Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Csókolom, mi csak élni szeretnénk!

Csókolom, mi csak élni szeretnénk!

Szeged - Csókolom, mi csak élni szeretnénk! – kiáltotta az emeletről egy férfi péntek este a városi főépítésznek az Arany János iskola aulájában megrendezett Subasa-fórumon, amikor Sz. Fehér Éva éppen arról beszélt: sok időbe telik, mire a szegedi kiskertekben magasabb lesz a beépíthetőség, mint 3 százalék.

Munkatársunktól - 2013.02.02. 06:27
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A lakossági fórumot a szegedi Pedersen család szervezte meg és hívta össze az internet segítségével. Zsúfolásig megtelt az Arany János iskola aulája, még az emeleten is álltak érdeklődők. Közel háromszázan jöttek össze a szegedi kiskertekből – Subasáról, Baktóból, Tompaszigetről, Gyáláról, Tápéról.

Megírtuk, a dán-magyar családnak le kell bontania Subasán a 34 négyzetméteres víkendházát, mert túlépítette 9 négyzetméterrel. Az önkormányzat építési irodájának határozata szerint az épület át-, illetve visszaalakításával sem maradhat fenn a ház, mert az építési engedélyhez képest olyan nagymértékű a szerkezeti eltérés. Pedersenéknek azért kell földig rombolniuk az öt év alatt felépített házukat, mert a terület jogi státusza zártkert, mezőgazdasági övezet, 3 százalékos engedélyezett beépíthetőséggel, ők pedig a telkük 4,1 százalékát építették be.

Subasa-fórum az Arany Jánosban. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Kalmár: Még az 5 százalékra sem kaptam választ

Niels Otto Pedersen felesége, Angyal Gabriella a fórum elején bemutatta Sz. Fehér Éva főépítészt, Varró László építési irodavezető-helyettest, valamint a fideszes politikusokat, Kalmár Ferenc és Nógrádi Zoltán szegedi országgyűlési, illetve Gyimesi László és Mihálffy Béla önkormányzati képviselőt. Sajnálkozását fejezte ki, hogy a fórumra nem jöttek el a szocialista képviselők, pedig őket is hívták. Bár érezhetően feszült volt a légkör, nem nyilvánítottak véleményt, nem fújoltak a bejelentésre a jelenlévők. Kalmár Ferencnek a vagyonnyilatkozata szerint Subasán van egy 1988-ban vásárolt 882 négyzetméteres telke, aminek felerészben a tulajdonosa.

Kalmár Ferenc elmondta, hogy ő tavaly ősszel Mózes Ervinhez fordult az ügyben, de a címzetes főjegyző törvényességi észrevételt tett a javaslatához, mondván, jogi szempontból nem tudja támogatni, hogy a zártkertekben 3-ról 5 százalékra emeljék a beépíthetőséget. A politikus elmondása szerint azóta már a Lázár Jánoshoz is fordult az ügyben, de még nem kapott választ. Kalmár úgy vélte, ha sikerül módosítani a beépíthetőségen, akkor az 5 százalékos bővítésbe nagyon sok, megfogalmazása szerint, talán mindegyik kiskerti épület beleesik majd. Ezt hangos morgással, nemtetszéssel fogadta a közönség. Többen bekiabáltak: 10 százalék kellene! „A helyzet az, hogy még az 5 százalékra sem kaptam választ" – mondta Kalmár, hangsúlyozva, két utat jártak be Nógrádi Zoltánnal.

Subasa-fórum az Arany Jánosban. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Nógrádi: Nem lehet egy lépésben

Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester azzal kezdte, azért van itt, mert a szegedi kiskertek jelentős része hozzá, szegedi országgyűlési képviselőhöz tartozik. Nógrádi megdöbbentő adattal indított. Elmondta, hogy Tompaszigeten a 675 ingatlanból 309 túlépített. Beszámolt arról, hogy járt a Belügyminisztériumban, ahol tájékoztatta az illetékeseket arról, hogy Szegeden egyedi engedély alapján úgy szeretnének segíteni a kiskertekben élőkön, hogy 3-ról 10 százalékra emelik a beépíthetőséget. Ezt be is terjesztette a városi közgyűlésnek Gyimesi László, de a testület nem fogadta el. Nógrádi Zoltán elmondása szerint az MSZP teljes frakciója, valamint Tápé fideszes képviselője, Juhász Gyula és a jobbikos Keresztúri Farkas Csaba utasította el az előterjesztést, amely az első lépés lenne a hosszú úton. A fideszes honatya szerint ugyanis nem lehet egy lépésben megoldani ezt az évtizedek alatt kialakult bonyolult helyzetet.

Hangsúlyozta: azt tudomásul kell venni mindenkinek, hogy a kiskertek nem lakóövezet. Nem lehet úgy tekinteni ezekre a területekre, mint a belvárosra vagy más városrészekre. Nincs lehetőség az átminősítésre. Itt most egy dolgot kell elérni Nógrádi szerint, menteni kell azokat az embereket, akik abba a helyzetbe kerültek, hogy pár százalék miatt le kell bontaniuk a házukat. A közönség lelkesen tapsolt és bólogatott.

Subasa-fórum az Arany Jánosban. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Sz. Fehér: Ijesztő számok

Majd jött Sz. Fehér Éva. A városi főépítész elmondta, hogy korábban számításokat végeztek arra vonatkozóan, mibe kerülne, ha belterületbe vonnák a kiskerteket. „Ijesztő számok jöttek ki" – mondta a főépítész. Amikor Sz. Fehér Éva arról beszélt, hogy a kiskerti szikkasztók belvizes problémákat okoznak, többen azt kiabálták neki, hogy a probléma nem a szikkasztók, hanem az autópálya miatt van. Elmondása szerint az Országos Építésügyi Szabályzat és a helyi szabályozási terv nagyon szigorúan fogalmaz, hogy minek kell megfelelnie a kiskerti épületeknek. „Az csupa paragrafus!" – harsogta az emeletről egy férfi. Egy másik férfi pedig azt kiáltotta le az emeletről a főépítész asszonynak, hogy „Csókolom, mi csak élni szeretnénk!" Sz. Fehér Éva azzal zárta mondandóját, hogy a beépíthetőségi százalék megemelésére vonatkozó eljárás végig vitele bizonytalan folyamat, ami nem abból, nemcsak abból áll, hogy a közgyűlés megszavazza, hogy 10 százalékra növeljék a beépíthetőséget, hanem nagyon hosszú szakmai ügymenet.

Galéria kép

Varga: Minek a rotátornak internet

Egy férfi arról beszélt, hogy szerinte az építési hatóság is hibás, hogy évtizedekig hagyta, hogy idáig fajuljanak a dolgok. „Miért engedték, hogyan hagyhatták, hogy családok jelentkezzenek be kisgyermekekkel Subasára? Itt nem pár száz, hanem több ezer emberről van szó! Ki lesz a következő? Kinek a házát bontják le legközelebb?" – kérdezte a hozzászóló. Varga György elmondta, hogy neki is le kell bontania a házát, amit a zsombói kiskertekben épített, s ahová már hat éve állandóra van bejelentkezve a gyermekeivel. Mint ahogy Subasán, úgy náluk is minden van, gáz, víz, villany, telefon, internet. „Csak azt nem értem, hogy ha a kiskertekben hivatalosan csak gazdasági épület vagy gyümölcstároló állhat, ahol mondjuk a rotátort tárolják, akkor annak vajon minek gáz, víz, villany, telefon és internet" – kérdezte Varga György.

Subasa-fórum az Arany Jánosban. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Megmenekül, aki 10 évet kibekkel

Varró László építési irodavezető-helyettes arról beszélt, hogy az évtizedek alatt sokféle építési szabály volt érvényben a kiskertekben. Kezdetben csak 12, majd 30 négyzetméteres épületet lehetett emelni. Utána jött olyan szabály is, hogy állattartó épületet is fel lehet húzni. Ekkor épültek a kiskertekben az 60-70, nem ritkán 100 négyzetméteres épületek. Varró hangsúlyozta: minden évben volt olyan ügyük, mint Pedersenéké, sok esetben kellett bontást is elrendelniük. „Azt azonban fontos tudniuk, hogy az építési hatóság nem saját kútfőből, hanem szabályokból és törvényekből dolgozik. Ha építkeznek, ne a barátot, ismerőst kérdezzék (ez történt Pedersenéknél, akiknek azt mondta egy ismerősük, legfeljebb pénzbírságot fizetnek, ha túlépítik a házukat – a szerk.), ha el akarnak térni az építési engedélytől, hanem az építési hatóságot" – mondta Varró László. Akitől megtudtuk, hogy a folyamatban lévő ügyeket – ahol szabálytalanságot tártak fel – még az építési iroda viszi végig. Január elseje óta azonban már a szegedi járási hivatalba delegált építésfelügyeleti hatóság ellenőriz a kiskertekben. Ha valaki szabálytalanul építkezett, s ez csak tíz után derül ki, már nem tudnak vele mit tenni. Ennyi az elévülési idő.

Galéria kép

Egy férfi szerint semmi mást nem tehet az, akinek már áll a háza, de lebontásra ítélik, minthogy törvényi mentességet kér. A hozzászóló szerint nem lehet a mezőgazdasági övezetbe sorolt kiskertek beépíthetőségét 10 százalékra emelni, mert ezt nem engedi az uniós jogszabály.

Nógrádi Zoltán úgy zárta az estét, hogy a közgyűlési határozat elfogadásával – amit Gyimesi László elmondása szerint február végén újra beterjesztenek – kell megtenni az első lépést. Azoknak pedig, akik már megkapták a határozatot, hogy le kell bontaniuk a házukat, húzniuk kell az időt, amíg megoldás születik.  
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123456789... következő >> végére >>> 109 hozzászólás
Moderálásra küldöm 109. panellako 2013.02.04. 21:08

Elolvasva a három DÉLMAGYARORSZÁG cikket és a hozzájuk írt kb. 370 hozzászólást.
A gondolataimat szeretném közzétenni:
1./ Nem fogok a becenéven írókra konkrétan hivatkozni, a sok hozzászólás miatt.
2./ A kalandozások kora óta minket csak kiraboltak.
3./ Ebből ered az, hogy egymást próbáljuk.

4./ Pedersenék átlag emberek, mondhatni kisemberek.
5./ Sok másokkal együtt szabálysértést követtek el.
6./ Miért építettek nagyobbat a tervezettnél, a cikkekből kiderül.
7./ A törvények ( amiket nem ismerek ) tartalmazzák a teendőket.
8./ A határozat 2 ember sara, az előadóé és a főnökéé.
9./ Pedersenék ismerik Őket. Kérdés miért tették? Ők biztosan tudják.
10. Gondolom a főnök csak aláír, fizetéséért szerinte ez elég.
11./ Az előadó sok ügyű, gyártja a papírokat azért fizetik.
12./ Megkeresi a paragrafust ( netán típusszöveg) a sillabuszban és nyomtat.
13./ Ő a hatóság a törvény őre. Ha nem bírságol nincs rá szükség.
14./ Ha nincs rá szükség elveszti munkáját. ( Velem is megesett)
15./… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 108. Pandora 2013.02.04. 20:36

101. zeuszka 2013.02.03. 19:03

vagy biliárd teremnek.
ha tényleg ez a megoldás, hajrá!

Moderálásra küldöm 107. tol 2013.02.04. 18:29

alap: be kell tartani a törvényt! Mi a törvény? Szerszámtároló építhetö. Ki tartja be már az elsö kapavágás óta? Senki. Szerintem itten van a kutya elásva. A jelen helyzetben kirobbantotta a vitát egy nem szocreál emlökön szocializálódott polgártárs, ezt a forrongó pillanatot kell kihasználni, hogy - hideg fejjel - tiszta vizet öntsünk a pohárba! Megoldás nagyjából a nanemaa polgártárs véleménye irányában körvonalazódik. Szerintem. Is. Hajrá magyarok!

Moderálásra küldöm 106. nanemaaa 2013.02.04. 15:53

Elolvasva a kommenteket alighanem körvonalazódik a megoldás.
A helyi építési szabályzat a területet már rég átsorolta üdülőövezetté, ahol nem 5, 10, hanem 15 %-ot is lehet majd építeni. Ehhez az ott lakóknak, vagy nem lakóknak nem kell mást tennie, mint a város sok helyén a lakótelkeseknek, vagy a már sok helyen példálózgatott Marostői zártkerteseknek, és szépen meg kell alakítaniuk a maguk közműfejlesztési társulását és a suskát összedobva szépen az egész területen kiépíteni a még hiányzó közműveket. Ezzel a "kis" ráfordítással megnő a beépítési lehetőség és a terület, a telkek értéke is.
Mert valljuk be a várostól várni, hogy a Trabantunkból Mercedest csináltasson a mindenki pénzén az kicsit olyan, mint a más f..kával verni a csalánt. Az már egészen más kérdés, hogy ha a terület üdülőterület lenne, akkor is lesznek, akik 15 helyett majd 16, vagy akár 20-30 %-ot szeretnének beépíteni.

Moderálásra küldöm 105. rika10 2013.02.04. 15:09

Az milyen nemzeti vagyon a zártkertben vagy hívjuk mezőgazdasági területnek vagy Sziksóson belterületnek, üdülő övezetnek AHOL NYAKIG ÉR A GAZ ???? Az szép látvány! Nézzék meg emberek milyen takaros és üde látvány, gondozott és rendezett Pendersenék telke. Az egyiknek lehet a másiknak nem. Egyiknek sikerül, a másiknak nem. Sziksóson is azért lett üdölősítve, mert lakott ott egy "káder". Szerintem nem kell elkapkodni a bontást, ne engedjük hogy példát statuáljanak.

Moderálásra küldöm 104. SP 2013.02.04. 14:16

Nemzeti vagyon a termőföld.

""A Mezőgazdasági
Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ)
- nem vitatva a módosítás célját, hogy teljes kép legyen az ország termőföld vagyonának használatáról - ....""

Moderálásra küldöm 103. gretzki 2013.02.04. 12:44

Egy újabb gyöngyszem a kiskerteseknek:
http://www.szabadfold.hu/gazdanet/megbuntethetik_a_kertet_muveloket

Ti tudtatok erről?
A Délmagyarosoknak is ajánlom, ez is megér egy újabb cikket....
A földhivatalnál kell bejelenteni, oda, ahol a nyilvántatják az ingatlanokat? Akkor eddig mit is tartottak nyilván? Nagyon lehúzás szaga van... 6000 Ft a belentés.. Több 10000 Ft lehet a büntetés.. 100000 kiskertnél szép summa..

Moderálásra küldöm 102. jozko 2013.02.03. 20:36

Aki indulatok nélkül próbálja átgondolni a helyzetet, az jó, ha ´ NP1´ és ´macs ´ hozzászólásait olvassa el figyelmesen.
Korrektül érvelnek.
Szívesen delegálnám őket egy "békéltető testületbe".

Moderálásra küldöm 101. zsóka 2013.02.03. 20:29

Szabályok????
Az az önkormányzat beszél itt szabályokról, amely biztosította a közműveket, asszisztált ahhoz, hogy oda állandó lakcímbejelentővel be lehessen jelentkezni????
Vagy ezeket nem a szegedi önkormányzat biztosította?
Most meg el kell kezdeni keménykedni, és családok életét kell tönkretenni? Embereket kell földönfutóvá tenni? Ez jelentené a képviseltet?
Ha az önkormányzat (mindegy, hogy személy szerint mikor ki volt a tagja) eddig szemet hunyt a dolgok felett, sőt segédkezett a helyzet kialakulásában, most a megoldást keresse a gondokra, ne büntessen.

Moderálásra küldöm 100. zeuszka 2013.02.03. 19:03

Egyszerű az egész a sportlétesítményhez nem kell építési engedély. Át kell minősíteni Pedersen pinpong centrumnak. Ezt a törvény engedi.


109 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...