Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Csökkent a szegedi légi veszély

Szeged - Elfogadható mennyiségűre apadt a galambok száma Szeged belvárosában. A korábban kritikusnak számító helyeken lényegesen csökkent a légi veszély, és a szobrokat, tereket összemocskoló guanó. Gondok most is vannak, de nagyobb madárcsapatokat csak a Belvárosi hídon és a Mars téren láttunk.
Puskákkal irtják a galambokat a Dóm téren – számoltunk be róla tavaly tavasszal, miután számos olvasónk kifogásolta a belvárosi akciót. A madarak ritkítására ugyanakkor szükség volt, a turisták által gyakran látogatott tér és szobrai ugyanis a maró guanótól szörnyű állapotba kerültek, a humánusabb galambriasztó megoldások pedig nem hoztak látható eredményt. A tavalyi akció után ugyan eltűntek a korábban a téren lebzselő óriási madárrajok – de kíváncsiak voltunk, hogy az irtás eredménye mennyire volt maradandó.

Csak Ipolyi Arnoldot, Katona Józsefet és Vedres Istvánt nem tisztelik a madarak, a többi szobor és dombormű többé-kevésbé megúszta a légitámadást – derült ki szombat délután a Dóm téri árkádok alatt sétálva. A korábban az egyik legkritikusabb pontnak számító püspöki palota bejárata tiszta, galambfészek sem látható a közelében. A fogadalmi templommal szemközti árkádok alatt azonban nem árt az óvatosság. Szemtanúi voltunk, amint egy család a szobrokat bámulva friss galambürülékben lépkedett – majd miután észrevették, a családfő káromkodni kezdett.

A Mars téren még a galambok az urak. Fotó: Miskolczi Róbert
A Mars téren még a galambok az urak.
Fotó: Miskolczi Róbert

A tér közepén közben kisgyerekek üldözték a fel-felröppenő galambokat – két-három tucatot, ha összeszámoltunk. A tavalyihoz képest erősen csökkenő számukkal inkább dekoratív részei voltak az óriási térnek, mint megszállói. A fogadalmi templom felgyújtott kapuján is csak a tűzre emlékeztető koromfoltokat láttunk, noha korábban itt is mérhetetlen mennyiségű guanó halmozódott fel. Az Aradi vértanúk terén egyáltalán nem láttunk galambot, a Jókai utcában pedig csak elhullajtott tollak és ürülékcsomók utalnak a madarak jelenlétére.

Teljes lesz a hídi riasztás

Serege János, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. városüzemeltetési részlegének vezetője azt ígéri, tovább folytatják az elektromos galambriasztók felszerelését a belvárosban. Pótolják a Belvárosi híddal kapcsolatos utolsó hiányosságukat is, azaz elektromos riasztót szerelnek a fő ív „kifolyási", vagyis a játszótér felőli oldalára is.

A Belvárosi híd felé vettük az irányt, ahol korábban óriási tömegben gyűltek össze a galambok. Szombat délután azt láttuk: a híd szegedi, játszótér felőli külső ívén a Dóm téri szárnyasok duplája sütkérezik a napon – azaz a korábbinál jóval kevesebb. Máshol nem láttunk a hídon galambot – ami nyilván az ívek nagy részére felszerelt elektromos riasztónak köszönhető. A folyón csillogó napfény látványa a hídról ugyan gyönyörű – mégsem merjük ajánlani senkinek. A járdán éktelenkedő óriási guanófoltok és a belső ívre is áttotyogó madarak ugyanis arra utalnak: a légi veszély még nem múlt el.

Nagyobb galambcsapatot viszont egyedül a belváros turisták által kevésbé látogatott részén, a Mars téri hamburgeres és az újságosbódé között láttunk. Nyomaik jól látszottak a betonon. Itt legalább negyven-ötven madár totyogott, egy részük időnként a közeli megállóba is átrepült. – A frászt hozzák rám, és ez már nem az első eset! – dühöngött egy fiatal nő, amikor az érkező troli miatt felröppenő madarak közül az egyik szinte az arcába repült.

Újra lövöldözhetnek

– Mostanában a legtöbb lakossági panaszt a zsinagóga és a Jókai utca környékéről kapom, máshonnan nem nagyon jeleznek. Úgy tűnik, bevált a tavalyi akció – mondta el a puskás és hálós galambirtást tavaly megrendelő Szondi Ildikó. A belváros önkormányzati képviselője azt ígéri, pár hónap múlva újra ritkítják majd a galambokat, a lakók, a város és az IKV anyagi támogatásával főként egyes lakóépületeken igyekeznek segíteni. A módszer még nem dőlt el, a képviselő szerint a leginkább költséghatékony megoldást választják. Nem zárta ki, hogy újra puskákkal irtanak.

Olvasóink írták

 • 4. FossiL 2008. március 31. 15:42
  „Pontosan ez itt a probléma, hogy szerencsétlen nyugdíjasok, dolguk híján annyira jókeresztényit akarnak cselekedni, hogy ahol csak pad van, és le tudnak ülni, etetik azokat a rohadt dögöket, mindenki lássa, milyen jók is, hátha a mennybe jutnak miatta. Persze, hogy galambszaron kell táncolni a népesebb tereken, meg milliókba kerül egy-egy nevezetesség helyreállítása, arról nem is beszélve, hogy mennyi fertőzést hordoznak ezek a rohadt, hibrid, szmoghoz szokott mutáns undormányok, őket nem zavarja. Mert eszük nincs... De legalább olyan JÓ EMBEREK lesznek a galambetetéstől...”
 • 3. Madzsar. 2008. március 31. 15:13
  „A lakótelepeken unatkozó nyugdíjasok galambokat etetnek (hogy törne le a kezük!), ezért pár hét múlva megint ugyanannyi madárszar lesz, mint gyérítés előtt.”
 • 2. galamblelkű 2008. március 31. 14:44
  „Az Anna-kút is teleszaródott. Kedves újságíró nézze meg a díszburkolatot. Valakik etetik is a madarakat.”
 • 1. GalambSzar 2008. március 31. 08:13
  „Guanó mi?,te sutyerák paraszt, guano az ami az eszed helyén van!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wesley, egy kihasználatlan szegedi általános iskola

Szeged - Hátrányos helyzetű Szeged új, önállósulás előtt álló speciális oktatási intézménye, a Wesley János Általános Iskola. Tovább olvasom