Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Csökkent a kintlévőség

Szeged - Tíz-tizenegy százalékkal csökkent az áram- és a hőszolgáltató hátralékos ügyfeleinek száma az elmúlt évben a rezsicsökkentésnek is köszönhetően. A gázszolgáltatónál a fogyasztók csak az enyhe időjárásnak köszönhetően tudták könnyebben befizetni alacsonyabb összegű számláikat.
Lehet, hogy nem egyszerre csökken majd a gáz, a távhő és az áram ára a harmadik rezsicsökkentéssel – derült ki Rogán Antal fideszes frakcióvezető múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján. A lakossági gáz és villamos energia ára először tavaly január 1-jén csökkent 10 százalékkal, amit július 1-jén a víz- és csatorna-, valamint a szemétszállítási díj csökkenése követett. Novembertől újabb 11 százalékkal lett alacsonyabb a gáz, valamint a villamos energia ára – a januári csökkenéssel együtt összesen 20 százalékkal mérséklődtek az díjak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint mindezek hatására az elmúlt egy évben az összes lakossági közüzemi tartozás csaknem 15 százalékkal csökkent, az újabb rezsicsökkentéssel tovább apadhat a lakosság hátraléka.

 A villanyórát és a szolgáltatót nem lehet becsapni. Fotó: Schmidt Andrea
A villanyórát és a szolgáltatót nem lehet becsapni. Fotó: Schmidt Andrea

Jelenleg nagyjából hárommillió kifizetetlen közüzemi, azaz villany-, gáz- és távhőszámlát tartanak nyilván a szolgáltatók, amely összesen több mint százmilliárd forintnyi tartozást jelent. Csaknem egymillióan 30 napon belül rendezik a számláikat, féléven túli hátraléka több mint 200 ezer, egy éven túli tartozása 400 ezer embernek van – a legtöbben a földgáz díjával csúsznak. – A GDF SUEZ-nél azt tapasztaltuk, hogy az utóbbi hónapokban elsősorban a meleg időjárásból fakadó alacsonyabb számlákat fizették be könnyebben a fogyasztók. A hátralékkal rendelkezők száma azonban nemhogy csökkent, hanem emelkedett az utóbbi időszakban, és az általuk felhalmozott határidőn túli kintlévőség állománya is növekedett – tájékoztatta lapunkat a gázszolgáltató társaság.

Az EDF DÉMÁSZ-nál csökkent a kintlévőség. – Szolgáltatási területünkön a lakossági hátralék az elmúlt években folyamatosan csökkent, aminek egyik oka, hogy 2011. szeptembertől 90-ről 60 napra változott az a türelmi időszak, amely után a ki nem fizetett számla miatt a szolgáltató kikapcsolja a fogyasztót az energiaszolgáltatásból. Ez a jogszabályváltozás döntően 2012-ben éreztette hatását, ami a hátralékos lakossági ügyfeleink számát is csökkentette – tájékoztatott az EDF DÉMÁSZ kommunikációs csoportja. Elmondták ugyanakkor, hogy a hátralék szintjére a rezsicsökkentés is hatott.
– 2013 novemberéig a hátralékos ügyfelek száma Csongrád megyében 11 százalékkal, a lejárt esedékességű tartozások összege 9 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Az EDF DÉMÁSZ tavaly 48 millió forinttal támogatta a Máltai Szeretetszolgálat hátralékkezelő programját, hogy a szolgáltatási területén nehéz szociális körülmények között élő fogyasztókat segítse az áramszámlák rendezésében – közölték.

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. tavaly december végi kintlévősége 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent, szemben a korábbi években tapasztalt növekedéssel. – A csökkenés oka több tényező mellett a rezsicsökkentés is, de ennek aránya nehezen számszerűsíthető – tájékoztatták lapunkat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb, modernebb lett a Szivárvány Óvoda

Közel 90 millió forintból átépítették a kisteleki Szivárvány Óvodát. Tovább olvasom