Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Cserebere az okmányirodán

A Magyar Államkincstár kiküldte az összes energiaár-támogatást igénylő ívet. Az emberek lakcímváltoztatással és gázóra átírással védekeznek a szegedi távfűtés árának ötvenöt százalékos emelkedése ellen.
December közepe óta megháromszorozódott a forgalom az okmányiroda lakcímátírással foglalkozó részlegén. Fotó: Frank Yvette
– Kihasználjuk az energiaár támogatás lehetőségét, ezért változtatunk lakcímet – mondta tegnap délelőtt a szegedi okmányiroda folyosóján Bálint Krisztina, aki másfél éves kislányával és férjével várakozott sorára. – Két panellakásunk van, az egyikbe eddig a másfél éves kislányunk, a másikba pedig a férjemmel együtt mi ketten voltunk bejelentve. Ezután a kislányom lesz bejelentve hozzám, a férjem pedig egyedül a másik lakásunkba – mondta.

Kettőjük összfizetése alapján nem lettek volna jogosultak a kedvezmény igénybevételére. – Így viszont mindkét helyen kapunk majd támogatást. Eddig is tizennyolc ezer volt a fűtésszámlánk. Ha a támogatás havonta csak néhány ezer forintot jelentene, már az is nagy szó számunkra – mondta a kisgyermekes anyuka. Elmondta, mindenképpen szerették volna még decemberben letudni a lakcímváltást, hogy már a januárban kézhez kapott energiaszámláért is kevesebbet kelljen fizetniük.

Háromszor annyian

Kaprinayné Rádi Gizella irodavezető elmondta, az okmányirodában eddig naponta átlagosan száz ki- és bejelentést végeztek el. Ez a szám az utóbbi hetekben megháromszorozódott. – A kompenzációs rendelet miatt a Dégáz-irodákban kétszeresére, a Call Centerben háromszorosára nőtt meg a forgalom. A legtöbben a kérdőív kitöltésében kérnek segítséget, valamint kezdeményezik a névátírást, hogy jogosultakká váljanak. Aki 2007. március 31-éig beadja az igénylést, annak 2007. január 1-jéig visszamenőlegesen jár a kompenzáció. Ezt követően viszont már csak a benyújtást követő hónap elsejétől válik jogosulttá – tudtuk meg Iváncsics Sándortól, az Égáz és Dégáz Zrt. kereskedelmi és ügyfélszolgálati igazgatóhelyettesétől.

Szűcs Brigitta is lakcímváltozást igénylő lapot pihentetett az ölében. A lány elsőéves az egyetemen. – Nyíregyházáról jöttem Szegedre, eddig otthon, a szüleimnél voltam bejelentve. A szüleim nem keresnek rosszul, támogatásra sem lennének jogosultak. Még akkor sem, ha én kereset nélkül, a továbbiakban is hozzájuk lennék bejelentve. A nővérem viszont – aki egyébként jogosult támogatásra – Szegeden lakik és dolgozik, de velem együtt még több támogatást kap majd – árulta el Brigitta.

– Egyszerűen elfelejtettem bejelenteni a lakcímváltozásomat az okmányirodában. Most jutott eszembe, hogy az energiatámogatás miatt mindenki az átjelentkezésekről beszélt – magyarázta Szécsiné Hegedűs Krisztina. Eddig hivatalosan nyugdíjas édesapjával lakott egy fedél alatt, pedig férjével és két gyermekével már régen külön háztartásban él. – Édesapám nyugdíja magasabb 94 ezer forintnál, a gyerekeimnek még nincsen keresete – adott furcsa választ, miért is szükséges neki annyira az átjelentkezés. Arra kértük, számoljunk együtt. Kiderült: ha édesapja címére maradna bejelentve, apukája is jogosult lehetne támogatásra, így viszont férjével együtt valószínűleg kevesebb jóváírásra számíthat, mintha egy keresettel pályáztak volna a támogatásra. – Én már csak ilyen becsületes vagyok. Úgy gondolom, ahol mindennap megtalálható vagyok, oda kell bejelentkeznem is – mondta mosolyogva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadtuk babaszépségversenyünk díjait

Átadtuk Az év babája verseny győzteseinek járó nyereményeket. Tegnap délelőtt kilenc családot… Tovább olvasom