Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Csipke – kilenc hónap alatt

Szeged - A halasi csipke grammjának ára vetekszik az arany unciájáéval: megközelítőleg tizenhatezer forint. Az elsőt 1902-ben Dékáni Árpád rajztanár terve alapján Markovits Mária varrta a velencei csipke után. Sikere azóta töretlen, a brüsszeli remekekkel is felveszi a versenyt.
Az ezredforduló óta hivatalosan hungaricum. Különlegessége, hogy míg a világon tíz-tizenkét öltéstípust ismernek, addig a halasiak hatvanat különböztetnek meg. Cérnájuk egyedi, egy indiai sás növényből sodorják lehelet vékonyra, ám rendkívül erősre. A tizenegy kiskunhalasi varró és két szegő asszony napi nyolc órát dolgozva 70-80 dekányit használ el belőle – évente.

– A kizárólag kézzel készülő halasi csipke mindig fehér, ám a természetes anyaga miatt idővel besárgul, azaz „beekrüsödik". A varrást három-négy év alatt lehet megtanulni, egy asszony egy alkotást varr – halljuk Zajics Klára varrótól a Halasi Csipkemúzeum szegedi kiállításán. Dél-alföldi mintának számít terítőn a magyaros táncos vagy a csókos galambos, ezüst kitűzőn kedvelt a lepke is. A legkisebb, ujjbegynyi virág négy óra alatt készül el, hatezer-ötszáz forintot ér. A legnagyobb csipke hatvan centi átmérőjű, majdnem hatezer óra (kilenc teljes hónap) kellett hozzá, négy és fél millió forintba kerül. A bemutató péntekig látható a zsinagógában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzér, bodza, henna

Az 1800-as évek előtt, amikor még nem léteztek szintetikus festékek, elődeink festőnövényekkel… Tovább olvasom