Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Cserépkályha robbant fel Deszken

Nagy erőkkel vonult ki szerda este a tűzoltóság a deszki Béke utcába, ahol egy melléképület fatüzelésű kályhája robbant fel - a műhelyből még időben kimenekítették az acetilén- és oxigénpalackot.

Csütörtök reggel ismét hívtuk Tátrai Jánost, aki újabb információkkal nem tudott szolgálni, kérdésünkre azonban elmondta, hogy a - behívható rendszerben dolgozó - tűzvizsgáló már tegnap este elkezdte a munkát, ilyenkor nem lehet várni virradatig. A tűz, pontosaban a robbanás okáról későbbre ígért tájékoztatást. Az elszállított sérült állapotáról viszont rendelkezett új információval, kiderült, hogy az alaposabb vizsgálat csak felületi égést talált, így a sérülés könnyebb, mint ahogy az tegnap este látszott.

Korábban írtuk:

- Tátrai János, a megyei katasztrófavédelem sajtóreferense megerősítette információinkat, és úgy pontosított, hogy egy cserépkályha robbant fel a deszki Béke utcai ház műhelyként használt melléképületében. A riasztást 20.15-kor kapták a tűzoltók, akik két fecskendős és egy vízszállító autóval érkeztek a helyszínre. A 8 x 10 méteres épület addigra már teljesen égett, s a helyzetet súlyosbította, hogy egy acetilén és egy oxigénpalack is volt a műhelyben. Szerencsére ezeket sikerült időben kihozni, így megakadályozták az újabb, immár súlyosabb robbanást.

Első információink szerint a tulajdonos csak könnyebb égési sérüléseket szenvedett, később azonban kiderült, azok súlyosabbak. A robbanás oka egyelőre ismeretlen, azt még vizsgálják a szakértők.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Korábban írtuk:

Információink szerint a tulajdonost könnyebb égési sérülésekkel szállították el a mentők, a tüzet a kiérkező tűzoltók hamar eloltották. Ebben egy szomszéd is segítette volna őket poroltóval, de szerencsére rá már nem volt szükség.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. pamukpeter 2012. február 22. 12:36
  „Üdv, Kedves Fórumozók!
  A Károsult közeli hozzátartozójaként írok. A kályha nem volt lezárva. A kémény megfelelő állapotban volt. A tüzelőanyag rendes fa, akác és tölgy. Egy szép nagy rakással megtalálható a műhelyen belül és kívül is. Kizárták az emberi mulasztást. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cserépkályha rosszul lett megépítve, habár azt mester készítette. Erre utal az is , hogy nem a kályha teteje robbant le, hanem a hamuzónyílás melletti karbantartó nyílás. Így a sokkal kisebb résen hatalmas nyomás szabadult fel, okádva magából a parazsat. Ha jól tudom, még nem derült ki, hogy felelősségre vonható-e a kályha építője.”
 • 21. füstölgő 2012. február 17. 09:21
  „Nadim! A kéményseprőket keresd fel, ők kitisztítják neked szakszerűen a kéményedet. Sőt, évente kétszer is, ha kell! További szép napot mindenkinek!”
 • 20. mozdony 2012. február 16. 20:31
  „Az eldugult kéménytől nem robban fel,hanem visszafüstöl,az ajtón jön a füst vissza.Persze nem is ég.
  A cserépkályhát tüzelés után csak akkor szabad teljesen lezárni,ha már nem ég, csak a parázs izzik.EKKOR A MELEG TÉGLA HOSSZAN ŐRZI MELEGET,égni nem ég,nincs szükség oxigénre.De ha lángol a fa vagy a szén akkor lezárás után robbanhat.Kazánrobbanás:jégdugó miatt,ha nem használják és hosszú fagyok után a rendszerben a víz megfagy.A kazán tetején hőmérő,valahol nyomásmérő.Ezeket figyelni,ha 80 fokos a víz,akkor a tüzet eloltani.”
 • 19. Nadim 2012. február 16. 19:04
  „Mi tanyán lakunk és nállunk még nem volt kéményellenör,csak az elsö évben,Nem is fizetünk dijjat.”
 • 18. lutrababy 2012. február 16. 17:46
  „Ráérő, nekem mások a tapasztalataim!A kéményellenőrnek az a dolga, hogy ellenőrizze és ha kell takarítsa ki a kéményt, a szellőzőnyílást.Azért fizetjük ki az éves díjat.Én nem is sajnálom rá a pénzt, mert szakember évente ellenőrzi.Ha szénmonoxidmérgezés , robbanás vagy bármi történne, súlyosan megbüntetik az ellenőrt is.Szerintem se ezzel se mások életével nem játszik...Felénk nagyon lelkiismeretesek az ellenőrök.”
 • 17. rika10 2012. február 16. 17:22
  „Nadim a kemencéből megy a füst a szabadba? Nem egészen értem az összekötést?! Egyébként azt hallottam, hogy 1-2 kg krumpli héj elégetése után a korom remekül kiürül a csőből is és a kéményből is. Ha hülyeség, akkor hülyeség, nevessünk egy jót.”
 • 16. ráérő 2012. február 16. 13:34
  „14. Nadim 2012.02.16. 10:59
  "a kémény még nem volt mióta mi itt lakunk(10 éve"
  Ezek szerint nálatok a Kéményseprő Kft nem jelenik meg évente?
  Munkalap a 2012.évi KÖTELEZŐ kéményellenőrzésröl és tisztitásrol.
  Éves alapdij....ft
  vegyestüzelésű kémény tisztitása...ft.
  Ezekböl a tételekböl jött összesen 1965 ft
  A számlán egyértelmüen szerepel a kémény egyszeri évi tisztitása.
  Sosem végzik el ha igen határozottan nem követeled..!”
 • 15. p79 2012. február 16. 11:12
  „Pozdorját ma már nem igazán gyártanak, az lenből és kenderből készül.
  Gondolom inkább faforgácsból előállított bútorlapról van szó. Annak az a hátránya, hogy a dekor lemez önmagbában egy melamingyantával átitatott papír, és azt ragasztással viszik fel a faforgácslapra. A megolvadt ragsztó, gyanta gyönyörűen le tud tapadni a kémény belsejében...”
 • 14. Nadim 2012. február 16. 10:59
  „Kedves forumozók! Tanácsra lenne szükségem. Mi is cserép kályhában fűtűnk álltalában pozdória darabokkal( bútoranyag )A csövet 2havonta takarítjuk. a kémény még nem volt mióta mi itt lakunk(10 éve)Néha nekem is szokott hirtelen be lobbanni olyankor kicsap a láng aluról és az ajtónál.Nálunk nincsen kémény nyílás kemencébe van be kötve a cső, nem mi szereltük már így volt. A kéményt hogy lehet kitakarítani??”
 • 13. hm... 2012. február 16. 10:04
  „Pomat:
  Én is fával tüzelek a cserépkályhába (pedig anno úgy lett rakatva, hogy szénnel is lehessen benne tüzelni). Az is igaz, hogy fél vödör dióhéjjal le lehet repíttetni a kályha tetejét.
  Én úgy tudom és úgy is csinálom, hogy sosem zárom le teljesen a kályha ajtaját alól, csak akkor amikor már maradéktalanul elégett benne fa (még parázs sincs benne). DE ha biztosra akarsz menni, akkor mindig hagy az alsó ajtó egy kis rést, hogy kapjon levegőt. Persze nem árt rendszeresen salakozni a kályhát és a kéményt is rendben kell tartani (ez nálunk könnyű, mert kemence kéménybe van belekötve).
  Remélem valamit segítettem.”
 • 12. maci53 2012. február 16. 09:56
  „Egy cserép kályha akkor robban fel ha tökéletlen az égés,a huzatot lecsökketjük,a kályha nagy belsőrésszel rendelkezik,felszaporodik benne a füstgáz,valamitől pl.ajtó nyitástól hirtelen oxigént kap és berobban.A kályhák eleve úgy készülnek hogy a tetejük "robbanó felület"is vékony hódfarkú cseréppel van fedve,agyagos sárban.Egyre kell figyelni,amíg nem ég,izzik rendesen a tüzelő anyag,pl.fa ami tökéletesen száraz,addig nem szabad a huzatot gátolni.
  A másik,a megfelelő kémény belméret,annak tisztasága,amit rendszeresen kotorni kell.Ilyenkor fagydugó is leszűkítheti a kéményt ha nem megfelelö a szigetelése.A hideg kémény is huzatcsökkentő,ezért ha van mód rá érdemes a tisztító ajtón keresztül begyujtani a kéménybe hogy előmelegedjék.Ezek csak ajánlások.”
 • 11. papika56 2012. február 16. 09:46
  „Szerintem meg havonta ki kell pucolni a kályhacsövet a lerakódott koromtól. Meg a kémény alján lévő kis ajtónál . Mi havonta v még gyakrabban megtesszük, és 1 vödör korom összejön. Ha eldugul gondolom akkor robbanhat fel levegő hiányában.”
 • 10. Pomat 2012. február 16. 09:14
  „Nagyon kedvesek vagytok hogy ilyen sokan írtatok erre, de bármilyen hihetetlen :) én fa tüzelésű cserépkályhát tényleg fával fűtök. Ebben az esetben érdekelne, hogy mire kell figyelni. Köszi.”
 • 9. lutrababy 2012. február 16. 09:09
  „Pomat, akár egy kis vödör dióhéjtól is fel tud robbani egy fatüzelésű cserépkályha.”
 • 8. tupac 2012. február 16. 08:58
  „Nekünk fatüzelésű kazánunk van azzal már jártam úgy hogy mikor nem ég rendesen csak füstölög /talán nem kap elég oxigént/kinyitod az ajtót hirtelen levegőt kap és méteres lángcsóvát is tud csinálni.Lehet még az is központi fűtésnél /kazánban melegszik a víz és az kering a csövekben,radiátorokban/hogy túlmelegszik a víz ami gőz lesz és annak már nagyobb nyomása van mint a meleg víznek és paff attól már felrobban a kazán”
 • 7. p79 2012. február 16. 08:56
  „Műhelyről lévén szó, gondolom nem egy rendszeresen karbantartott, klasszikus, nagyobb méretű cserépkályhát kell elképzelni (talán mobil cserépkályha). Szerintem mindenféle "szeméttel" tüzelhettek (kartonpapír, raklap stb.), túlrakták, majd a munka végeztével hamarabb zárták le a szellőztetőt.”
 • 6. csonakos 2012. február 16. 08:45
  „Cserépkályhák robbanása

  A fűtési elírások be nem tartása igen nagy károkat okozhat és súlyos balesetek előidézője lehet. Gyakori eset, hogy a cserépkályha kezelője a rostélyon erősen izzó szénre dobja rá a friss szenet. A rádobott szén hirtelen felhevülésre nedvességét elveszti, ezután hamarosan olyan nagy hőmérsékletre hevül fel, hogy éghető gázai hirtelen nagy tömegben szabadulnak ki. Különösen, ha szénport dobnak erős tűzre, a gázfejlődés olyan hevesen folyhat le, hogy az éghető gázok a nyitott tüzelőajtón kiáramolva, meggyulladva, lángkicsapódást okozhatnak.
  Az elégetlen gázok nem ritkán egészen megtöltik a cserépkályha járatait, és levegővel keveredve robbanó keveréket képezhetnek. Ez a gáz és levegőkeverék meggyulladva robbanásszerűen éghet el.
  Az így bekövetkezett robbanás a cserépkályha tetejét ledobja, nagy koromtömeget szór a helyiségbe, sőt az egész cserépkályhát szétvetheti.

  http://kalyha-stove.com/frames/uzem2.html”
 • 5. deszkifiu92 2012. február 16. 08:43
  „Nagyon sajnálom a sérűltet, személyesen is ismerem, autokarosszéria lakatos műhelye volt, és autok is voltak benne. Azért robbant fel mert elvolt dugúlva a kályha csöve és nem tudott kimeni a füst és egyszer csak berobbant, kicsit fura mert nem hallottam a robbanást. Ilyenkor azt is kell nézni hogy a családdal mi lesz, van egy szép kisfia is meg a vállalkozása is tönkrement, most mindent kezdhet előről.”
 • 4. Pomat 2012. február 16. 08:21
  „Én se értem mitől tud felrobbanni egy cserépkályha ha fával fűtenek benne. Eddig olyanokat olvastam csak, hogy gázzal fűtött cserépkályák robbantak fel. Ha valaki tudja hogyan történhet ez legyen szíves írja meg, mert mi is azzal fűtünk, tudni szeretnénk mire figyeljünk. Köszönöm.”
 • 3. badó 2012. február 16. 08:07
  „hozzáértő emberektől kérdezem ( minden vicc nélkül ) : mitől tud felrobbanni egy kályha, vagy kandalló ?
  Nem az első eset hogy ezt olvasom, de nem értem. A tüzelés a funkciója....”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy lehet megélni 47 ezerből?

A panel- és társasházi lakóknak vannak fix kiadásaik, de spórolni lehet a villany- és vízhasználattal, csomagváltással racionalizálni lehet a banki szolgáltatások díját. Tovább olvasom