Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Cserkészek árasztották el a Dóm teret

Cserkészek árasztották el a Dóm teret
Az ország minden pontjáról érkező cserkészcsapatok emlékeztek meg az 1879-es nagy szegedi árvíz évfordulójáról, a város pusztulásáról és újjáépüléséről a Dóm téren szombaton.
– Már tizenkettedik alkalommal járunk Szegeden az árvízi emléknapon. Azt mondják, hogy a napfény városa, de az elmúlt években szinte mindig borús volt az idő – mondta Soóváry Bence.

Az egri cserkész szombaton a 12. Árvízi emléknapra érkezett a szegedi Dóm térre, ahol az ország minden pontjáról érkezett csapatokat és a kilátogatókat színes programok várták. Ki lehetett próbálni az íjászatot, lehetett kardozni, népzenét hallgatni és erénykereket forgatni a különböző sátraknál. Délután hadijáték kezdődött, ahol a csapatok szegedi épületek makettjeiért versenyeztek, amiből újjáépítették az árvíz utáni Szegedet. Az egri cserkészek a főzőversenyre neveztek be.

– Egy 1880-as receptből dolgozunk a szegedi nagy árvíz idejéből. A bográcsban karórépa-főzelék készül, amit füstölt hússal ízesítünk – magyarázta Bence. A fiatalember azt mondta, hogy szavakkal nem tudja leírni, milyen jó dolog cserkésznek lenni. – A világ szinte minden pontján vannak cserkészek. Aki hozzánk csatlakozik, könnyen láthat világot. Mi már Kazahsztánba is eljutottunk. A Földön csak hat országban nincs cserkészszervezet, például Észak-Koreában és Kubában. Én 1996 óta vagyok cserkész. Apukám fogott fülön a testvéremmel, és vitt el először egy cserkésztáborba. Az elején azt sem tudtuk, hol vagyunk, de ez a legjobb dolog, ami eddig történt velem az életemben – magyarázta a fiatalember.
 
Cserkészek a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


Kép: Soóváry Bence és egri csapata egy 1880-as recept alapján készített karórépa-főzeléket a szegedi árvíz évfordulóján a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Szegedért Alapítvány díjait - galériával

Átadták a Szegedért Alapítvány díjait - galériával
Négy kategóriában, immár 27. alkalommal adományozták oda a Szegedért Alapítvány díjait szombat este a Szegedi Nemzeti Színházban. Tovább olvasom