Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Csigolyatörést szenvedett Szeged zsokéja a Nemzeti Vágtán

Szeged - Súlyos sérülést szenvedett a Nemzeti Vágta tegnapi középfutamában Szeged lovának zsokéja – a többi Csongrád megyei „színű" ló el sem jutott odáig. A vásári hangulattal kombinált újszerű lovas országimázs-fesztivál tömegeket vonzott, miközben mindenki saját települését fényezte.
Csigolyasérüléssel szállították kórházba a Nemzeti Vágta első középfutamából Szeged lovának, Arany Pataknak a zsokéját, Tormási Gyulát tegnap délután. Hogy mikor épülhet föl, azt egyelőre nem tudni, valószínűleg a gerincvédője mentette meg az életét. Az előfutamát megnyerő rutinos zsoké azután szenvedett súlyos sérülést, hogy lova a második kör elején a palánknak sodródott, ő pedig ráesett a fémkordonra. A ló nem sérült meg, futott tovább. A mentőegység azonnal a helyszínre sietett – miközben érthetetlen okból újból elindult a „maradék" öt lovas, akiket visszarendeltek a célhoz. A drámai eset után a zsokéval nem, csak a ló tulajdonosával, Miksi Istvánnal sikerült beszélnünk, aki szerint legnagyobb versenytársuk, az orosházi Cinkostárs – aki egyébként a futamot nyerte – leszorította Tormásit. Emiatt igyekeztek megóvni a futamot, de a zsűri szerint túllépték az erre adható háromperces határt – a szegedi ló így kiesett a versenyből.

Csongrád megyéből egyedül Tormási Gyula (piros felsőben) jutott a középdöntőbe Fotó: Schmidt Andrea
Csongrád megyéből egyedül Tormási Gyula (piros felsőben) jutott a középdöntőbe.
Fotó: Schmidt Andrea

A Nemzeti Vágta ugyanakkor – a szegedi dráma ellenére – mint lósportos, hagyományőrzős, kultúrmissziós rendezvény nagy sikert aratott. Ez már akkor gyanítható volt, amikor tegnap délelőtt tízkor jó harmincfős közönséget épített maga köré pillanatok alatt Simmer Sándor. Az Andrássy úti Vágta Korzón Csongrád sátrában állt neki a lófejes kanál megfaragásának a „szilvás teától" jó hangulatba kerülő, bajuszos férfi. – Van öt percük? Mérjék! – kérdezte, és öt perc után tényleg lófej alakot vett föl a fakanál nyele. Humorát és ügyességét megtapsolta az alkalmi közönség. Ekkor még „csak" pár ezren lehettek az „országimázs-fesztiválon" – délutánra hetvenezresre duzzadt a tömeg.

A plakátmontázzsal díszített szegedi sátor előtt honvédek álltak – élükön Vass Lászlóval, a szegedi hagyományőrző honvédalakulat vezetőjével. Tizennyolc szegedi honvédet vezényeltek föl Pestre – mondta el –, akik szombaton és vasárnap is korhű zubbonyban álltak helyt a harmincfokos fülledtségben a Hősök terén megrendezett csatajelentekben. A tömegben a hároméves forma, nyakban és babakocsiban utaztatott, perecmajszoló kicsiktől, a fakardos gyerekhuszárokon át a hamvasítótól lilahajú nénékig minden korosztály érdeklődve sétálgatott – figyelve a települések önmarketingjét. Meg a patkoló- és fegyverkovácsok, az íjkészítők, nemezelők és más „lovas" mesterségek helyszínen dolgozó képviselőit.

Tormási Gyula itt még örült a középdöntőbe jutásnak
Tormási Gyula itt még örült a középdöntőbe jutásnak.
Fotó: Schmidt Andrea

A hírességek – mint Stohl András, Hajas László, Geszti Péter –, illetve a sajtómunkások a Műcsarnok mellett felállított VIP-tribünökről nézhették a versenyt, a többiek „belülről", a Hősök teréről, és az ötszáz méter hosszú, ovális pálya széléről buzdíthattak. A futamok közt – amelyeket lovashuszárok és zászlóvivők vezettek fel – a kommentátorok időnként figyelmezettek, hogy mindenki igyon elég folyadékot, mert nagyon meleg van. Állítólag ingyen is osztottak vizet – bár mi ilyet nem láttunk. A sör, később pedig a kolbász, flekken, kürtőskalács és más vásári étkek viszont jól fogytak, pénzért is.

Megyénk először a harmadik futamban volt érintett: a pályasorsolás után Szentes lova a négyesről indult, Baba viszont csak az utolsó helyre ért be. – Na, most nézz ide, most nézz ide! – kiabált a futam közben a pályára egy férfi, kezében egy fényképezőgéppel. Kiderült, a nyeregben ülő helyes zsokélány helyett a lovat akarja lekapni. Tíz méterrel odébb Andy Vajna fotóztatta magát három huszárral – a fotót a lovasok akarták.
Szeged lovának zsokéját mentő szállította el
Szeged lovának zsokéját mentő szállította el.
Fotó: Schmidt Andrea

Miközben a hőség a tetőfokára hágott, jött a hatodik futam – a szegedi lóval. A másfél perces két és fél kör volt az addigi legizgalmasabb, legszorosabb: Balatonfüred lova egy fejjel vezetett a szegedi előtt – a dorozsmai angol telivér viszont az utolsó fél körben megelőzte egyetlen igazi vetélytársát. Arany Patak középdöntős lett. Később a lovak „boxutcájában" a zsoké, a középfutamban súlyos sérülést szenvedett Tormási Gyula azt mondta, voltaképp taktikázott: hagyta ellenfelét „kifutni" a végére, így a kanyarban megelőzhette. Miközben a középfutamra készülve lova bokáját tekerte be fáslival, bennünket is fölvilágosított: a középdöntő eredménye szerinte attól függ, mennyire fáradt el fejben a ló – a galopplovak ugyanis a lovin egy nap csak egy futamot szoktak menni. A fordulókra pedig nagyon kell figyelni – hangsúlyozta. És éppen egy ilyen szűkös helyen sodródott végül a kordonnak, leesett a lóról, kórházba került, így Szeged kiesett a középfutamból.

Ötből semmi

A szentesi ló – mint föntebb írtuk – volt az első, amelyik a Csongrád megyét képviselő versenyzők közül kiesett, de sem a futamában harmadik csongrádi Theseus, sem a sándorfalvi színekben induló, szintén harmadik helyen végző Jellem, sem pedig a vásárhelyi Tűhegy nem jutott be a középfutamokba. A legközelebb Tűhegy járt hozzá, aki szoros versenyben második lett Debrecen lova után. A leginkább reményteljes, középdöntőbe bejutott szegedi ló és zsokéja járt végül a legrosszabbul.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. frank5 2008. június 02. 21:06
  „hát én nekem egy hatvani lótulaj azt mondta, hogy az esések nem a pályára foghatóak(nem csak)”
 • 23. Axel r. 2008. június 02. 18:25
  „Nem jött be a helyszin.A várt többszázezer nézőből lett
  30000, ami nem teljes bukás, de ennyien egy normális helyszinen is lettek volna.A városonkénti 5millás költség nagyon sok ,szerintem
  kevés városnak van erre forrása. Egy szponzor lehúzó akció volt az egész.”
 • 22. eifjdfhdjv 2008. június 02. 18:14
  „Frank5nek: a versenyzőknek egyáltalán nem tetszett a pálya, sőt ennél rosszabbul nem is tudták volna kialakítani!!!!! Nem kérték ki a tapasztalt lovasok véleményét, ha megtették volna, nem egy balesetet kerülhettek volna el!!!!!!!
  Granatalmának: pont a pénz miatt alakították ki a Hősök Terén a versenyt”
 • 21. deakicska 2008. június 02. 15:44
  „Ma reggel az RTL-en bejátszották azt az ominózus futamot, amelyről Sasvári és Hajas vitatkozott. Egyértelmű Hajas hibázása, gondolom, ugyanolyan agresszív a ló hátán is, mint a tévéstúdióban volt. Sasvári évtizedek óta foglalkozik a lovakkal, saját lova is több van, jobban ért hozzájuk, mint a figaró. Ha belülről előzne egy autóúton, Hajas akkor is nyilván a másik autóst hibáztatná. Elég nyámnyila, ellenszenves fickónak tűnt a tévében.
  Szegény lovacska, nagyon sajnáltam, amiért elesett.
  Hajast nem.”
 • 20. ostorka 2008. június 02. 15:10
  „egyébként, annyit ezekről a linkes dolgokról, h inkább ki kellett volna menni és látni élőben, kinnt ismételték az eséseket, volt 3 óriáskivetítő”
 • 19. paci81 2008. június 02. 14:11
  „Itt egy videó:

  http://velvet.hu/celeb/hajas080602/

  3:15-nél van lassítás, látszik, hogy semmi nem volt.. Hajas nagyon felállt, és elvesztette az egyensúlyát..

  A szegedi versenyzőnek pedig jobbulást!!”
 • 18. frank5 2008. június 02. 14:05
  „ja és azért nincs link szerintem, mert a középfutamokról készült videókat nem adták ki (pedig nagyon izgalmasak voltak, érdemes volt látni)”
 • 17. frank5 2008. június 02. 14:03
  „én is kinnt voltam, összesen 9 esés történt, volt kéz törés, comb sérülés, szimpla esés, és szegény szegedi lovas (hagyományörző vagyok). És nagyiszeged kb 20cm volt az a keverék, ha nem több, én jártam rajta, és egy ló szerintem alapból nem szereti ha ülnek rajta”
 • 16. lovas 2008. június 02. 13:42
  „Kint voltam majdnem egész nap a vágtán, többször fordult a mentő. Szűk, balesetveszélyes a pálya. Rögtön a 2. futamban ketten is leestek a lóról. Külön műsorszámmá lépett elő a lovas nélkül vágtató lónak való szurkolás, fotózás, majd a nyugtalan állat 10 percen belüli megállítása. Sok baki volt a szervezésben...Tormásinál még bent volt egy mentő, amikor elindult a futam, máig nem tudom milyen gondviselésnek köszönhető, hogy el tudta rántani az ívben álló mentő elől a robogó éllatot a lovasa. Tormásit tán ki is lökték, sajna nem lehet videohoz jutni. Mondjuk 30 milláért van aki megteszi...”
 • 15. buga jakab 2008. június 02. 13:20
  „Hajas előtt lovagolt a Sasvári, nem látott hátra, az tuti. Hajas a kanyarban akarta előzni a belső falról, de nem fért el, erre elhúzta a lovát erősen jobbra,hogy kívülről előzzön, amitől kibillent az egyensúlya és leesett. A ló is bukfencelt egy jót, de szerencsére senkinek semmi baja nem lett, nem úgy, mint a szegedi zsokénak. Én így láttam, amit láttam, ebben a futamban.”
 • 14. Pörgő 2008. június 02. 13:02
  „Miért nincs itt egy link, amin meglehetne nézni Tormási balesetét?
  Az Online újságoknál ez megszokott, a DM is haladhatna a korral...”
 • 13. nagyiszeged 2008. június 02. 12:44
  „Egyébként nekem is úgy tűnt, mintha csepürágó leszorította volna a fodrászt. Szerencsétlen ló viszont a borbély miatt esett akkorát. Szörnyű volt nézni, ahogy lerántotta. Mint említettem, nem sűrűn ülök nyeregbe, de gondolom én ha már esik egy ídő múlva el kellene ereszteni a gyeplőt, s nem kapaszkodni benne a végletekig, hogy aztán a lovat is lerántsuk a földre. Jómagam is jobban féltettem a lovat mint a Hajast, azon legalább volt gerincvédő.”
 • 12. nagyiszeged 2008. június 02. 12:34
  „én spec. annyit értek a lósporthoz, mint ló a hátúszáshoz, de azt hiszem a lovak nem élvezték annyira azt a pályát. Az a 8-10 cm-es fűrészporos homok, még ha annyira speciális is volt, nem hiszem, hogy vágtázáshoz annyira jó lett volna.
  S, hogy miért ott rendezték ? Hát, nem tudom kik szervezték, de ha a Geszti is benne volt, szerintem jó néhányan leakasztottak pár millát. :)”
 • 11. laikus 2008. június 02. 12:33
  „grnátalma! én nem láttam csak a fiaim hoy Hajas igen mérges volt
  a kicsi ujjacskáját / középsöt/ magasan az égbbe emelte mikr Sasvári elhuzott elötte
  mondjuk én a lovat féltettem inkább....”
 • 10. granatalma 2008. június 02. 12:23
  „igen, azt én is láttam, hogy Hajas még a saját lovát is meg akarta előzni. :-)
  eszembe jutott, hogy hogy is vannak ezek a pályázati pénzek? könnyebb egy új dologra pénzt nyerni, mint egy régi fenntartására. Lehet, hogy most is ez volt. nem értem, hogy mire jó ez?”
 • 9. frank5 2008. június 02. 11:21
  „annyit, h a versenyzők is dícsérték a pályát, nem is azzal volt a gond, például hajas lászló szerintem hibázott is , nagyon elemelte magát a lóvától”
 • 8. granatalma 2008. június 02. 11:05
  „Ez engem is érdekelne, hogy Sasvári tényleg leszorította-e Hajast?
  És még egy másik gondolat: Én ugyan még sosem lovagoltam, csak szerettem volna, hajdanán, tinédzser koromban... szóval nem értek hozzá. De : nem hiszem, hogy nem találhattak volna valami természetes lóverseny pályát az országban, akár Bp.-hez közel is, nem értem, miért kellett ezt a Hősök terén megrendezni? Állandóan azt halljuk, hogy nincs pénz erre, nincs pénz arra... ha kell a közönség a rendezvényre, miért nem vitték le ingyenes buszokkal az érdeklődőket, valami természetes terepre? Szerintem olcsóbb lett volna, és jobban illik a rendezvény jellegéhez is. Vagy nem tudom. Most akkor ha úszóverseny lesz, akkor épül majd egy nagy uszoda egy éjszakára a Hősök terén?”
 • 7. mhsankjd 2008. június 02. 11:00
  „nem lehet mindenki gyoztes.. nekem tetszett az otlet stb.. Hajos meg tanuljon meg lovagolni..:)”
 • 6. ciroka 2008. június 02. 10:58
  „5-bol semmi, vajon mibe kerulhetett ez a varosnak, mert ugy tudom komoly nevezesi dij volt, ha jol emlekszem fejenkent 5 milla a volt, na meg a tobbi sundabunda gondolom tizmilla uszott es ehhez merten kicsit jobban is szerepelhettunk volna..”
 • 5. laikus 2008. június 02. 08:43
  „valaki , segitsen , aki ért hozzá.........leszoritás volt , vagy nem amit a Sasvári csinált a Hajassal, vagy tényle nem láthatta”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Strabagé lesz az M5-ös

Az ausztriai központú építőipari multi, a Strabag lesz a kizárólagos tulajdonosa az M5-ös autópályát… Tovább olvasom