Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Csikktenger csúfítja el a szegedi megállókat

A megállókban eldobott cigarettacsikkeket próbáltuk összeszámolni. A tarjáni villamos-végállomáson félezer, a Budapesti körúti megállóban százötven darabot számoltunk össze. A Centrum a legtisztább, igaz, itt lépten-nyomon kukába botlik az ember.
Elhamvadt cigarettavégek az egyik szegedi villamosmegállóban. Fotó: Frank Yvette
Ezernél is több cigarettavég csúfítja a város villamos-, és trolimegállóit. Csak a szemünkre hagyatkoztunk, pontos darabszámot nem tudunk. A Tarján–Kecskés villamosvonal néhány megállójában a földre dobott csikkeket próbáltuk összeszámolni, ötszáznál föladtuk a tarjáni végállomáson. Nagyjából ennyi cigarettavég pihent a járdaszigeteken és a sínek között.

Talán a szemetesekben van a hiba – gondoltuk. Kukából többet is találtunk, nyugodt szívvel mégis csak egyet mertünk volna ajánlani egy cigarettázó figyelmébe – ennek anyagát és befogadóképességét is alkalmasnak találtuk csikktárolásra. A műanyagból készült darabokat az éghetőség miatt zártuk ki. Valószínűleg a kivitelezők is ezen a véleményen lehettek: ezekre csikktartót sem szereltek fel. A cigit mindössze elnyomni lehet rajtuk, amire a szemetes szája elé felszerelt alumínium téglalapot lehet használni. Ezután két választás marad: vagy a földre, vagy – kockáztatva, hogy még izzásban van a szál – a műanyag szemeteszsákba dobjuk a cigarettavéget. A fémből készült kukák már alkalmasabbak csikktárolásra, de délelőtt 11-kor akár a telt házat is kitehettük volna rájuk.

Néhány órás tisztaság

A megállók csikktelenítését és rendben tartását a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. és az SZKT munkatársai végzik. A buszmegállókban előbbiek, a vegyes, illetve a villamos-, és trolimegállókban utóbbiak takarítanak. – Hetente egyszer-kétszer takarítjuk a megállókat és környéküket. De hiába, mert az este tisztává varázsolt aszfalt másnap reggelre ismét tele lesz csikkel. Ez a garázsokra is igaz. Sok országban a közterületen való dohányzást is tiltják, a magyarok pedig még a szemetesekbe sem hajlandóak beledobni a csikkeket. Sok a rongálás is, folyamatosan cseréljük a megrongált vagy ellopott szemeteseket – mondta Dózsa Gábor az SZKT igazgatója.

Végül rájöttünk: egyetlen kukánkat a távolság tette alkalmassá. A felszállás helyétől jó huszonöt méterre árválkodott magában. S hogy a kényelem mennyire fontos, egy várakozó idősebb úr azonmód bizonyította is: a felújított váróterem előtti padon mindaddig szívta cigijét, amíg a villamos vezetője fel nem szállt a járműre, jelezve, hamarosan indul. Emberünk tett néhány lépést a szemetes felé, majd egy utolsót pöfékelve, játszi könnyedséggel a tuja alá hajította még füstölgő cigarettáját. Ezt a mozdulatsort még sokszor, sok megállóban tapasztaltuk.

Például a Centrumnál, ahol a forgalomhoz képest a legkevesebb eldobált csikket találtuk. A megálló teljes hosszában felállított négy kuka egyeseknek nem volt elegendő. Egy fiatal srác elszívott cigijét – bár csak néhány méterre ült két szemetestől is – az aszfaltra pöccintette. Roland, ennyit volt hajlandó elárulni nevéből, saját bevallása szerint általában ezt a módszert alkalmazza, ha meg kell szabadulnia cigarettájától. A fiú mégsem notórius szemetelő: villamoson vásárolt menetjegyét leszállás után a kukába hajította. – Csak a nagyobb szemetek bántják a szememet, a csikkek igazán fel sem tűnnek – adott magyarázatot arra, miért való a jegy a kukába, a cigivég meg az aszfaltra.

– Hova dobja majd a csikket, miután elszívta a cigit? – tettük fel a provokatív kérdést Csonka Istvánnak a Gát utcai trolimegállóban. A földre, válaszolta, és ezen nem lepődtünk meg. A megállóban kuka helyett csak a váza lelhető föl. – Zavar a megállókban felhalmozódott sok csikk, de mégsem nyelhetem le – utalt rá Csonka, hogy kényszerűségből kell szemetelnie.

A csikkek számából ítélve nincs egyedül a problémájával.


Szégyen és büntetés

Több mint egy hónapja lépett életbe az a rendelet Dombóváron, ami szerint akár harminc ezer forintos büntetést is kaphat az, aki nem a kukába dobja az elszívott cigarettát. A büntetésen kívül a csikkektől leginkább szennyezett városrészekben úgynevezett „szégyentáblákat" is felszerelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizitdíj: a szakma úgy gondolja, csak baj lesz vele

Több bajt okoz majd, mint amennyi hasznot hoz – ez a szakemberek egyöntetű véleménye a… Tovább olvasom