Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Csillagászat napja - szombaton kémleljük együtt a csillagokat!

Szeged – Nem ufókutatók, hanem csillagászok szállják meg a távcsöveikkel a Dóm teret. Szombat este mindenki velük nézheti az égboltot.
Május 7-én tartják a Csillagászat Napját. Hagyományosan, a világ amatőr- és szakcsillagászai távcsöves bemutatókon tárják a nagyközönség elé az égbolt szépségeit, miközben rögtönzött előadásokat is tartanak. Ráadásul, hogy mindenkinek megkönnyítsék az égbolt fürkészéséért rajongók dolgát, nem várják el tőlük, hogy a városoktól távol épült csillagvizsgálókat keressenek fel. A „távcsöveket hozzák el az emberekhez". A Csillagászat napján az égbolt kémlelői a városi tereken, áruházak parkolóiban, lakótelepeken, utcasarkokon állítják fel műszereiket.

Szombat, Dóm tér, csillagos ég.
Szombat, Dóm tér, csillagos ég.

A „járdacsillagászat" 2009-ben, a Csillagászat Nemzetközi Évén honosodott meg és országszerte igen nagy érdeklődést váltott ki. – Csoportunk május 7-éről 8-ára (szombatról vasárnapra) virradó éjjelen kapcsolódik a nemzetközi rendezvénysorozathoz, távcsöves bemutatást tartunk a szegedi Dóm térről, 6-8 távcsővel – mondta a delmagyar.hu-nak Garami Ádám György, az MCSE Szegedi Helyi Csoport vezetője.

Megtudtuk, hogy a helyszín kiválasztásának egyértelműen az az oka, hogy szeretnének rangot adni az eseménynek. A bemutatást lelkes amatőrök mellett a Szegedi Tudományegyetem csillagászhallgatói, szakcsillagászai végezik, így az esemény szakmai színvonala is garantált. Az esemény késő délután kezdődik a Nap távcsöves bemutatásával, majd napnyugta után egészen reggelig a csillagos ég objektumaival folytatódna. A rendezvény csak eső esetén marad el.

Csillagok, a Nap és a Hold - amit a google kiadott. (galéria)

Azért, hogy a csillagokat tisztán lássuk, éjszakára a Dóm tér sötétségbe borul. Lekapcsoláják a Fogadalmi templom díszkivilágítását, illetve a tér közvilágításának egy részét is. Elmondták, hogy mindez azért szükséges, mert a város erős fényei elnyomják az égi objektumok halvány fényét, így lehetetlenné teszik a bemutatót.

A meghirdetett program szerint a Napot délután 4 és 6 óra, a Holdat fél 8 és fél 10 között, a Szaturnuszt fél 10 és hajnali negyed három, a Mély-eget pedig este tíztől reggel 5-ig tanulmányozhatják a szombaton, a Dóm térre kilátogatók.

Az eseményről, képriportban, vasárnap délelőtt a delmagyar.hu is beszámol.

Olvasóink írták

 • 9. szpirigonzálesz 2011. május 06. 21:48
  „A parasztvakítás helyett az M 43-as elkerülőjét kéne ingyenessé tenni!”
 • 8. queenmargareth 2011. május 06. 15:02
  „biztos fantasztikus lesz, "verekedni fogok", ha kell a távcsövekért ez olyan szép,hogy megengedik kívülállóknak is.”
 • 7. babfozelek 2011. május 06. 12:24
  „Persze milyen jó, hogy pont most kellett lebontani a nyilvános illemhelyet a Somogyi-könyvtár mellett!!! <moderálva> Nem baj van munkagödör! Megoldjuk. Szerintem egyébként az utóbbi idők legjobb rendezvénye lesz ez, legalábbis ha azok tartják, akik a csillagvizsgálóban szoktak lenni péntekenként. Van egy nagydarab szemüveges fickó, ő nem csak értelmes, de még szellemes is. Remélem ő lesz.”
 • 6. babfozelek 2011. május 06. 11:54
  „Megyek én is! Jó kis program ez! :-) Tényleg nem árt melegen öltözni, napközben állítólag lesz 21 fok, de éjjel nagyon le fog hűlni, akár fagypontig is...”
 • 5. kukachuszar 2011. május 06. 09:35
  „Megyek én is, melegen öltözve egész éjjel kint leszek.”
 • 4. queenmargareth 2011. május 06. 09:24
  „nincs csengőm.”
 • 3. Krampampuli 2011. május 06. 09:12
  „miért? Inni fogsz? :D”
 • 2. queenmargareth 2011. május 06. 08:56
  „én is csatlakozom az előttem szólóhoz.
  Biciklivel megyek, úgyhogy rendőrök ki a térre”
 • 1. Imiboy 2011. május 06. 08:44
  „Hajrá hajrá, derült eget kívánok! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt házas koncertet adott Zorán a zsinagógában

Szeged - Meghitt, különleges hangulatú koncertet adott csütörtök este Zorán a szegedi új… Tovább olvasom