Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Csődbűntettel vádolják a Főszer vezetőit

Szeged - Csődbűntett miatt emelt vádat az ügyészség a felszámolt Főszer Electric Zrt. volt ügyvezetője és tulajdonosa ellen. Az ügyészi álláspont szerint a cég vezetői már a tartós fizetésképtelenség tudatában olyan veszteséges ügyleteket kötöttek, amik csökkentették a hitelezői igények kielégítését.
 Húsz év

A Főszer Electric Zrt. és jogelődje 1991 óta az elektromos kivitelezés szereplője volt az országban. A felszámoláshoz több lépcsőben jutott el a társaság: mivel a 2008-ban elkezdődött válság miatt a bankok folyamatosan szigorították a finanszírozást, a cég úgynevezett előfinanszírozási kényszerbe került. De még 2009-et is – többek között a Mol megrendeléseinek köszönhetően – sikerült nyereséggel zárni. Ezt követően információink szerint számos ipari nagyberuházás, amelyekben a Főszerre számítottak, nem indult el, ami 2011-ben a cég fizetőképességének megrendüléséhez vezetett.

– A hitelezők kielégítésének meghiúsításával járó csődbűntett miatt két szegedi férfivel szemben emelt vádat október 20-án a Szegedi Járási Ügyészség a bíróság előtt. A vádirat szerint a vádlottak, mint a cég ügyvezetője és tulajdonosa a 2010 végére beálló tartós fizetésképtelenség ellenére olyan veszteséges ügyleteket kötöttek, amelyekkel 38 millió forinttal csökkentették a cég vagyonát, és ezzel a hitelezői igények kielégítését. A cég 2011 szeptemberében felszámolás alá került, melynek során 101 hitelező nyújtott be közel 1 milliárd forint értékben hitelező igényt – tájékoztatott Szanka Ferenc ügyészségi szóvivő.

A Fővárosi Bíróság a BAUTROM Zrt. – korábbi nevén Főszer Electric Zrt. – felszámolását, ahogy megírtuk, 2011. szeptember 29-én rendelte el. Pál Attila felszámolóbiztos korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a követelések teljesítése azon múlik, mennyiért kel majd el a cég Szabadkai úti székháza és üzeme, valamint az eszközök és alapanyagok. Az ingatlant a felszámolás során először a Dél-alföldi Biopolsz Zrt. vásárolta meg 2013-ban, amit idén adott tovább az Exicom cégcsoportnak.

Telefonon beszéltünk Lakatos Jenővel, a Főszer Electric Zrt. volt vezérigazgatójával, aki azt ígérte, hogy egy pontosabban meg nem határozott későbbi időpontban szeretne majd reagálni a csődbűntett vádjára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a szívférgesség bölcsője

Elsősorban kutyákra veszélyes a szív- és bőrférgesség, de a szúnyogokkal terjesztett parazita az embernek is okozhat kellemetlenséget. Tovább olvasom