes a cityvel.
Tarjánban minden út a Csillag térre és azon keresztül vezet: a városrész agórája szemlátomást nem véletlenül kapta ezt a nevet. Noha a parkot csak fák és bokrok jelentik, Tarján közösségi tere szinte lüktet. Van itt kispiac, élelmiszer-áruház, kisboltok tömkelege, kocsma, cukrászda, autósiskola, kulcsmásoló. Minden, ami a hétköznapi élethez szükséges. Még pletykapad is: itt találkozott éppen két régi ismerős. Szűcsné Putics Anikó ezen a környéken nőtt fel magánházban, a panelóriások építése előtt, édesanyjával virágot árult, talán éppen a mostani kispiac helyén. Most az Erdő utcában lakik, de fia ide járt bölcsődébe és óvodába is. Éppen a bankautomatához közelített, amikor találkozott Vasuthné Kálmán Erikával, aki hazafelé tartott a Zöldfa utcába. A Csillag teret a városrész igazi, élettel teli központjának tartják, igaz, közösségi rendezvényekre alkalmatlan.

Új helyek, padokkal

Gyálaréten a buszfordulót, Hattyason a Harangláb melletti területet, Kecskésen az óvoda és művelődési ház közötti részt szépítgetik – számolt be a fejlesztésekről Bartáné Tóth Mária, Délikert városrész önkormányzati képviselője, a beruházások azonban csak néhány padot jelentenek. Szentmihályon szerinte a Betyárok tere harcolja ki lassan az agóra szerepét, ahol lovasnapokat, juniálisokat rendeznek. Egyelőre azonban ezek sem versenyezhetnek Szeged belvárosával.  
Ezzel szemben Alsóváros agórája, a Mátyás tér búcsúnak, egyéb gyermekprogramnak kiválóan megfelel, ugyanakkor hiányoznak az üzletek, leszámítva az élelmiszerboltokat, és a gyorsbüféket. Ez utóbbiak a közeli óvodák, iskolák éhes diákjaira alapozzák a bevételt. Akárcsak Móravároson, ahol hagyományosan a Kolozsvári tér a központ, de lassan már csak az élelmiszer-áruház és a kocsma miatt. Az iskola pedig hamarosan be is zár. Mindkét városrészből el kell kutyagolni a Kárász utcáig, ha az emberek azt akarják, hogy történjen velük valami.

Vannak városrészek, ahol hiába keresünk közösségi tereket, például Rókuson, Felsővároson, Makkosházon, Béketelepen. Kalmár Ferenc, Rókus önkormányzati képviselője elmondta, ez valahogy így alakult ki történelmileg. Egyedül az Arany János-iskola előtti kis tér próbálja összehozni az embereket, ő maga is itt szokott virágot osztani. Könnyebb helyzetben van az Északi városrész, ott a Diófa melletti nyüzsgő kispiacról egyenes út vezet a Kodály téri rendezett, új szökőkúttal is feldobott, pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas területig.

Nagy gondban van Újszeged – magyarázta Szabó László városatya, aki szerint a Csanádi utcai kispiac a szó szoros értelmében vett agóra, üzletekkel, parkolóval, kocsmával. Ő maga is ezen a környéken nőtt fel, és télen itt szánkózott a lejtőn. Újszeged közösségi tere azonban valójában a tüdő alakú Népliget lehetne szerinte, akárcsak a háború előtt, amikor a Vigadó és annak közönsége töltötte meg élettel a parkot. Neki magának régi álma, hogy a liget ne csak május elsejére éledjen fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma kezdődnek a Szeged napja rendezvények

Ma kezdődnek a Szeged napja köré szervezett ünnepi rendezvények, nyit a hat napig tartó XIII.… Tovább olvasom