Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Csirik János első kitüntetése

Szeged - Először kapott állami kitüntetést Csirik János, a Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszékének vezetője.
Először kapott állami kitüntetést Csirik János, a Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszékének vezetője, aki idén nyáron záruló dékánsága idején elérte, hogy az eddig természettudomá-
nyinak mondott egyetemi kar neve kiegészüljön az informatikai jelzővel.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést vehette át Csirik János egyetemi tanár az oktatási és kulturális minisztertől a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. A számítástudománnyal és informatikával foglalkozó matematikus több szakmai díjat is magáénak tudhat, de – a József Attila Tudományegyetem 1992–94 közötti rektorának, az oktatási tárca 1994–95 közötti helyettes államtitkárának, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara jelenlegi dékánjának – ez az első állami kitüntetése.

Csirik János
Csirik János

– Az informatikai jelzővel azért bővült a korábban csak természettudományinak mondott kar elnevezése, mert ezzel is kifejezzük e tudományág jelentőségét, vagy hogy az elsőéves hallgatóink 30-40 százaléka a három informatikai alapszak valamelyikére jár – magyarázza a professzor. Az oktatás- és tudományszervezésben jeleskedő Csirik János meggyőződése, hogy – ellentétben a budapesti vagy a debreceni tudományegyetemmel – az informatikai képzés rangját nem önálló kar szervezésével, hanem az együttműködésben rejlő lehetőségek jó kihasználásával, közös értékrendszer kialakításával lehet biztosítani.

Végighullámzott a TTIK szinte minden nagyobb intézetén annak az újszegedi építkezésnek a hatása, ami még Csirik János dékánsága előtt indult, de mostanra mutatja meg jelentőségét, ugyanis a korábbinál jobb munkakörülmények közé került több tanszékcsoport is. Az újszegedi biológiaépület-beruházással ugyanis az Ady téren új helyet kaptak a földrajz tanszékek, illetve a bölcsészek, akik cserébe területet adnak az informatikusoknak az Irinyi-épületben. A Bolyai Intézetben így megürülő szintet pedig a matematikusok foglalhatják el. Ezzel azonban nincs vége a megújulásnak: a TTIK és a mérnök kar közösen pályázik a természettudományi és műszaki képzés feltételeinek javításáért, vagyis a Dóm téri és a Rerrich Béla téri épületek rendbe tételéért, a felszereltség javításáért.

– Jól áll az SZTE az alap- és mesterszakok akkreditációja szempontjából – mond véleményt Csirik János. A Magyar Akkreditációs Bizottság egyik új tagjaként viszont megjegyzi: a szegedi mérnök szakok „bejegyzése" a kívánatosnál lassabban halad, aminek oka az e pálya körüli erős lobbi, amit nehéz meggyőzni. A felsőoktatás különböző szintjeit jól ismerő szakemberként Csirik János másik új feladata, hogy a Bologna-bizottság elnökeként 2009-re elkészüljön az évtizedes folyamatot bemutató országjelentés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezreket spórolhat hűségkártyánkkal

Olvasóink megszokhatták már, hogy a Délmagyarország és a Délvilág időről időre valamilyen… Tovább olvasom