Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Csináljunk nyugdíjfizetőt!

Csongrád megye - Aki több gyereket nevel, előbb mehet nyugdíjba és több pénzt kap – áll a Népesedési Kerekasztal javaslatában. A szakértők szerint ez orvosolná a jövő nyugdíj-kifizetési gondjait.
– Ne keverjük az érzelmeket az anyagiakkal! Aki gyereket vállal, nem azt nézi, mi lesz harminc év múlva, hiszen a jelen is bizonytalan. Ádám ősszel megy oviba, otthon vagyok vele, elváltam, egyedül nevelem, családi segítséggel. Most az a legfőbb kérdés, találok-e munkahelyet. Ugye, így van, kis járulékfizetőm? – mondta Tünde, a szegedi belsőépítész, és megsimogatta hintázó kisfiát.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

Zsákutca

A javaslat nem új a nap alatt. 2009-ben az akkori kormány életre hívta a Nyugdíj és Időskor Kerekasztalt, amely felsorolta a nyugdíjreform variációit, kivéve a Botos-féle „gyerekpontosat". A Népesedési Kerekasztal ugyanabban az évben alakult meg Kopp Mária kezdeményezésére, az Akadémia támogatásával a téma iránt elkötelezett szervezetek, intézmények képviselőiből. Egyik albizottsága foglalkozik a nyugdíjreformmal. Ez pár éve kidolgozta javaslatát, amit most újból a kormány elé terjesztett. Akkor Németh György nyugdíjszakértő zsákutcának nevezte a tervet, mert szerinte kizárt, hogy hús-vér emberek azért döntenének újabb gyerek vállalása mellett, mert ettől 30-40 év múlva magasabb lesz a nyugdíjuk. A megoldást nem itt kell keresni, hanem az egyéni nyugdíjszámláknál.
Fiatal nőket kérdeztünk, gondolnak-e rá, hogy elég nyugdíjjárulék-fizetőt állítsanak maguk helyett, vagyis minimum két gyereket, különben kevesebb nyugdíjat kaphatnak.

A szintén egygyermekes Judit felcsattant: nem fog még egyet szülni, csak hogy kedves legyen a kormánynak. A férjének nincs munkája, alkalmi megbízásokat kap, jó, hogy egy év után ő visszamehetett dolgozni. Értékeli a gyed extrát is, és szerinte ilyen intézkedésekre van szükség, nem a ködös jövőre. Gyöngyi betegség miatt nem eshet teherbe, felháborítja az ötlet, mert arról nem hall, hogy az önhibáján kívül nem szülőket figyelembe vennék.

A Népesedési Kerekasztal nyugdíjreform-tervezete pontozással tenne különbséget a felnevelt tanult gyerekek száma szerint. (A javaslat a 40 éven aluli szülőkre vonatkozik, a rokkantnyugdíjat nem érinti, csak az öregségit.) A szülők kettőnél kevesebb gyerek után kevesebb nyugdíjat kapnának, mint ami járna, vagy hosszabb ideig kellene dolgozniuk. És megbecsülné az állam a gyerekeseket azzal is, hogy már aktív korukban kevesebb járulékot fizettetne velük.

Botos Katalin, a szegedi egyetem professor emeritája, a javaslat egyik kidolgozója kérdésünkre kiemelte: át kell állítani az agyunkat az élethosszig tartó tervezésre. Ha már elvárjuk a politikusainktól, hogy hosszú távra gondolkozzanak, akkor tegyük mi is azt. Fel kell nevelni azt a generációt, amelyik majd befizeti a nyugdíjaskorunkban az ellátásunkra valót. Mert a mostani nyugdíjrendszer alapvető igazságtalanságot tartalmaz: azt bünteti, aki gyereket nevel, miközben a fizikai és lelki terheiket sem kompenzálja senki. Annak is kellenek a gyerekek, akinek vannak, és annak is, akinek nincsenek, függetlenül attól, hogy valaki nem akar vagy nem tud vállalni. Fel kell ismerni, ha valakinek nincs gyereke, gondoskodjon megtakarításról, mert nem lesz, aki eltartsa.

Fogynak a fiatalok

Botos Katalin a statisztikákból idézve elmondta: a harmincasnál fiatalabb korosztály 80-90 százaléka nem él házasságban. 1980 óta a gyermekkorúak aránya 900 ezerrel, az aktív korúaké 330 ezerrel csökkent, az időskorúaké viszont 500 ezerrel nőtt.
A szakember szerint a régi-új kormány felfogta a demográfiai folyamatok fontosságát, és tesz lépéseket a családi adó- és járulékkedvezménnyel, de azért, hogy most, a jelenben enyhítse a családosok költségeit. Ám ehhez azt is el kell mondani a következő 20-25 évben, hogy annak, aki minőségi, vagyis tanult gyerekeket nevel fel, jobb lesz a nyugdíja. El kell hitetni, hogy az állam honorálja az erőfeszítést. Egyetért a liberális szakértőkkel abban, hogy fontos az öngondoskodás, legyen egy nem túl magas állami nyugdíj, és aki még megteheti, tegyen hozzá, mert szegény az ország a maga lesüllyedt középosztályával.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már betonozzák a szegedi partfalat

Az elmúlt 1 hónapban több mint 100 méteren készült el a Tisza felől látható vasbeton vízzáró köpenyfal, ami felér a régi parapetfal tetejéig. Tovább olvasom