Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Csokoládészobrászat

Szeged - A csoki jó, a csoki különleges, a csoki alpesi varázslat, ráadásul kísértésbe ejtő íz is. Ezen jól ismert reklámszlogenek a múlt hét végi Kutatók Éjszakáján legalább annyira hidegen hagyták az ifjú tudósokat, mint ők a csokimasszát.
A csoki jó, a csoki különleges, a csoki alpesi varázslat, ráadásul kísértésbe ejtő íz is. Ezen jól ismert reklámszlogenek a múlt hét végi Kutatók Éjszakáján legalább annyira hidegen hagyták az ifjú tudósokat, mint ők a csokimasszát. Azt először ugyanis fel kell melegíteni mintegy 50 Celsius-fokra, majd kézi temperálással le kell hűteni 28-ra, és utána ismét fel kell hevíteni.

– Erre azért van szükség, mert a kakaóvajnak a kész csokoládéban stabil szerkezetűnek kell lennie – magyarázta egy fehér köpenyes szakember a szegedi József Attila tanulmányi és információs központban, aki rögtön be is mutatta a szóban forgó munkafázist.

Miután ez a művelet lezajlott, a helyszínen toborzott segédek a krémszerű anyagot különböző öntőformákba helyezték, és várták, hogy kezükbe vehessék a készterméket, legyen az akár egy Télapó vagy egy tojás – természetesen csokiból.

Néhányan nem bízták a véletlenre a dolgot, és még a kiöntés előtt megkóstolták az íncsiklandó finomságot. Nem számított, hogy ét-, tej- vagy fehércsokoládé, kerek, szögletes vagy gömbölyű, az „inasok" jóízűen nyalogatták ujjaikat. Arra a kérdésre, hogy milyen formájú lesz a csokifigura, ha rögtön az elején elfogyasztják, az egyik fiatalember találóan csak ennyit válaszolt: – Gyomor alakú.

S az is nagy igazság, ahogy az egyik résztvevő megfigyelő összegezte a helyzetet: – Olyan ember nincs, aki nem szereti a csokoládét. Legfeljebb olyan, aki még nem evett belőle eleget.

Márton Gergely
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb súlyos baleset a 43-as főúton

Fának ütközött egy BMW szombaton reggel a 43-as főúton, a sofőr a roncsba szorult Tovább olvasom