Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Csiribiri, csiribiri zöld disznó

Szeged - A fesztivál végére tartogatta a szegedi szabadtéri a nagy durranást: Alföldi Róbert rendezésében pénteken fergeteges sikerrel mutatták be a Mágnás Miskát. A fricskának is beillő produkció tehetségesen ötvözi a szentimentális nosztalgiát a groteszk humorral és a kacagtató froclizással.
Lassan százéves a Mágnás Miska, de amíg úgy érezzük, van okunk együtt énekelni a szereplőkkel a finálé örökzöld slágerét – „Cintányéros cudar világ..." –, addig Szirmai Albert operettje garantált siker. Így azt is mondhatnánk: könnyű dolga volt a darabot a Dóm téren szezonzárásként színpadra állító Alföldi Róbertnek, csak jól kellett kiosztania a szerepeket, és ment is minden magától, mint a karikacsapás. Hogy ez mennyire nem így van, és elég egyetlen porszem is, hogy akadozzon a gépezet, azt jól mutatta a premieren egy buta baki. Amikor konyhából pillanatok alatt puccos grófi ebédlővé kellett alakítani Menczel Róbert ötletes díszletét, az egyik segédszereplő nem terítette le rendesen az egyik sparheltet eltakaró fehér abroszt, így kilátszottak az asztaltologatók, a figyelmetlenség majdnem tönkretette a következő jeleneteket. Szerencsére mentették a helyzetet, az apró malőr nem befolyásolta a sikert.

Mágnás Miska a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Fotó Karnok Csaba (galéria)

Alföldi csapatkapitány típus – megint ütőképes, tehetséges gárdát gyűjtött maga köré. Vörös Róbert dramaturg már a szövegkönyv alapos felfrissítésével, finom aktualizálásával megalapozta a produkció sikerét. Ugyan nem jött be minden csipkelődő poénja, de a találati arány épp elegendőnek bizonyult. (Csak reménykedhetünk, hogy a lopós cigányokat és gazdag zsidót felvillantó jelenet nem erősíti, inkább nevetségessé teszi az előítéletességet.)

Nagy felfedezés a Marcsát alakító Radnay Csilla: őstehetség. Bájos, tündéri naivából szempillantás alatt képes veszedelmes vadmacskává alakulni. Izgalmas, ezernyi szín kikeverésére alkalmas hangja egyenesen a szívünkig hatol. Ezt csak a legnagyobb színésznők tudják. Tudja az özvegy Korláthnét, a kleptomániás, kikapós nagymamát alakító Molnár Piroska is, akit Alföldi főszereplővé léptetett elő: több poént, szöveget, énekelni valót kapott ebben a verzióban. Nagy nyereség, mert minden megszólalása – „Ki gondolta volna, hogy forr még a kis csupor..." – nagy derültséget kelt. A 9945 elfogyasztott férfiról és az asszonyi „szenvedésről" szóló frivol dalán különösen jót kuncogtak a hölgyek.

Mágnás Miska a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Fotó Karnok Csaba (galéria)

Nemigen tudnék másik olyan színészt mondani, aki most Miska szerepét ugyanilyen profizmussal, ilyen hitelesen képes lenne eljátszani, mint Stohl András. Kisujjában a szakma, nagyszerűen énekel, táncol, poentíroz; amikor kell, közönséges, de kifinomult eleganciával tud sétapálcával, kalapban is játszani. Tökéletes párost alkot Radnay Csillával. Tagadhatatlan persze az is: Marcsa Miskát jellemző meghatározásának – „szennyes kis ember az" – van most némi pikáns konnotációja.

A bonvivánként Baracs mérnök szerepében debütáló, erős, magvas hanggal rendelkező, igazi amorózó megjelenésű Haja Zsoltnak a magasságait kell könnyedebbé, biztosabbá erősítenie, és hősszerelmesként mindkét műfajban további szép sikerek várhatnak rá.

A koloratúrszoprán Rácz Ritának hangi szempontból meg sem kottyant a primadonna szerep, így Rolla grófnőként több energiát fordíthatott a játékra, méltó partnere tudott lenni kiváló színész kollégáinak. Különösen jól sikerült az összjáték a három generáció tercettjében.

Mágnás Miska a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Fotó Karnok Csaba (galéria)

A többi figura megformálójától a rendező szinte rajzfilmszerű, groteszkbe hajló túlzásokat kért. Hirtling István Korláth grófja maga a megtestesült kretén arisztokrata, Náray Erika ájuldozó, túlpörgött Lotti grófnője egy igazi hisztérika. Kacagtató, parádés párost alkot Pixi és Mixi szerepében László Zsolt és Znamenák István.

Füzér Anni beszédes, szép jelmezei jól jellemezték a karaktereket. Az arisztokrata vendégsereg hölgy tagjai valóságos kalapkölteményekben pompáztak: disznófej, gusztusos parasztsonka, kolbász, alma, szőlő is felbukkant némelyik fejfedőn; nyakék helyett pedig paprikafűzért viseltek. A mostanában újraéledő Horthy-kultusz finom kifigurázását is segítették a máskülönben roppant mutatós díszmagyar ruhák. A Korláthy-família neve is Korláthra változott Alföldiék korlátoltságot, kivagyiságot, rangkórságot kifigurázó produkciójában. A második részben három elefánt méretű zöld disznó – kiszámolták: élőben 4,4 tonnát nyomnának – figyel a háttérben izzó, piros szemekkel. A tudatlanság, a sötét indulatok, a mohóság és a kapzsiság szimbólumaként is gyakran használt disznók az előadás kezdetén is felbukkannak: véres sertésfejek kerülnek a konyhában hatalmas piros fazekakba. Az „ősi magyar állatok" – racka juh, szürke marha, komondor, erdélyi kopó, csodaszarvas, turul – is előkerülnek az állattenyésztés jelentőségéről folytatott vicces, a publikummal összekacsintó dialógusban.

Alföldi kíméletlen tempót diktált, így alig van üresjárat, dinamikus az előadás, mindig jön valami újabb poén, dal vagy akció. Kovács Gerzson Péter néha abszurdba hajló koreográfiáját példás odaadással valósítják meg a táncosok. A Szegedi Szimfonikus Zenekar és a fesztiválkórus Silló István vezényletével és a szereplőkkel fergeteges fieszta hangulatot teremtett a fináléra, az elégedettnek látszó közönség nagy tapssal fejezte ki háláját a szórakoztató produkcióért.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. GAgyi 2012. augusztus 22. 07:05
  „25. Deadman 2012.08.21. 17:29

  A három piros félszemű mangalica rejtélye engem is érdekelne....aki tudja a megfejtést, ide vele.”
 • 27. ossian33 2012. augusztus 21. 20:33
  „18. állatbarát3 2012.08.21. 13:45
  Én pénteken láttam, ugyanez volt a végén. Pontosan ez a véleményem nekem is.
  Meg közben sokan sutyorogtak, beszélgettek, akit nem érdekel, minek megy oda-
  ( + a mellettünk ülőnek németre fordították folyamatosan.)”
 • 26. Lacimaci 2012. augusztus 21. 18:13
  „Nekem az eleje egy kicsit vontatottnak tunt lehet a keves zene miatt, de amugy osszessegeben egy elvezetes eloadas volt foleg a masodik felvonas Mixi es Pixi grof jateka is tetszett az orokzold betetszamok sokat segitettek :-) nehez lenne felulmulni a Latabar testverek eloadasat de majdnem sikerult nekik!”
 • 25. Deadman 2012. augusztus 21. 17:29
  „Nos akkor Én leszek az egyik a 4.000 nézőből akinek a szombati előadás nem biztos, hogy maradéktalanul tetszett..
  Mivel van viszonyítási alapom Mágnás Miskákból..Eredeti 1949-es film eredeti DVD-n Szegedi nemzeti Szinház előadása még a nyolcvanas évekből ..
  Ez volt a harmadik előadás és szerintem egyben a leg nem Mágnás Miskás..A szereplőkkel semmi gond nem volt Talán Stohl volt egy kicsit haloványabb vagy esetleg a Rollát Marcsát alakító színésznők voltak nagyon jók ?? ki tudja...

  ez az előadás Méltó volt Alföldihez megint..teljesen kifordított történetvezetés ha nem ismeri az ember a történetet egy kicsit akkor bajban lehetett hogy mi miért is történt valójában..A Mü nyelvezet megint Alföldis volt egy szóval inkább közelített a trágárhoz lehet ez az Új kor követelménye hogy a Klásszikus müveket írjuk át lehetőleg úgy hogy a mai fiatalok si megértsék ,,Na mindegy

  Én jobban el tudtam volna viselni egy klasszikus rendezővel ezt a művet mint Alfőldi rendezésében...

  Ami viszont kimondottan jó volt az a díszlet roppant praktikus volt és zseniálisan mozgatták főleg az első felvonásban...

  Mondjuk Én nem értettem hogy a második felvonásban mit keresett a 3 fél piros szemű disznó a színpadon de ez legyen az ÉN gondom biztos valami zseniális koncepció része volt Alföldi részéről vagy nem tudom kinek az ötlete volt.....

  Összességében nem volt egy rossz produkció de érezhetö volt hogy amikor a vége felé felcsendültek az ismert dallamok akkor jöttek rá a Nézők hogy ez tényleg a MÁGNÁS MISKA....na és akkor már dübörgött a nézőtér is...

  Azért ha kérhetném legközelebb inkább mondjuk a Szegedi Nemzeti Szinház vezető rendezője vigye szinpadra ezta Klásszikust mert az tuti jobb lenne Természetesen ugyanezzel a szereposztással mert azzal semmi gond nem volt a színészek egytől egyig zseniálisak voltak...”
 • 24. online 2012. augusztus 21. 17:20
  „Kvínmargit. Ha nekem ennyien mondanák hogy tapló vagyok, csak elgondolkodnék rajta, nem jártatanám a számat mint akinél elmenetk otthonról. Nem unod magadat?”
 • 23. lidi 2012. augusztus 21. 16:51
  „19: igen, én vagyok a hülye. Ezt világosan alátámasztják az (egyébként szórakoztató) hozzászólásaid :) És minden autó szembejön, ugye? :)”
 • 22. Liyah 2012. augusztus 21. 14:58
  „@Queenm.:
  :)))) ez nagyon jó :) és még magyarázza is!
  Fizet... fizet! Ha te tudnád mennyit :D Ááá, milliókat kapok a hozzászólásaimért! Különben hogy tudtam volna "beszállni az internetttbe"? :D”
 • 21. Queenmargareth 2012. augusztus 21. 14:25
  „most.....és remélem jó pénzt kaptatok.”
 • 20. Queenmargareth 2012. augusztus 21. 14:25
  „16. Liyah 2012.08.21. 12:07

  Visszavonom... Queenmargareth mégsem kekec, egyszerűen nem érti, amit rajta kívül mindenki más igen... Először úgy gondoltam, elmagyarázom újra. Dehát minek??? Azért a kekec egy fokkal hízelgőbb titulus lett volna.

  Akkor írd meg az újságnak is, hogy ez Alföldi Mágnás Miskája és nem Szirmai Alberté. És gondolkozz el azon, ki a nagyobb és ki, mit nem ért. Világosan leírták azt amit ÉN:, hogy RENDEZETT és egy SZIRMAI darabot. Sajnálom, hogy Te nem érted.

  Ez kb olyan, mint amikor rádióban kérték Janicsák Vecától a "múst múlik pontosan":MAX előadásában!!! Érted már így? Vagy még fizet Alföldi és Stohl?”
 • 19. Queenmargareth 2012. augusztus 21. 14:21
  „14. lidi 2012.08.20. 21:04 hülye vagy egyszerűen, nem érted a lényeget”
 • 18. állatbarát3 2012. augusztus 21. 13:45
  „Tegnap láttam az előadást, nekem is tetszett, ami viszont felháborított az a közönségből egyes emberek viselkedése, akik nagyon illetlenül viselkedtek.
  Épp hogy végéhez ért az előadás,és még jó formán meg sem hajoltak a színészek, már megindultak kifelé nem törődve senkivel. Nem kötelező tapssal kifejeznünk a tetszésünket, de ha végig üljük az előadást akkor legalább annyi, hogy megvárjuk míg elköszönnek a színészek.
  Ajánlanám a szervezőknek, hogy az előadás vége előtt pár perccel már senkit ne engedjenek távozni. Ha addig ott volt akkor már azt a kis időt kibírja.”
 • 17. ossian33 2012. augusztus 21. 12:10
  „"...Nemigen tudnék másik olyan színészt mondani, aki most Miska szerepét ugyanilyen profizmussal, ilyen hitelesen képes lenne eljátszani, mint Stohl András. .."
  Azért ez túlzás. Csak akadna talán rajta kívűl is 1- 2 tehetséges fiatal színész...”
 • 16. Liyah 2012. augusztus 21. 12:07
  „Visszavonom... Queenmargareth mégsem kekec, egyszerűen nem érti, amit rajta kívül mindenki más igen... Először úgy gondoltam, elmagyarázom újra. Dehát minek??? Azért a kekec egy fokkal hízelgőbb titulus lett volna.”
 • 15. GAgyi 2012. augusztus 21. 09:44
  „Nekem is tetszett, nagy kár lett volna kihagyni. A ,,szennyes kis ember" zseniális mint színész, de igazából kár kiemelni bárkit is, mindenki jó volt. Én szombaton néztem, az első felvonás alatt a zenekar és az énekesek mintha nem lettek volna mindig szinkronban...másnak ez nem tűnt fel? A második részben már jó volt minden..
  Viszont a jegyek marha drágák (nem mindenkinek)...volt az egyik díszpáholyban egy anyuka, akinek két gyereke ott horpasztott fejenként 10+ eFt-ért.....ennyi pénzért szállodába is vihette volna őket...de a lényeg, hogy ott voltak!”
 • 14. lidi 2012. augusztus 20. 21:04
  „Queenmargareth: ugye, soha nem találkoztál még pl. azzal, hogy - maradva a Szabadtérinél -, hogy Major Tragédiája, Szinetár Tragédiája vagy Vidnyánszky Tragédiája? Alapműveltséggel rendelkező emberek ilyenkor tudják, hogy a Major Tamás, a Szinetár Miklós vagy a Vidnyánszky Attila rendezte Az ember tragédiájáról van szó, melyet Madách Imre szerzett.
  Ezért nem is kezdik bizonygatni, hogy aki ezt leírta, az ezt nyilván nem tudja, hanem csak simán dekódolnak, és olvasnak tovább....
  Egyébként máskor jobban jársz, ha megnézed, amit fikázni szeretnél, így nem kéne ilyesmibe belekötni, és bolondot csinálni magadból, hanem lenne muníció az előadásról írni....”
 • 13. Queenmargareth 2012. augusztus 20. 19:17
  „Nem a darabot véleményeztem, érthetetlen! Tisztáztam, amit a cikkben is leírtak, hogy KI A SZERZŐ!!!Érted?”
 • 12. Szabadszombat 2012. augusztus 20. 18:55
  „Kedves Margareth! Továbbra is tartom, ha nem láttad a darabot -ami fergetegesen jó volt, kitűnő színészekkel és nagyon jó rendezésben - akkor ne véleményezd!”
 • 11. v.imre 2012. augusztus 20. 18:43
  „A kritikát olvasva mondtam magamban: "Régen olvastam ilyen jó szinikritikát!" Ki írta? Felpörgettem az oldalt, megdöbbentem! Az a Hollósi Zsolt írta, aki a gazdasági témájú jegyzeteire a leglehúzóbb kritikákat szokta kapni tőlem. Az Isten szerelmére! Miért nem marad meg a neki fekvő jó szerepében?”
 • 10. Queenmargareth 2012. augusztus 20. 18:41
  „4. Liyah 2012.08.20. 00:11 ez elég <moderálva>ügy. Kicsit nehezen tudna MÉG A NAGY ALFÖLDI is egy ilyen darabot megírni, zenésíteni....Hogy nem ismerem a művet? Mert ezt nem láttam? Ugyan-ugyan...”
 • 9. Queenmargareth 2012. augusztus 20. 18:38
  „6. Szabadszombat 2012.08.20. 13:43 AKKOR IS RENDEZTE ÉS NEM AZ ÖVÉ!
  Olimpia alatt:Sajnos nem láttam egy napra szólt, Drága!:)Figyelj oda...Élőben:)Úgy írj, hogy értelme legyen, mert a így ennek sincs, úgymint ahogy írtad az enyéimnek sem:)))))
  És valószínű te a kultúra ikonja lehetsz:))))))))
  Ez a szombat izé, csak másolom a kultúrádat sokatmondó:)
  Igen, más a rendező és más a szerző, ezt azért érdemes sejteni.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a Dorozsmai úton

Rosszullétre hivatkozik az a sofőr, aki szombaton ütött el egy kerékpárost a Dorozsmai út melletti kerékpárúton. A nő a kórházban halt meg. Tovább olvasom