Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Csipeszangyaltól a kutyaóráig - adventi vásármustra

Szeged - Karácsonyi kacatok, amikért érdemes a szegedi vásárba menni.
A minden évben kötelező karácsonyi vásárok fénypontjai mindig azok a díszek, giccsek, játékok, amikkel elvetették a sulykot készítőik. Amikre rácsodálkozunk: “Ezeket ki a fene veszi meg?" Mivel a normális cuccok unalmasak, hamar rá lehet cuppanni a kreativitás döbbenetes erejére.

Az esőben, ködben kint fagyoskodó Széchenyi téri árusok őszinte megsajnálását gyorsan elnyomják a focibolondoknak készített mütyűrök. Igazán pofátlan biznisz a csapatoktól, hogy kínzó gyűjtőmániát kényszerítenek a rajongókra. A Juventus-egér, Milan-iratnehezék, Arsenal-tolltartó, Barcelona-hamutál és a Chelsea-vekker egy olyan világba vezetnek, ahol sosem lehet az összes vágyott reklámlomot megkaparintani, így örök vágyakozásra ítéltetnek a függők.

A focibolondoknak van miből válogatniuk. Fotó: Frank Yvette
A focibolondoknak van miből válogatniuk.
Fotó: Frank Yvette

Az angyalok és a jászolos bibliai jelenet gipsz- és cserépváltozatai kifogyhatatlan forrásai a csodálattal teli émelygés érzésének. Olvasó, imádkozó, éneklő, gyertyát cipelő angyalok egyedül, közösen, vidáman, elrévedve, letörve. Kedvencem az aranyszínű csipeszangyal, ami az eladó szerint ajándékra, függönyre, mindenre aggatható, de az is bevillan, ahogy a nyári nap sugára megcsillan a száradó gatyát tartó isteni küldöttön. Nem sokkal arrébb található az angyal, amire ráesett egy tálcányi gyertya. Sajnos csak a szárnyai maradtak meg.

Mennyből az angyal... Fotó: Frank Yvette
Mennyből az angyal...
Fotó: Frank Yvette

Van egy stand (hadd ne mondjam, melyik részen), ami mellett muszáj elidőzni, mert csodákat rejt. A műanyag “realistic looking security camera" látszatbiztonságot ad, a félmeztelen mesehímek és bögyös démonok által díszített öngyújtók konditeremre és plasztikai műtétre sarkallnak, az aranyszínű “I love you" feliratot rejtő zenélő doboz az igaz érzelmek ígéretét adja, de van itt díszvillám és tetris is, ahogy kell. Mégis, a legszebbek a gyereknagyságú játékpuskák, amiktől elsőre Dolph Lundgren is megijedne. Tessék, Lacika, a szeretet ünnepére!

Ahogy az említett rétegajándékok, sok praktikus lakásszépítő szintén megállja a helyét az ünnepek elmúltával is. Vegyük a szuperkék delfineket üveggömbben. Ugye, hogy bármikor egzotikus tájakra repít? Vagy a farokcsóváló kutyaórát. Mindig megkuncogtat. Vagy az örök rejtély fatálakat. Akárki is eszik ilyenekből, egész évben megteheti. Jellemerősítő hűtőmágnesek segítik azokat, akik ugyancsak e vásárban “Félre barmok, jön a bajnok" táblát vagy éppen “Részeg vagyok, nem szégyen" pólót vásárolnak.

A karácsonyi vásáron idén is sláger az üveggömb. Fotó: Frank Yvette
A karácsonyi vásáron idén is sláger az üveggömb.
Fotó: Frank Yvette

A Dóm téren kevesebb a szórakoztatóan felesleges giccs, egyedül a Nagy-Magyarország faliórán és övcsaton akad meg a szemünk. Ki szeret egy nemzeti tragédiára emlékezni, akárhányszor arra kíváncsi, mennyi az idő? Vagy amikor a WC-re megy? Meg ez a sok fatál itt is...

Olvasóink írták

 • 12. tiplike 2009. december 10. 15:38
  „Nyílt levél Botka Lászlónak, Szeged Polgármesterének!

  Tisztelt Polgármester úr!

  Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester sajtóközleményt tett közre november 30-án, azt követően, hogy az éj leple alatt a Mars téri piacon, véleményünk szerint bűncselekmény-gyanús körülmények között, a televíziós kamerák kereszttűzében, sajtómunkatársak, rendőrök jelenlétében, minket, pavilontulajdonosokat kirekesztettek. Némelyikünk több milliós árukészletét, magándolgainkat, pénztárgépeinket, bizonylatainkat a lezárt pavilonokat feltörve és oda behatolva ismeretlen személyek kihordták, és a mai napig ismeretlen helyre szállították azokat, szinte az 50-es évek rákosi-diktatúrájának korszakát felidézve!
  Ezt megelőzően ön a nyilvánosság előtt minket megalázó beszédeiben ,,magukat kereskedőknek nevező bódétulajdonosoknak" titulált, üzenve, hogy nem fogjuk megakadályozni a beruházást!
  Nagy Sándor alpolgármester önt is túllicitálva, úgy állít be a közvélemény előtt minket, hogy 13 ember megy neki magatartásával 170 ezernek.
  A valóságot elferdítve azt állítja közleményében, hogy ,,Tizenhárom kereskedő évekkel ezelőtt jogerősen megszüntetett bérleti szerződéssel, visszavont működési engedéllyel és mindenféle jogalap nélkül fejenként több tízmillió forintot követelt Szeged város adófizetőitől ingóságaiért."
  Miközben a valóság az, hogy több kereskedőnek a mai napig van érvényes bérleti szerződése, működési engedélye.
  Vannak kereskedők, akiknek felül-építménye nem üzletként működött, és nem is kellett annak használatához működési engedély, tekintettel arra, hogy, az előtetővel lefedett részen árult.
  Hazudik az alpolgármester úr abban is, hogy fejenként több tízmillió forintot követeltünk mindenféle jogalap nélkül, hiszen 2009. október 28.-án ő maga keresett fel minket, és invitált egyeztető tárgyalásra, ahol elmondta, hogy a beruházás megvalósítása érdekében megegyezni óhajt a város velünk.
  Elismerte, hogy mind az elmaradt üzleti haszon, mind a pavilonjaink utáni kártalanítási igényünket megalapozottnak tarja a városvezetés, és ebben egyezkedni óhajt.
  Ezt követően 4 kereskedőtől árajánlatot kért, azonban a többi kereskedőtől a mai napig nem kért, tekintettel arra, hogy azok kifejezetten ragaszkodtak ahhoz, hogy azt a város tegye meg! Tehát, milyen, fejenkénti tízmilliókról beszél?
  Azt nyilatkozta az alpolgármester, hogy ,,Azzal zsarolták a várost, hogy miután ingóságaik építési területen vannak, ottlétükkel megakadályozzák a terület rendezését és az új nagycsarnok építését"
  Ezt a teljesen felháborító, és a fentiekkel együtt rágalmazásnak tűnő kijelentését a legmesszebb menőkig visszautasítjuk. Soha ilyet nem mondtunk, és nem is óhajtunk mondani. Különösen, hogy sohasem ismertük el pavilonjaink ingóság-jellegét, és arról sem tudunk, hogy a bíróság is annak tartaná őket. Több építési engedély, valamint jogerős ítélet pedig ennek ellenkezőjét bizonyítja.
  Zsarolással ,,megvádolni" minket egyenesen arcátlanság!
  Ha így van, tegyenek büntető feljelentést, hiszen a zsarolás büntetőjogi kategória, és az eljárás során megvédjük magunkat.
  A nyilvánosság előtt zsarolónak nevezni minket, úgy gondoljuk, kimerítheti a jó hírnév megsértését és a rágalmazás jogi kategóriáját is.
  Azt meg különösen kikérjük magunknak, hogy a városvezetés és az ellenzéki pártok közötti eltérő vélemények az ügyben azt a színezetet öltsék, hogy az ellenzéknek nincs joga véleményét az ügyben kifejteni, és ennek ,,ódiuma" - Nagy Sándor szavaival élve - fejünkre hullna?
  Mi nem tudjuk, és nem is akarjuk megakadályozni, hogy az ügyben a pártok állást foglaljanak.
  Különösen akkor nem, mikor a Bartha László vezette Fideszes városvezetést önök támadták a legvehemensebben, mert a Mars térre csarnokot akart építtetni. De, úgy látszik, az önök emlékezete rövidebb, mint a miénk!
  És ne feledje, polgármester úr, hogy a kereskedők között különböző pártállású, és párton kívüliek vannak, akinek az a véleménye, hogy a hülyeség nem pártfüggő!
  Mi úgy gondoljuk, hogy civil emberek vagyunk, akiket felelőtlenség volt közszereplővé tenni, és minket a közvélemény előtt zsaroló, hőbörgővé degradálni, hiszen mi mindig és mindenkor jogkövető magatartást tanúsítottunk, amit úgy vélünk, az önök részéről nem kaptunk vissza!
  A kialakult konfliktushelyzetnek nem mi vagyunk a kezdeményezői, ezért annak jogszerű megoldásának a kulcsa sem a mi kezünkben van!

  Szeged, 2009-12-03

  Üdvözlettel:

  A Mars téri pavilontulajdonosok”
 • 11. gróf 2009. december 10. 10:12
  „4. hozzászólás timyci91 2009.12.09. 08:40

  Még mennyi mindent lehet összehasonlítani Bécs és Szeged közt!?
  Fizetéseket, tisztaságot, politikusokat, tanárokat, orvosokat, takarítónőket, pincéreket...egyszóval a lakosai teszik a várost olyanná amilyen...aztán lehet fanyalogni.

  A fatál is szar, a Nagy Magyarország és a műanyag puska is meg az Arsenalos iratnehezék is...egy haverom tele van művirággal, üveggömbbel stb, meg nem kérdezem tőle, hogy mi a francnak neki ez a sok szemét...mert Ő ezek közt érzi jól magát. Én meg rosszul vagyok tőlük. Miért mi mondjuk meg másoknak mit vegyen?”
 • 10. bjela1980 2009. december 09. 21:04
  „moderálva”
 • 9. johnshoe 2009. december 09. 16:42
  „Másra nem is jó!”
 • 8. 1pasi 2009. december 09. 10:26
  „Forralt borozni járunk a vásárba, és nézelődni.”
 • 7. leeannlarue 2009. december 09. 09:53
  „ez is olyan, szerintem, mint a tévézés/rádiózás/újságolvasás: elsiklik a vacak felett a szemed, de az értékeket (mindenki saját preferenciája szerint) ki tudja választani. aki nem,... nos, azok számára van az egész Széchenyi téri 100 forintos műanyagvásár. nem hibáztatom az árusokat, mert őt azt árulnak, amire van kereslet - és van!
  a karácsonyi vásárokba én azért járok, hogy ötleteket merítsek, apróságokat vásároljak (díszek, égők, gyertyák...) és hogy forralt borozzak. :)”
 • 6. achilleus 2009. december 09. 09:32
  „5. hozzászólás Dorci79 2009.12.09. 08:55
  "a Dóm térnek sokkal jobb a hangulata, mint a Széchenyi térnek.Meghittebb."
  Aláírom.”
 • 5. Dorci79 2009. december 09. 08:55
  „Mi már évek óta csak forralt borozni megyünk ki az ismerősökkel.
  Esetleg karácsonyfa díszhez veszünk ott akasztót.
  Viszont a Dóm térnek sokkal jobb a hangulata mint a Széchenyi térnek.Meghittebb.”
 • 4. timyci91 2009. december 09. 08:40
  „hát igen..össze lehet hasonlítani a bécsi és szegedi adventi vásárt...”
 • 3. persona 2009. december 09. 07:52
  „hát nem is tudom.. ilyen delfines mütyüröket én a nyaralásból hoztam. mi közük ezeknek a karácsonyhoz? :D”
 • 2. valoperes_zugugyved 2009. december 09. 06:59
  „a wcben lendvai-gyurcsany van,lábtörlöként. bocs.”
 • 1. valoperes_zugugyved 2009. december 09. 06:58
  „zolika,én szeretnék olyan orát a lakasba. én arra emlékeznék h hamarosan ismet a régi lesz Magyarorszag.mert ellopták az tény.de már nincs se jugoszlavia.,se csehszlovakia.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy krónikus beteg H1N1-fertőzött férfi

Elhunyt egy H1N1-vírustól is fertőzött, de krónikus beteg férfi - közölte kedden délután a Szegedi… Tovább olvasom