Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Csökkent a bűncselekmények száma 2008 első felében

Szeged - Csökkent a bűncselekmények száma 2008 első felében a Szegedi Rendőrkapitányság illetékességi területén. A kórházi lopások szinte eltűntek, gépkocsit is szinte csak a nagyvárosban lopnak.
Mintegy tíz százalékkal csökkent a Szegedi Rendőrkapitányság illetékességi területén elkövetett bűncselekmények száma 2008 első felében a tavalyi év hasonló adataihoz képest. Százezer lakosra eddig ezernyolcszázhetven bűncselekmény jutott szemben a tavalyi kétezer-ötvennel.

– A kórházi lopások gyakorlatilag nullára estek vissza, miután egyetértésben az igazgatókkal értékmegőrzőket alakítottak ki, és kamerákat szereltek fel az intézetekben – mondott egy példát a kedvezőbb statisztikára Lázár Szvetozár alezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. Ennek ellenére még mindig lopásból van a legtöbb a rendőrkapitánysághoz tartozó városokban és falvakban: 1324 esetről szereztek tudomást, ami további tizenhat személygépkocsi-lopással egészül ki.


– Utóbbi szegedi sajátosság. Csongrádon, Kisteleken, Hódmezővásárhelyen és Szentesen idén nem loptak autót – beszélt az alezredes. De ugyanígy nem jellemző a zsebtolvajlás sem a kisebb településekre. Amíg az első félévben Szegeden hetvenkettő, addig Vásárhelyen és Szentesen egy-egy, Kisteleken kettő, Makón négy, míg Csongrádon egy sem történt belőle.

Előzetesben a díler

A megyei rendőr-főkapitányság felderítő osztálya egy 23 éves férfit és egy 24 éves nőt igazoltatott csütörtök este Szegeden. Utóbbinál a rendőrök kétszáz gramm kábítószergyanús növényi származékot találtak, amit nem sokkal korábban vásárolt a férfitól. Három másik fogyasztóhoz is eljutottak: a házkutatások során további kábítószergyanús növényi származékot és extasy tablettákat találtak. A gyanúsítottak egy kivételével beismerő vallomást tettek. A dílert őrizetbe vették – négy társa szabadlábon védekezhet. A férfi előzetes letartóztatását ügyészi indítványra a Szegedi Városi Bíróság pénteken egy hónapra rendelte el.

A statisztikát ronthatja a nyári időszak, amikor különösen az alkalmi lopások száma emelkedik meg. A rendőrség itt a megelőzésre – tévéműsorok, szórólapok, kisfilmek trolikon és villamosokon – helyezi a hangsúlyt, mivel a bűncselekmények főleg az áldozatok figyelmetlensége miatt történnek meg például strandokon és a tömegközlekedési eszközökön.

Örömteli, hogy a rendőrkapitányság illetékességi területén kevésbé jellemző az életellenes bűncselekmény, mint a megye más részein. Makón például már hármas gyilkosság, korábban kettős gyilkosság és öngyilkosság is történt.

Sokkal több drogfogyasztó és azzal kereskedő került viszont rendőrkézre: már fél év alatt kilencvennyolc kábítószerrel való visszaélést követtek el Szegeden és környékén. Ez a szám tavaly egész évben nyolcvanhét volt.

– Az erre szakosodott alegység segítségével hatékonyabban tudunk eljutni a fogyasztótól a terjesztőhálózatig: egy bűncselekmény kapcsán több emberhez elérünk – ezért nőtt az esetszám – magyarázta Lázár Szvetozár. A rendőrök idén a tudomásukra jutott, kábítószerrel kapcsolatos ügyek mindegyikét sikeresen derítették fel.

Olvasóink írták

 • 4. és ugye a pirézek is egyre kevesebben vannak. 2008. augusztus 18. 10:04
  „Hiszen midnen piréz megkapja a minimálbérnél több segílykét, meg a pízt a szomszéd purdék, ellopott csatornafedelek és egyéb szarságok után. Klassz, mi ? Azért csökken a statisztika, mert az uborkalopás és vezetéklopás, vasúti sínlopás már nem is bűn !!!!!!!”
 • 3. zoltanz 2008. augusztus 18. 10:04
  „Igazad van Reality, a cikk nem statisztikai adatokra, hanem hasisztikai falszámokra alapul.”
 • 2. REALITY 2008. augusztus 18. 10:00
  „NA ez az amit én mint adó fizető állampolgár NEEEM HISZEK!!!!!!!!
  Bűnőzés volt,van, LESSSSSZZZZ!!!!!!!!!!! AMIG VILÁG A VILÁG.”
 • 1. hurráoptimista 2008. augusztus 18. 08:57
  „Nem csoda, hogy csökkent a pirézbűnözés, hiszen immár a délmagyar minden cikkéhez hozzá lehet szólni, és az olvasók megoszthatják itt is a pirézek és bűnözésük elleni védekezés taktikáit.
  Köszönjük, Délmagyar !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Találkozás Fekete Gizivel

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház társulatának egyik legnépszerűbb művésze, Fekete Gizi Találkozás… Tovább olvasom