Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Cseppentő Zsombor a pünkösdi király

Ópusztaszer - Hat lovas indult a pünkösdi király címért hétfőn a történeti emlékparkban.
Jó a ló, ügyes volt. Az ő érdeme – mondta a 20 éves Cseppentő Zsombor, miután megnyerte Tekes nevű lova hátán a pünkösdi király címért folyó ügyességi versenyt Ópusztaszeren hétfőn. Ez volt a Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezett kétnapos pünkösdölő egyik leglátványosabb eseménye.

Hat lovas indult fél egykor kettesével a győzelemért. Előbb egy-egy korsó sört – vagy ásványvizet – kellett felhajtaniuk, majd felpattanni a lóra, amit szőrén ültek meg. Lóháton állva szereztek egy-egy koszorút, a következő körben pedig három tojással a kézben kellett lóra pattanni, és tenni egy kört. A tojások nem törhettek össze. Ez után fokossal ütöttek szét karóra helyezett káposztafejet, majd el kellett találni egy fellógatott almát. Utolsó feladatként a lovon ülve emeltek fel egy zsákot a földről, majd azzal tettek egy kört.

Hat lovas indult a pünkösdi király címért hétfőn a történeti emlékparkban.

A következő fordulóban a három győztes rövid vágtában döntötte el, hogy ki a továbbjutó két versenyző. Zsombor mellett Tóth Sándor küzdött a királyságot jelentő újabb koszorúért. Végül második lett, jutalmul a Szegedi Szabadtéri Játékok által felajánlott két jegyet kapott a Valahol Európában című musicalre.

A versengésben csak olyanok vehettek részt, akik komoly lovasmúlttal rendelkeznek. A program alatt a szervezők nem győzték hangsúlyozni, hogy a nézők tartsanak távolságot. A lábát se lógassa senki a pályára, mert a lovak kihívásnak veszik – figyelmeztettek.

A futamban alternatív megoldásokat is láthattunk, Tóth Sándor például felmászott az oszlopra, mert lova nem akart megállni a koszorúk alatt. „A szabályok kissé rugalmas értelmezésére láthatunk példát" - fogalmazott a műsorvezető, aki az egyik páros komótos indulásakor megjegyezte: igazuk van, hogy elsörözgetnek, hiszen jó az idő.

Cseppentő Zsombor az idei pünkösdi király. Fotó: Karnok Csaba (galréia)

Cseppentő Zsombor a győzelem után elmondta: „pisis kora óta" lovagol - Tekesen öt éve. A verseny legnehezebb eleme szerinte az almaverés volt, mert egyensúlyozni kellett hozzá, hogy eltalálja ami a feje fölött van.

A győztes nyereménye egy hordó bor. Korábban a pünkösdi király ingyen ihatott az egyik kocsmában, de Zsombor szerint ezzel az igénnyel valószínűleg kinevetnék ma már.

Az emlékparkban délelőtt az ópusztaszeri iskolások léptek föl, délután erős ember, dolgos asszony, ügyes gyerek vetélkedőt rendeztek.

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth 2011. június 13. 20:29
    „ügyes kis szépfiú:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mazsorett- és motoros felvonulás a Bordányi Falunapokon

A XIX. Bordányi Falunapok első napján motoros felvonulást, mazsorett és pompon bemutatókat tekinthettek meg a résztvevők. Tovább olvasom