Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Csillagvizsgáló lett az Öreg hölgyből

A Csillagászat Napján, szombaton több mint egy tucat távcsőbe nézhetnek bele az érdeklődők Szegeden, a Szent István téren. Az Öreg hölgy körül is megkezdődött a járdacsillagászat.
- Sok Napot láttam! - mesélte az ötéves Bíró Bonifác, miután néhányszor legurult a szegedi Szent István téren, az Öreg hölgy víztorony lábánál a kis dombról. Valószínűleg a napfoltokra gondolt, amelyek jól kivehetők voltak a szűrős távcsövön keresztül. A kisfiú sokadszor járt már nagymamájával a víztoronyban, nagyon örültek a Csillagászat Napjának. - Harminc éve tervezem, hogy elmegyek planetáriumba. Este még visszajövünk, addig nem alszunk, amíg meg nem néztük a Jupitert - mondta Mari mama.

A víztorony tetejére sajnos nem lehet felmenni, mert jelenleg szigetelik, de a második emeletről kiválóan kémlelhető az ég - és ameddig világos van, a távoli épületek. Megnéztük például az újszegedi 17 emeletes házat, mint legtávolabbi, magas építményt.

ppali csillagvizsgálók Szegeden. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

- A Csillagászat Napja egy mozgó ünnep, a tavaszi napéjegyenlőséget követő első negyedében lévő Holdhoz legközelebb eső szombaton szokták tartani - hallottuk Illés Tibortól, a főszervező Partiscum Csillagászati Egyesület elnökétől. - Ilyenkor ország- és világszerte az amatőrök kirakják a távcsöveiket és megpróbálják az embereket a Galilei élményben részesíteni. Amerikából indult ki az úgynevezett járdacsillagászat - mondta, miközben lépcsőztünk fel a toronyba.

A szombati időjárás tökéletes a csillagok bemutatására, a szél viszont nem annyira kedvez a Partiscum mobil planetáriumának, amelyet a Szent István téren állítottak fel. Biztonságos szűrökön keresztül távcsövekkel bemutatják a Napot, illetve később a növekvő Holdat, a Jupitert, a Mars bolygót, valamint szabad szemmel néhány csillagképet. A napnyugta 19 óra 59 perckor lesz a Google szerint.

ppali csillagvizsgálók Szegeden. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Körülbelül 15 távcsővel várják az érdeklődőket, köztük például olyan automata távcsővel, amely ismeri helyettünk a csillagos égboltot: a beépített mikroszámítógépben több mint 40 ezer objektum adata található meg. Minél hosszabb egy távcső, annál nagyobb nagyítás érhető el vele, és minél nagyobb átmérőjű, annál halványabb objektumot lehet vele megfigyelni.

Planetáriumi előadások 16.30-tól minden óra félkor kezdőnek egészen 20.30-ig, a legvégén pedig Nagybecskerekről jön egy iskoláscsoport. Hivatalosan éjfélig tartanak a szegedi programok. 16 óra körül - valószínűleg a rendkívüli munkanap miatt - még nem voltak túl sokan, de összesen 2000-2500 érdeklődőre számítanak a szervezők a korábbi évek tapasztalatai alapján.

ppali csillagvizsgálók Szegeden. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

A programok egy része ingyenes, a toronyba 310 forintért válthatnak belépőt a látogatók, és Bánffi szódával frissíthetik magukat. Közreműködnek a Magyar Csillagászati Egyesület Szeged Helyi Csoportjának tagjai, önkéntesei, valamint az SZTE Fizikus Tanszékcsoport oktatói és hallgatói.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen indulnak

Együttműködési megállapodást kötött az őszi önkormányzati választás közeledtével a Civil Városi Unió titkára, Beck Gábor és a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke, Német Ferenc. Tovább olvasom