Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Csődbűntettel vádolják a sertéstenyésztőket

Szeged - Csődbűntett vádjával állnak a bíróság előtt a kétezres évek két legnagyobb megyei sertéshizlaló cégének vezetői. A kft.-k több mint 800 millió forint tartozást halmoztak fel. Az egyik vádlott arra hivatkozott, ha minden agrárvállalkozás rögtön leállna veszteség esetén, tönkremenne a mezőgazdaság.
2008 márciusában adtuk hírül, hogy tönkrement a Pick Szeged Zrt. két legnagyobb Csongrád megyei sertéshizlaló beszállítója, a Bedit-Pig Kft. és a Beneti-Pig Kft. A felszámolás rendőrségi nyomozással folytatódott, és péntek reggel elkezdődött a tárgyalás a Szegedi Járásbíróságon. Az ügyészség két-, illetve egyrendbeli csődbűntettel vádolja az egymással összehangoltan működő cégek vezetőit, N. E. P.-t és L. Á.-t. A vádirat szerint a kft.-k 2005-ös és 2006-os megalakulásuktól mindvégig veszteséggel gazdálkodtak, ami abból adódott, hogy a sertések hizlalásának önköltségi ára jóval magasabb volt, mint a szerződésben rögzített eladási áruk. A Bedit-Pig Kft.-t 2008. február 5-én kezdték felszámolni, 121 millió 985 ezer forint hitelezői igényt vettek fel, ennek csak kis részét sikerült visszafizetni. A Beneti-Pig Kft. – amely egyszer 4,5 millió, majd 2,5 millió svájci frank értékben vett föl hitelt a CIB Banktól – 2008 márciusáig működhetett, akkor kezdődött a fölszámolása. Összesen 725 millió 802 ezer forint volt a hitelezői igény, amit nem tudtak kielégíteni. Mindkét vádlottról megállapítja az ügyész, hogy cégeik már fizetésképtelenek voltak, ők mégis folytatták a veszteséges gazdálkodást.

N. E. P. és L. Á. nem egyidősek, de mindketten a kaposvári főiskolán végeztek, állattenyésztő üzemmérnökök. Cégeik telepein egyszerre huszonötezer sertés hízott. A bíróság előtt egyikük sem tett vallomást, de fenntartották, amit a rendőrségen mondtak. N. E. P. azzal védekezett, azokban az években a magas takarmányárak és az alacsony felvásárlási ár miatt volt veszteségük, de ez átfordult volna nyereségbe, ha hagyják őket tovább dolgozni, mert a következő évben nőtt a felvásárlási ár. Megjegyezte, ha minden agrárvállalkozás azonnal bezárna, mihelyt egy veszteséges évet lezár, tönkremenne a mezőgazdaság. Emlékeztetett, hogy a jószágtartást nem lehet egyik napról a másikra befejezni, hónapok telhetnek el, és addig is szükség van takarmányra.

A tárgyaláson a cégek végelszámolója, felszámolója és könyvvizsgálója arról számolt be, hogy miután a CIB Bank felbontotta a hitelszerződést, és az egyik partner a várakozásokkal ellentétben nem szállt be 100 millióval az üzletbe, a Beneti-Pig menthetetlen volt, muszáj volt fölszámolni. A szerződött partner, a Pick Szeged Zrt. a CIB Bankkal egyeztetve rövid idő alatt átvette a telepeket, dolgozókkal, jószágokkal együtt, a beszállítók azonban nagyon rosszul jártak. Tanúként hallgatta ki a bíróság a legnagyobb hitelező, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. vezetőit. A zrt.-től a kft.-k évente 18 ezer tonna takarmányt vettek, és végül 416 milliós számlát nem egyenlítettek ki, úgy, hogy a csúsztatott fizetés megoldására kötött faktorálási szerződés miatt is az Árpád-Agrárnak kellett helytállnia.

A tárgyalás áprilisban szakértők meghallgatásával folytatódik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós cigicsempész-hálózat Ruzsa mellett

Ruzsa mellett, a főúttól alig 1,5 kilométerre egy szerb férfi egykori tanyáján ember- és cigarettacsempészeket fogtak a pénzügyőrök. A faluban senki sem tudott a bűnözőkről. Tovább olvasom