Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Csongrád megye 2009: útépítések, légibázis-átadás, Páger-gyűrű

Az útépítések éve volt 2009 Csongrád megyében: megnyitották a 47-es főút Kishomok és Kopáncs közötti négysávos szakaszát a forgalom előtt, félidőnél tart a csongrádi elkerülő út építése, az M43-as sztrádaberuházással pedig 2010 nyarán végeznek a kivitelezők. Szentesen átadták a légimentő-bázist, Bóta Lara Szonja donorszívet kapott, Vásárhelyen Török Sándorról és Gyarmati Dezsőről nevezték el a fürdőt, illetve az uszodát, Csongrád lett a Csongrádi Borvidék központja, Makón Kulka János kapta a Páger-gyűrűt, és elkezdődött a fürdőberuházás.

Csongrád

Január

1.:
Csongrádi az év első babája a megyében. Kókai István Tamás éjfél után 40 perccel született meg a szentesi kórházban. Csongrádon élő édesanyja 6 órát vajúdott, a nehéz szülés nem csupán őt, de a csöppséget is megviselte, akit ezért egy-két napra inkubátorba tettek.

8.: 5 helyett 51 kilométerre kerültek Csongrádtól a Tisza bal partján fekvő Nagyrétben élők, miután jégzajlás miatt leállt a kompjárat a csongrádi révnél. A cudar tél 40 idős ember életét keserítette meg.

Február

8.:
Megbánta tettét az a csanyteleki férfi, aki azzal hívta fel a rendőrség segélykérő számát, hogy bombát robbant a csanyteleki iskola tornatermében, ahol éppen jótékonysági bált tartottak.

14.: Bemutatták a csongrádi vízlépcső előzetes megvalósíthatósági tanulmányát: 85–110 milliárd forintba kerülne a duzzasztó.

Március

2.: Gázrobbanás miatt romba dőlt egy ház Csongrádon. Az épület lakója, egy 58 éves férfi kivonszolta magát a kapuig, ott várta meg a mentőket.

17.:
Havi 300 ezer forintért már bérbe adná a bezárt Erzsébet Szállót a csongrádi önkormányzat – azóta sem jelentkezett senki az épület hasznosítására.

Új szívet kapott a több mint 6 hónapig műszívvel élő másfél éves Bóta Lara Szonja.
Új szívet kapott a több mint 6 hónapig műszívvel élő másfél éves Bóta Lara Szonja.
Fotó: DM/DV

Április

1.: Életbe lép a közterületi dohányzást korlátozó rendelet, de a szabálytalankodók egy-két hónapos türelmi időt kapnak.

21.: 17, illetve 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a csongrádi boszorkányper vádlottjait a városi bíróság.

Május
5.: 30 hónap leállás után újraindult a csongrádi malom. Az üzem a helyi termelők tulajdonában lévő Agrár-Reorg Kft.-hez került.

12.: Felgyújtották a Körös-torok büféudvarát: négy pavilon porig égett. A tetteseket nem kapták el.

19.: Sikkasztás miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla az 1999-ben Pro Urbe-díjjal kitüntetett Lekrinszki István csongrádi vállalkozót.

27.: Csongrád lett a Csongrádi Borvidék központja. A Tisza-parti város önkormányzata ingyen ad irodát a szervezetnek, amely korábban 11 évig Mórahalmon, előtte Szegeden működött.

Június

5.: Az önkormányzati miniszter nem terjeszti a köztársasági elnök elé a Csongrádhoz tartozó városrész, Bokros önállósodási kérelmét. A bokrosiak fellebbeznek.

17.: Átadták a Csongrádot Felgyővel összekötő kerékpárutat, amely 210 millióba került.

Július

14.: 10 napig élt halott férjével Tömörkényben egy nyolcvan év körüli nő, akire a rendőrök törték rá az ajtót.

Augusztus

3.: Emberáradat lepte el a csongrádi Körös-torkot. A szervezők becslése szerint csak Rúzsa Magdi koncertjére 5–6 ezren voltak kíváncsiak.

Szeptember

2.: Ujszászi Ildikó kapta idén a Talentum Díjat, és vele a 100 ezer forintot: a végzős csongrádi gimnazista előbb gazdasági pályára, majd Japánba készül.

Kulka Jánosnak ítélték az idei Páger-gyűrűt Makón.
Kulka Jánosnak ítélték az idei Páger-gyűrűt Makón.
Fotó: DM/DV

14.: Savanyú a szüret Csongrádon: a szőlőtermést csak bizományba veszik át a pincészetek.

18.: A magyar csapat első aranyérmét szerezte meg a tajpeji siketlimpián a felgyői Biatovszki Mira, aki a légpuskás lövészetben nem talált legyőzőre.

22.: Bedobta a törülközőt a tavaly felújított csongrádi ifjúsági ház üzemeltetője: októbertől másnak adná át a helyét.

29.: Nagy-Mélykúti László röntgenorvos vezeti a csongrádi rendelőintézetet működtető társaságot. A korábbi ügyvezetőnek, Sipos Tibornak felmondott az önkormányzat.

Október

8.: A Fővárosi Bíróság szerint nem felelt meg a törvényi feltételeknek Bokros önállósodási kezdeményezése, ezért elutasította a településrész fellebbezését.

17.: Tizenöt gép felrobbantásával fenyegette meg Ferihegyet az a csongrádi férfi, akit alig pár óra alatt elfogott a rendőrség.

26.: A hódmezővásárhelyi Csomiép Kft. gyártja majd Losonczi Áron fényáteresztő betonjának újabb, az eredeti Litraconnál jóval olcsóbban piacra dobható változatát.

November

30.:
Saját otthonában lett öngyilkos Mészáros Zoltán, a csanyteleki focicsapat kapusa. A népszerű focista tettének okát magával vitte a sírba.

December


3.: Bedő Tamás polgármester ünnepélyesen lerakta a Serházzugi holtág környezetvédelmi beruházásának alapkövét.

16.: Félidőnél tart a csongrádi elkerülő út építése. A Kiskunfélegyháza felőli, ötágú körforgalom már elkészült a 451-es főút várost elkerülő szakaszán. Az elkerülő 1,5 milliárd forintba kerül.

Hódmezővásárhely

Január

5.: Új vezetője lett a vásárhelyi Erzsébet kórház reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs osztályának, azaz a kakasszéki gyógyintézetnek. Sonkodi Gábor reumatológus, fizioterapeuta főorvos a szegedi klinikai munkát cserélte fel a kakasszéki osztály vezetésével.

23.:
Bontják a Fekete Sas melletti épületet, amelynek udvarán évtizedekig a kertmozi működött. Helyére 2010-re készül el – 1,3 milliárd forintból magánberuházásként – a négycsillagos, 90 ágyas Ginkgo Szálloda.

Február

28.:
Időszaki kiállítótérrel, raktárral és idegen nyelveken is elérhető tárlatvezetést biztosító technológiával bővül az Emlékpont múzeum. Minderre közel 160 milliót nyert a város.

Március


23.:
Bontják az Észak utca 90–92. számú épületcsoport korábban kiürített, lakhatatlanná tett épületét. A 42 lakásos, komfort nélküli, lepusztult, vályogból épült sorházakat az antiszegregációs program keretében 2011-ig teljesen lebontja az önkormányzat.

Megnyitották a forgalom előtt a négysávosra bővített 47-es főutat.
Megnyitották a forgalom előtt a négysávosra bővített 47-es főutat.
Fotó: DM/DV

Április


1.:
Bevezették a rövidített, 6 órás munkarendet az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.-nél. A 270 dolgozót foglalkoztató cég a kellő megrendelések hiánya miatt döntött a rövidített munkanap mellett.

6.:
Közel 50 millió forintot nyert Vásárhely a szennyvíztisztító-telep korszerűsítésére, valamint Kishomok csatornázására a benyújtott pályázat első fordulóján. A pénzt megvalósíthatósági tanulmányra, költségelemzésre és közbeszerzésre fordítják.

Május


26.:
Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága kihelyezett ülést tartott a vásárhelyi Zrínyi laktanyában. Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszámolt az afganisztáni helyzetről. A bizottság döntött arról, hogy a 7,7 milliárd forintos gépkarabély-modernizációs programra beérkezett kézifegyverek közül egyet sem javasol minőségi javítás, tesztelés nélkül hadrendbe állítani.

Június

6.:
Névadót tartottak a városi strandfürdőben és sportuszodában. Az előbbit Török Sándor vásárhelyi testnevelő tanárról, úszó- és vízilabda-szakedzőről, az utóbbit Gyarmati Dezső vízilabdázóról nevezték el.

11.:
Két és fél éves hercehurca után a Legfelsőbb Bíróság kimondta: alkotmányellenes jogszabályon alapult a kormány 2007-es döntése, amellyel leépítette a vásárhelyi Erzsébet-kórház ágyszámát, jogsértő volt az eljárás, amely figyelmen kívül hagyta a kórházban végzett szakmai munka színvonalát és az intézmény egész működését.

30.:
Igazság és egészség elnevezéssel hirdetett akciót az Erzsébet kórház és a vásárhelyi önkormányzat. A mozgalom célja, hogy összegyűjtsék azokat a betegeket, akiket 2007 áprilisa óta – az intézmény drasztikus ágyszám csökkentése miatt – kár ért.

22.:
Családi kalandparkot avattak a mártélyi üdülőterületen, az építés 50 millió forintos költségének felét az önkormányzat, míg a másik felét az Európai Unió állta.

Augusztus


2.:
Vásárhely kulturális életének legendás alakja, Dömötör János 87 esztendős korában, rövid betegség után elhunyt. A Tornyai-múzeum nyugalmazott igazgatója a tárlatok megnyitásának nagymestere volt.

7.:
Átadták a 47-es főutat a laktanyai körforgalmi csomóponton át a Hód-Ipari Parkkal összekötő 3500 méter hosszú elkerülő utat. A 650 millió forintos költségből a város az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Operatív Programjától valamivel több mint 550 millió forintot nyert.

Szeptember


3.:
A KFOR koszovói békefenntartó kontingensének 350 hazaért katonáját fogadták a laktanyában, majd a Kossuth téren az Afganisztánba induló 250 katonát búcsúztatta Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Lázár János, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke.

Október

4.:
Megnyitotta kapuit az 56. Őszi Tárlat az Alföldi Galériában.
November

5.:
Az iskolai formaruha bevezetésének ötletét vetették fel a közgyűlésen. Az egyenöltözet erősítené a diákok összetartozását, és a szociális különbségeket is eltüntetné. Az ötletet társadalmi vitára bocsátották.

10.:
2010 tavaszán kezdődhet az Agóra-programhoz kapcsolódóan a Petőfi művelődési központ átépítése. A város mintegy 1,6 milliárd forintot nyert a projektre.

12.:
Regionális Környezeti Nevelőközpontot avattak a mártélyi üdülőterületen. A fejlesztés félmilliárd forintba került.

December


2.:
Ünnepélyes állománygyűlésen nevezték ki a rendőrkapitányság élére Rádi Norbertet, aki a nyugdíjba vonult Dezső Józsefet váltotta.

4.:
Megnyitották a forgalom előtt a 47-es főút Kishomok és Kopáncs közötti 4,5 kilométeres, 4 sávos szakaszát.

22.:
Hódmezővásárhely kapta 2009-ben Az év települése címet az m1 Főtér című műsorának játékán. Jutalmul 2010-ben a Magyar Turizmus Zrt. kiadványaiban, rendezvényein népszerűsíti a várost.

Épül az M43-as egyik felüljárója.
Épül az M43-as egyik felüljárója.
Fotó: DM/DV

Makó


Január

16.:
Kommandósok közreműködésével fogtak el a rendőrök késő éjjel egy betörőbandát Makón. Az öttagú csapat nem csupán a Maros-parti városban „dolgozott", hanem Csanádalbertin is, ahol egy áruházat rámoltak ki.

21.:
A József Attila Múzeumban ünnepelte a megyei önkormányzat a magyar kultúra napját. Magyar Anna megyei elnök Marián Miklós zoológus-muzeológusnak és Farkas Csaba főlevéltárosnak adta át a Csongrád Megye Közművelődéséért Díjat.

22.:
Bár 300 millió forinttal kevesebb a beruházásra fordítható pénz, a makói fürdő olyan lesz, mint amilyennek eredetileg eltervezték – ezt közölték a kiviteli tervek nyilvános bemutatóján.

26.:
Létszámleépítés helyett inkább a heti munkaidőt csökkentik a legtöbb makóit foglalkoztató helyi üzemben, a gumigyárban. Az ügyvezető igazgató, Nagy Mihály azt mondta: a szóbeszéddel ellentétben biztos a helyzetük.

28.:
Uniós pályázatot nyert Makó, 95 millió forintot fordíthat az önkormányzat a Maros-part megszépítésére és az ártér természeti kincseit bemutató tanösvény elkészítésére. Emellett 866 millió forintot nyert a váos, így több mint egymilliárd forintot költhetnek a városközpont rehabilitációjára.

Február

1.:
Bezárt a város legelegánsabb étterme, a Korona: az eddigi bérlő, Szabó Sándor szerződése lejárt, meghosszabbítani pedig nem akarta, mert a hely óriási veszteséggel üzemelt.

2.:
Makótól mintegy egy kilométerre Apátfalva felé egy román forgalmi rendszámú teherautóval ütközött egy szintén román mikrobusz. A balesetnek egy halottja, egy súlyos és két könnyű sérültje volt.

8.:
Zsúfolásig megtelt a makói Hagymaház színházterme, ahol Kulka János színművész vette át Buzás Péter polgármestertől a Páger-gyűrűt. 2002-től ítélik oda ezt a kitüntetést, a város neves szülöttére, Páger Antalra emlékezve.

Még idén szeretné elindítani a termelést Makón a Duna Döner Kft., amely az európai török éttermek számára gyárt félkész húsételeket. A csarnok megépítéséhez most uniós támogatást – 406 millió forintot – nyert a cég, hitelt vesz fel, és tavasszal elkezdi a beruházást. A nyersanyagot magyar piacról szerzik be.

11.:
Zöld utat kapott az az elsőként lapunkban, tavaly tavasszal nyilvánosságra hozott ötlet, hogy a makói sportcsarnok vegye fel a néhai kiváló makói ökölvívó, Erdei János nevét.

18.:
Elkészült a vádirat a makói hármas gyilkosság ügyében. Egy idős asszonyt, lányunokáját és annak volt barátját ölték meg 2008-ban.
 Megverte két szülő Almási Pált, a Makói Általános Iskola igazgatóját. A szülők azt mondják, nem bántották az intézményvezetőt, csupán kérdőre vonták azért, mert állításuk szerint korábban ő nyomta falhoz gyermekeiket.

Március

 4.:
Leállt a makói cipőgyár, amely a Maros-parti város legrégebbi termelőüzeme volt. Az utolsó 30 dolgozó felmondott, mert az utóbbi időben nem kapott fizetést. A cégnek jelentős közüzemidíj-tartozása is van.

11.:
Mégsem kezdődhetett el tavasszal a makói fürdő építése. A várt 3,3 milliárd helyett ugyanis 4,9 milliárdos volt a legolcsóbb ajánlat a munkára a kivitelezőktől, ezt pedig nem tudta vállalni az önkormányzat.

21.:
Sportolás közben vesztette életét egy makói fiatalember az Almási utcai iskola tornatermében.

Április

6.:
Első verseskötetével Varga Zoltán Tamás kiérdemelte a Makói Medáliák Díjat. A Maros-parti város önkormányzata ötödik alkalommal jutalmaz tehetséges, fiatal költőt – így emlékezve József Attilára születésének évfordulóján.

Május


5.:
Új vallomást tett a Csongrád Megyei Bíróságon a tavaly májusban Makón történt hármas gyilkossággal gyanúsított P. József. A 27 éves férfi csak egykori barátja megölését vállalta magára, a két nőt – állítása szerint – barátja szúrta le.

8–10.:
Újjászületésének 310. évfordulóját ünnepelte Makó.

19.:
Kiválasztották a Fátyol-szobor tervét. Kiss Jenő szobrászművész készítheti el a neves prímást ábrázoló alkotást.

Hosszú évek után elkészült és átadták a szentesi légimentő-bázist.
Hosszú évek után elkészült és átadták a szentesi légimentő-bázist.
Fotó: DM/DV

Június


4.:
Visszaveszi a 2008 decemberében elbocsátott dolgozókat, sőt további 50–60 embernek tud munkát adni a makói gumigyár.

12.:
A Vác legyőzésével az NB II-ben szereplő Makó FC a harmadik helyet szerezte meg. A csapat fennállása óta ez a legjobb eredmény.

17.:
Több mint egy évtizedes álom válik valóra, amikor 2010 nyarára eléri Makót az M43-as – hangzott el a földeáki úton, ahol leleplezték a leendő sztráda uniós tábláját.

Július


2.:
Bemutatkozott kollégáinak Kovacsics Imre, a hét fürdőt működtető SPA Hungary Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki július 1-jétől a makói termál- és gyógyfürdőt is vezeti.

6.:
Állnak az ártéri pillérek – hozzáláttak az M43-as Tisza-híd acélszerkezetének összeszereléséhez.

 9.:
Belerohant egy Opel Astra a Makóra tartó, menetrend szerinti autóbuszba a 43-as főúton. Az autó 39 éves sofőrje a helyszínen életét vesztette.

10.:
Szökéséhez a bombariadót találta a legcélravezetőbbnek a makói kórház pszichiátriai osztályának egyik betege.

24.:
Nagylaknál 50 rendőr várta a Steaua-szurkolókat. Az Újpest–Steaua Bukarest visszavágó mérkőzésre 700 vendégdrukker érkezett hazánkba. Másnap megírtuk: rendőrautóba rohant a román szurkolói busz Nagylaknál, 8 magyar rendőr megsérült.

Augusztus

10.:
Beadták a makói fürdőprojekt pályázatát a második fordulóra. Az eredeti tervekhez képest 1,4 milliárd forinttal olcsóbb és 2500 négyzetméterrel kisebb lesz a létesítmény.

19.:
Felavatták Fátyol Mihály egykori cigányprímás szobrát a Korona előtt.

Szeptember

11–13.:
Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a makói hagymafesztivált.

18.:
Baráth Lajos, a szentesi és makói kórház vezetője csatlakozott az egészségügyi szakmai szervezetek éhségsztrájkjához: azt akarták elérni, hogy vonják vissza az új finanszírozási tervezetet.

Október


5.:
A makói hármas gyilkosság vádlottja, P. József életfogytiglant kapott, leghamarabb harminc év múlva szabadulhat, ha az ítélőtábla meg nem változtatja a döntést.

25.:
Leverték és összetörték Makó egykori főrabbijának, Kecskeméti Árminnak az emléktábláját. A rendőrség néhány nap múlva elfogta a rongálót, aki állítása szerint csak heccből törte össze a táblát.

29.:
Átadták Pulitzer József szüővárosának a díját fiatal, tehetséges újságíró-növendékeknek.

November


1.:
Újra megnyílt a város egyik legpatinásabb étterme, a Korona. A várostól egy szegedi vállalkozó bérli a vendéglátóhelyet.

3.:
Kezdődhet a 14,1 milliárdos makói szennyvízcsatorna-építés: az Európai Bizottság jóváhagyta a beruházást.

10.:
Megérkezett a makói fürdőfejlesztés 1 milliárd 543 millió forintos brüsszeli támogatásáról szóló hivatalos értesítés. Így elindulhat a beruházás, amely 2011-re lesz kész.

11.:
Az erőszak és a barbárság ellen tiltakozott Sólyom László köztársasági elnök Makón: megkoszorúzta Kecskeméti Ármin főrabbi új emléktábláját.

19.:
A makói önkormányzat átvette a Makó-Therm Kft.-től a távhőszolgáltatást, mert a cég felszámolást kért maga ellen. Az osztrák tulajdonban lévő cég közel 100 millió forintos gáztartozást halmozott fel.

December


12.:
Gázpisztollyal csendesített le egy hangoskodó ittas férfit egy beteg a makói kórház sebészeti osztályán.

Utolsó útjára vasutasok is elkísérték a Makóról Hódmezővásárhelyre közlekedő vonatot, ezzel megszűnt a személyszállítás a két város között.

Szentes


Január

5.:
Székely Tamás egészségügyi miniszter jelenlétében hivatalosan is átadták Szentesen az ország 7. légimentő-bázisát. Ezzel véget ért a dél-alföldi légi mentés 4 éve húzódó kálváriája.

30.:
Sárga, büdös és piszkos víz folyik az eperjesi csapokból: sok benne az arzén. A helybeliek az ÁNTSZ döntése miatt tavaly december vége óta lajtos kocsiból kapják a vizet.

Február


1.:
Újra műthet és szülést is vezethet a szentesi kórházban dolgozó Loboda Fábián szülész-nőgyógyász szakorvos, aki 2008 júliusában egy egészségügyi küret során kilyukasztotta páciense méhfalát. A nő később életét vesztette.

9.:
Elkezdődött a Csongrádi úttól a parkerdő otthonig vezető út építése, a Vecseri fokot betemetik, helyére parkolók épülnek.

Március


6.:
Újra kellett éleszteni a szentesi Bóta Lara Szonját. A 18 hónapos csöppség tavaly november 26-a óta él műszívvel, a kezelés szövődményei pedig kezdenek jelentkezni nála.

16.:
Nem rengette meg a válság a szentesi központú Délker-Tészt. A szövetkezet 120 millió forintért bővíti csomagolócsarnokát, amelyben tavasztól 20–40 főnek állandó munkát tud biztosítani.

24.:
Megkezdődött a Szent György-kápolna építése, de a háborúk és a terror áldozatai emlékére tervezett torony pénzhiány miatt csak félig készülhet el.

Felgyújtották a Körös-torok büféudvarát: 4 pavilonból ennyi maradt.
Felgyújtották a Körös-torok büféudvarát: 4 pavilonból ennyi maradt.
Fotó: DM/DV

Április

2.:
A megye második legnagyobb fejőstelepén, a szegvári Puskin Tej Kft.-nél 90 ember megélhetése került veszélybe az alacsony felvásárlási árak és a ki nem fizetett támogatás miatt.

24.:
Július 20-ától bővül a fizetős parkolási zóna Szentesen – határozott az önkormányzat.

Május


5.:
30 kereskedelmi vállalkozás csatlakozott a Vedd és védd a szentesit! elnevezésű mozgalomhoz, amely a helyi gazdaság megerősítését és a munkahelyek megőrzését tűzte ki célul.

7.:
A hídról a Tiszába ugrott Szentes és Csongrád között az a férfi, akiről megírtuk: apósa légfegyverrel fejbe lőtte, a lövedék az állkapcsába fúródott. Zoltán túlélte a lövést és az öngyilkossági kísérletet is.

31.:
Új szívet kapott a 184 napja műszívvel élő, másfél éves Bóta Lara Szonja a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

Június


9.:
A szentesi Szilver TSE párosa, László Csaba és Mikes Anna bronzérmet szerzett a Tíztánc Európa-bajnokságon, amelyen 31 ország versenyzői indultak.

24.:
A szentesi romatelepen és a város környékén forgatja Vespa című mozifilmjét Groó Diána. Főszereplőt is itt talált a fiatal rendező: a 12 éves Tóth Sanyi játszhatja el a robogót nyert cigány fiú történetét.

30.:
Lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról Földvári Nagy István, a szentesi Pálmások Szövetségének 2006-os polgármesterjelöltje. Szeptembertől Papp Zoltán érsebész váltja őt a testületben.

Július

8.:
Bezárt a szentesi kenyérgyár, felmondtak 16 dolgozónak. A lépést azzal indokolták, hogy nem jött annyi megrendelés, mint amennyire számítottak.

Augusztus


2.:
A Körös-toroki fesztiválról indult Szentesre az a 32 éves kerékpáros, aki a Csongrád és Szentes közötti Tisza-hídon belehajtott egy 1,5–2 méter mély, jelzés nélküli, kibetonozott munkagödörbe. A baleset következtében a férfi olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy már nem tudták megmenteni az életét.

13.:
101. születésnapját ünnepelte Szentes legidősebb lakosa, Antalfi Imréné. Lídia néni 8 évtized után hagyta el először szülővárosát – nem messze, csak a rokonokhoz, Vásárhelyre ment.

Szeptember


30.:
Két hetet csúszik a Szentes és Csongrád közötti Tisza-híd felújításának befejezése.

Október


6.:
Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a rendőrség Loboda Fábián szentesi nőgyógyász ügyében. Az orvos megint nem műthet és nem vezethet szülést.

14.:
800 millió forint uniós támogatást ítéltek meg a Co-Ver Energia Szentes Kft.-nek, amely biomassza-erőművet építene a város határában.

15.:
Benyújtja a szentesi Petőfi Szálló felújításáról szóló építésiengedély-kérelmét a Pendola-Szentes Kft.

November


16.:
A megye első, magánberuházásból épült műjégpályáját nyitották meg Szentesen. A Szentes Frigó Kft. létesítménye ősztől tavaszig működik majd.

17.: 8 millió forinttal megtoldotta a szentesi gimnázium kisebb átalakítására szánt 40 milliós keretét a Csongrád Megyei Közgyűlés, vagyis mégis megkaphatja beígért ajándékát a 150 éves intézmény.

December

18.:
Év végén bezár a szeméttelep, a hulladékot el kell szállítani, ezért 59 százalékkal emelik a szemétdíjat Szentesen.

Az összeállítást készítette: Bíró Dániel, Kormos Tamás, Török Anita.

Archív fotók: Karnok Csaba, Tésik Attila, Schmidt Andrea, Segesvári Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszteri pezsgőteszt

A jó pezsgő ismérve az, hogy francia – válaszolja csípőből Viktor az először felmerülő kérdésre. Tesztünkben azonban csak magyar, olasz, spanyol, német és osztrák pezsgőket kóstoltunk. Tovább olvasom