Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Csökken a szemétszállítás ára

Szeged - Csökken a hulladékszállítás díja 8,18 százalékkal; törvényváltozás miatt törli az önkormányzat a saját rendeletét. A vízmű szolgáltatásaiban marad a decemberi és a februári drágulás.
Visszavonja két közműszolgáltatás áremelésére vonatkozó decemberi döntését pénteken a szegedi közgyűlés. A hulladékszállítás tarifáit 8,18 százalékkal emelte a testület december közepén, év végén viszont az Országgyűlés úgy módosította a hulladékgazdálkodási törvényt, hogy befagyasztotta a 2011-es árakat. Mivel az önkormányzat rendelete alacsonyabb rendű a parlament által hozott törvénynél, az első adandó alkalommal összhangba kell hozni vele. A megoldás tehát, hogy a szegedi testület visszavonja a határozatát.

Mégsem emelhetik a hulladékszállítás díját. Fotó: Schmidt Andrea
Mégsem emelhetik a hulladékszállítás díját.
Fotó: Schmidt Andrea

Mi lesz azokkal a társasházakkal, amelyek a 10 százalékos kedvezmény fejében az egész évre előre kifizették a hulladékszállítási díjat? Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója elmondta: a társaság a régi és az új lakossági árak különbözetének visszafizetésével vagy beszámításával kalkulál. Visszautalni kérelemre fognak. Kérelem hiányában a túlfizetéseket nyilvántartják, és a következő számlafizetéskor beszámítják.

Az áremelés visszavonása a 100 százalékban városi tulajdonú társaságnak Szegeden 141 millió forint bevételkiesést okoz.

A vízdíjak megállapítását a kormány ugyancsak saját hatáskörbe rendelte, de itt a szolgáltatónak megengedi a törvény, hogy az infláció mértékével megemelje az árait. Vagyis igaz, hogy visszavonja a közgyűlés a decemberi, 4,2 százalékos áremelésre vonatkozó intézkedését, de a vízmű ugyanennyi, 4,2 százalékos drágulást kér a testülettől. Gyakorlatilag a lakosság változást nem fog érzékelni: marad a decemberi árnövekedés mértéke. Szintén marad a februártól érvényes 2,2 százalékos újabb csatornadíj-emelés. A Szegedi Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint azért, mert a törvény bizonyos esetekben – és ilyen a szegedi ISPA csatornaberuházás is – megengedi, hogy a szolgáltató a beruházások amortizációját beépítse a díjakba – a cég ezt tette. A vízmű számláin tehát a lakosság nem fizetett és továbbra sem fizet magasabb díjat a törvény által megengedettnél.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Sandwitch 2012. február 22. 19:24
  „20. Casablanca 2012.02.22. 10:27

  Jogos. Csongrád megyei Településtisztasági Kft. De ők sem jártak még soha a házunk felé.”
 • 21. szgd-i 2012. február 22. 11:09
  „Casablanca erről beszéltem máskor, hogy mindenki írogat ostobaságokat, véleményt alkot fél információk alapján, de nem jár pontosan a dolgok után!
  Nem mondta senki hogy törvénytelen a szemét díj, nem is volt szó ilyen értelemben a kuka nagyság és az EU összefüggéséről, "csupán" annyiról hogy az önkormányzat idevágó rendeletének a díjképzési, számlázási része a vonatkozó 2000. évi XLIII tv. Hulladékgazdálkodási törvény 25 §. 1 bekezdés és a 64/2008. (III.28.) Korm. Red 7§,8§ pontok alapján ellentétes. Mivel a jogszabályi sorrendiség egyértelmű ezért az önkormányzatnak kell alkalmazkodni és illeszkedni a magasabb szintű szabályozáshoz. Ez alapján állítom hogy törvényellenes az önkormányzati rendelet idevágó része!”
 • 20. Casablanca 2012. február 22. 10:27
  „Domaszék nem a Környezetgazdálkodási Kft-hez tartozik, az biztos...

  Tárolóedényzetről a tulajdonosnak kell gondoskodnia, az is biztos...

  Hulladékudvarba háztartási hulladékot bevinni tilos...

  Kevesen tudják, hogy a szemétdíj adó: azaz akkor is meg kell fizetni, ha nem tesz ki valaki szemetet vagy ha kevés szemetet "termel"... Az adó esetében pedig senki sem kérdezi az adózót, hogy kéri-e, akarja-e, mi a véleménye róla?...”
 • 19. SandWitch 2012. február 22. 07:53
  „A domaszéki kb. 1000 tanya is a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft-hez tartozik. 2 éve már helyi rendelet teszi kötelezővé a szemétdíj fizetését. Negyedévente jön a számla a postaládámba, mégpedig "zsákos szemétszállításról"!!! A szolgáltatás abból áll, hogy ÉN elvihetem a kb. 4 km-re lévő hulladékudvarba a szemetet hetente egyszer. Sem zsákot, sem kukát nem adnak, kukás-autó nem jár, tehát senkitől, semmit, soha el nem szállítottak. Ezek után miért hőbörög az, aki van olyan mázlista, hogy olyan helyen lakik, ahol tőle elviszik a szemetet, nem pedig neki kell szállítani??? :)))”
 • 18. Casablanca 2012. február 22. 07:52
  „Ha "törvénytelen" lenne a szemétdíj, meg a jogszabályok, akkor hogy működne az önkormányzati szolgáltató???...
  Kicsit tévelyegnek egyesek...

  A 120 literes mennyiség UNIÓS szabvány, mint ahogy az is UNIÓS előírás, hogy hetente kötelező a szállítás... Ez egész Európában így van, felesleges Szegedre kenni...

  Egyébként diszkrimináció, hogy a vizet emelhetik, a távhőt emelhetik, a gázt emelhetik!

  Arról se feledkezzünk meg, hogy a 2%-os ÁFA emelés miatt úgyis emelkedik a szolgáltatások ára, csinálhat is bárki, bármit...”
 • 17. deszkás 2012. február 21. 17:29
  „SZEGEDEN! Vidéken megy a verkli tovább-"természetesen" megemelve.”
 • 16. szgd-i 2012. február 21. 16:00
  „Szegeden nem önmagában a szemétszállítási díj a sok, hanem a törvénysértő önkormányzati rendelettel van a baj.
  A Korm. rendelet leírja kétféle szemétdíj lehet, sajnos a szegedi egyiknek sem felel meg. Lehet egytényezős: itt a ténylegesen elvégzett ürítések számának és a szemét díjának szorzata adná ki a számlaösszeget, a kéttényezős díjszámításnál pedig van egy max 40% os alapdíj és ezen felül pedig a tényleges ürítések száma szorozva az egységnyi díjjal.
  Sajnos a szegeden egyik sem teljesül, hanem egy törvénytelen számlázási mód van, mindenki fizeti a min. 120 literes edény nagyságra számított díjat, ha volt ténylegesen elvitt szemét, ha nem. Vagy is ha csak kéthetente telik meg a kukám és csak kéthetente rakom ki, akkor már dupla árat fizettet a szolgáltató el nem végzett munkáért! Lásd fiktív számlázás akár, ami bűncselekményi kategória! na ez itt a baj, nem a díjtétel feltétlen”
 • 15. Torontál 2012. február 21. 14:50
  „Végre anyagilag is különbséget kellene tenni azok az ügyfelek között akik szívükön viselik környezetünk sorsát .
  Igyekeznek szelektálni , komposztálni és a kukájukban alig van hulladék.
  Így rá lehetne szorítani a lustább, trehányabb megrendelőket is a környezett tudatosabb viselkedésre.”
 • 14. uff33 2012. február 21. 14:16
  „igy is drága 2-3 hetente rakom ki a kukát amit lehet komposztálok a tőbbit szelekiven gyüjtőm ezt miért nem lehet figyelembe venni”
 • 13. nanemaaa 2012. február 21. 14:07
  „Ja, és hogy krampampulinak (11) is igaza legyen: Igen! Örülök! Ezt is megcsináltuk! :D”
 • 12. Logaritmus 2012. február 21. 14:07
  „A Fidesz a közgyűlésben megszavazza, rá egy pár hétre ugyanazt a Parlamentben leszavazzák.”
 • 11. Krampampuli 2012. február 21. 13:44
  „Milyen jó olvasni, hogy mennyien örülnek ennek a hírnek! Szerintem a kommentelők többsége annak örül ha elégedetlenkedhet... Bezzeg ha emelkedne a díj akkor aztán menne fú, meg a takarodj... miért nem tud be írni senki, soha semminek, hogy de jó ennek örülök. Én beírom: De jó, ennek örülök.”
 • 10. macs 2012. február 21. 13:37
  „7. varadipal,
  mert a beruházásnak meg kell térülnie. Sajnos ez így működik.”
 • 9. szunyi 2012. február 21. 13:36
  „Én2

  Ez lehet a megoldás itt Szeged is.
  Ha nincs elég pénz, akkor valahonnan be kell szedni.”
 • 8. pala1964 2012. február 21. 13:29
  „2. baloghiren, miért is koppant szerinted? mert szigorúan nézve egyrészt neki is kevesebbet kell fizetnie, másrészt az a céget is fideszes vezeti... "kicsit" benézted, jól gondolom?”
 • 7. varadipal 2012. február 21. 13:03
  „A csatornadíj viszont emelés nélkül is felháborító. Az ivóvíz olcsóbb, mint a csatornadíj.Ezt mikor vizsgálja már felül az illetékes?”
 • 6. Én2 2012. február 21. 12:41
  „Vásárhelyen nem csökken semmi hanem maximálisan emelkedik minden, itt az isten pénze se lenne elég. Építményadó is duplájára emelték Orosházán és Szegeden nincs is.”
 • 5. faragocs1@t-online.hu 2012. február 21. 12:31
  „És mi lesz azokkal a magánszemélyekkel,akik szintén előre kifizették az éves díjat?Nemcsak társasházak vannak ilyenek,hanem magánházak is.”
 • 4. macs 2012. február 21. 12:21
  „Mikor fogjuk olvasni, hogy a szemétszállítással és a vízszolgáltatással foglalkozó cégek óriási veszteséget halmoztak fel és az önkormányzattól várják a probléma megoldását.
  2. baloghiren,
  lehet, hogy koppant, de ha baj lesz, mindannyian koppanunk, hiszen a városnak más területekről kell majd pénz átcsoportosítani.”
 • 3. Elendur 2012. február 21. 11:28
  „Nem mintha fontos lenne, de ha a cikk logikai vonalát követjük, akkor 7,56%-kal csökken a szemétszállítási díj...”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megasztár: Reni volt a legtökösebb előadó

A legtökösebb produkcióként jellemezte a szegedi Nagy Renáta előadását Bereczki Zoltán, a Megasztár egyik zsűritagja. Tovább olvasom