Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Csodák palotája a harmadik emeleten

Szeged - Noha alig tudta valaki, eddig is látogatható volt az egyetem pedagógusképző karán a védett természettudományi gyűjtemény. Most igazi kuriózum lesz belőle: csodák palotája.
Nyolcvan éves díszletek között a 21. század technikájával – valamint 137 millió uniós támogatással és 24 millió kari önerővel – interaktív természeti tudástár létesül 2010-re az egyetem pedagógusképző karának Boldogasszony sugárúti épületében. A harmadik emeleti tetőablakok alatt még a régi, 1875-ben létesült polgári tanítóképző tudós oktatói alapozták meg a gyűjteményt. Azóta gyarapodik a 10 ezres állattani preparátumgyűjtemény és herbárium meg az ezer darabos ásványtani kollekció. A kincseket rejtő patinás tárlók, a könyvtár, a laboratórium, az előadóterem az ezredfordulón kapott hivatalos védettséget: a nemzeti kulturális örökség része. Kitüntetésnek szép, feladatnak viszont pénz nélkül nehéz, mert a védettség azt jelenti, hogy a gyűjtemény nem mozdítható el a helyéről, és hozzányúlni is csak speciális engedélyek birtokában szabad. Létét eddig is Ilosvay György adjunktusnak köszönheti a környezet-biológia és környezeti nevelés tanszéken.

Újjászületik a szegedi egyetem védett természettudományi gyűjteménye Fotók: Karnok Csaba

Egyetlen másik védett gyűjteménye van az egyetemnek: a kőzettár. A természettudományi kollekcióhoz fogható viszont csak Pesten van.
A különösen ritka régi csontvázakat, kitömött és tartósítóban tárolt állatritkaságokat most költöztetik az épület másik felébe. Csomagolják a legelső, 1700-as évekből való metszeteket, a 130 éves kézzel festett üvegdiaképeket, az Afrika-vadász Kittenberger Kálmán ajándékozta koponyákat. Restaurálásra sorakozik az 1937-ből származó védett vidra, és a húszas években halva született 7 hónapos embermagzat. – Kinyitjuk a gyűjteményt; a rejtett kincsekből turistacsalogató látványosságot állítunk össze a négyszeresére bővülő kiállítótérben. A laboratóriumban érdekes fizikai, kémiai, földrajzi, informatikai kísérleteket végzünk együtt a látogatókkal – mondta Viskolcz Béla, a kémiai informatikai tanszék főiskolai tanára, ötletgazda. Végül az egészet internetes adatbázisban dolgozzák fel, hogy három dimenzióban interneten keresztül is látogatható legyen a védett tudástár. A milliónyi kiállítási tárgy 40 millió forintos restaurálására ugyan továbbra sem kaptak pénzt, de a kutatók azt mondják, 6-15 tanszéki szakemberrel megoldják.

Olvasóink írták

  • 1. kakoszeged 2009. február 18. 13:31
    „"A laboratóriumban érdekes fizikai, kémiai, földrajzi, informatikai kísérleteket végzünk együtt a látogatókkal - mondta Viskolcz Béla, a kémiai informatikai tanszék főiskolai tanára, ötletgazda."
    A "kísérleteket végzünk" részben arra gondoltak, hogy majd ezután, vagy már most is? Nagyon érdekelne!
    Ismeretlneül is: Kedves Vikolcz Béla Tanár Úr! Sok sikert és kitartást kívánok ennek megvalósításához, mert biztos vagyok benne, hogy sokunkat érdekelnek az ilyen kísérletek!
    Nagyon - nagyon örülök!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen is látták a 15 éves fiú halálos ugrását

Szeged – Családi veszekedés után kiugrott nyolcadik emeleti otthonából és szörnyethalt egy 15… Tovább olvasom