Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Csipkerózsikától a Mechanikus narancsig

Jól startolt Csorba Kata, a Katedra Színitanoda végzős növendéke: sikerrel szerepelt az egyetemi színjátszó fesztiválon, feltűnést keltett a Mechanikus narancsban, szerződést és nagy kiugrási lehetőséget kínált számára a Szegedi Nemzeti Színház direktora.
Csorba Kata az alternatív színháztól sem szeretne elszakadni. DM/DV-fotó
– A szegedi Ságvári általános iskola drámai tagozatára jártam, amikor az osztályfőnökünk irányításával bemutattuk Heltai Jenő Csipkerózsikáját. Én voltam a mesejáték címszereplője. Komoly feladat, szinte végig kellett aludnom az előadást. Mindenesetre ekkor szerettem meg a színjátszást – meséli a kezdetekről a szegedi születésű Csorba Kata, aki a Tömörkény gimnáziumba járt, és akkoriban a képzőművészet felé fordult az érdeklődése. – Tóth Magdolna szárnyai alatt keramikusi végzettséget szereztem, tehetségesnek tartott, ezért azt javasolta, hogy a képző- vagy az iparművészeti egyetemre jelentkezzek. Az utolsó évben azonban nem volt időm felkészülni a felvételire a szavalóversenyek miatt. Háromszor nyertem meg a Baka István és a Juhász Gyula nevét viselő szegedi versenyt.

Magyartanárnőm, Kondász Rózsa szerettette meg velem az alternatív színjátszást, tőle értesültem arról is, hogy indul a Katedra Színitanoda Szegeden, amelynek most végzős hallgatója vagyok. A Ponyvaregénnyel és a Nyolc nővel nemrégiben vizsgáztam. Azt hallottam, hogy Felföldi Anikó, a vizsgabizottság részéről a színész-I. képesítést is megajánlotta, ha egy-két éven belül egy újabb darabban is bizonyítok. A színművészeti egyetemmel is próbálkoztam, idén azt mondták, hogy az osztályt indító Gálffi László kifejezetten fiatal, képzetlen hallgatókat keres, akik még könnyen formálhatók.

Csorba Kata statisztaként már a szegedi teátrum több produkciójában is fellépett, de a kisszínházban most is látható Mechanikus narancsban játszik először komolyabb szerepet.

– Nagyon megijedtem, amikor megkaptam ezt a feladatot, hiszen van egy hangsúlyos vetkőzési jelenetem is. Amikor elolvastam a regényt, megértettem, hogy a meztelenségnek valóban helye van a színpadon. Ez megkönnyítette a dolgom. A következő évadra szerződést és fantasztikus kiugrási lehetőséget kaptam: Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjában eljátszhatom Annie szerepét. Tahi-Tóth László, Balázs Péter és Járai Máté lesznek a partnereim. Szeretném, ha megmaradna a kapcsolatom az alternatív színjátszással is. Tagja vagyok a Szegedi Egyetemi Színháznak, amellyel Czene Zoltán rendezésében bemutattuk Hubay Miklós Egy szerelem három éjszakája című darabját, amiben én játszottam Júlia szerepét. A múlt hét végén ezzel a produkcióval arany minősítést kaptunk a 6. Országos Egyetemi Színjátszó Fesztivál zsűrijétől, Pinczés Istvántól és Árkosi Árpádtól. A Bálint szerepét alakító Bánvölgyi Tamással nekünk ítélték a legjobb szerelmespárnak járó díjat is. Lehetséges, hogy a POSZT off-programjában is bemutathatjuk majd ezt az előadást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentősök vizsgálata

Belső vizsgálat lett a vége a mentőszolgálatnál annak a történetnek, amelyről lapunk keddi számában… Tovább olvasom