Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Csongrád megye egyéni győztesei: Szabó Sándor, B. Nagy László, Farkas Sándor, Lázár János

Szeged, Csongrád megye – Mind a négy körzetben közel száz százalékos a szavazatok feldolgozottsági aránya. Biztos, hogy egy ellenzéki és három kormánypárti egyéni országgyűlési képviselője lesz Csongrád megyének az új, 199 fős parlamentben. Az 1-es körzetet Szabó Sándor, a 2-est B. Nagy László, a 3-ast Farkas Sándor, a 4-est Lázár János nyerte.
  • Csendben, rendben lezajlott a 2014-es országgyűlésiképviselő-választás Csongrád megyében.
  • Az urnákhoz végül a választásra jogosultak valamivel több mint 57 százaléka járult.
  • Egy kampánycsendsértés volt, a 4-es választókerületben Makón és Kiszomboron is szabálytalanul, a szavazókörhöz túl közel buzdították voksolásra az állampolgárokat.
  • Az egyéni választókerületeket végül az ellenzéki Szabó Sándor (MSZP–Együtt–DK–PM–MLP) és három Fidesz-KDNP-s képviselő, B. Nagy László, Farkas Sándor és Lázár János nyerte meg.


Szegeden és környékén két választókerületet, valamint a megye északi részén Szentes és Csongrád központokkal, illetve Makó és Hódmezővásárhely „centrumokkal" alakították ki az új megyei kerületeket.

Az egyéni választókerületi eredményeket itt találja:

Csongrád megye, 1-es választókerület. >>>

Csongrád megye, 2-es választókerület. >>>

Csongrád megye, 3-as választókerület. >>>

Csongrád megye, 4-es választókerület. >>>


00:35 Csöndben, figyelmesen hallgatták végig az LMP-sek Schiffer András társelnök tájékoztatóját a tévében.
Tanács Eszter, az 1-es választókerület jelöltje éjfél után így értékelt: "borzasztóan reméltük, hogy az 5 százalékot meg fogjuk haladni. 5 és 10 közé saccoltam az eredményt, pont 7,5 százaléknál állok, nagyon örülök ennek az eredménynek, ami az LMP országos átlaga fölött van. Nekünk nagyon fontos, hogy a választópolgárokkal való interakció megmaradjon akkor is, amikor nincs kampány."

Tatár Gábor, a 2-es választókerület jelöltje hozzáfűzte: "két dolgot tudunk ígérni: nem hunyászkodunk meg, és kiállunk az elveink mellett. A másik: levontuk a következtetéseket az elmúlt négy évből, látjuk, hogy mi az az irány, amelyen tovább kell menni. Úgy látom, hogy sokan azért szavaztak a Jobbikra, mert nem kívántak egyik nagy pártra sem szavazni, és kerestek egy olyan radikális pártot, ami a két nagyhoz képest új vonalat mutatna. Ezzel annyi a probléma, hogy azon kívül, hogy radikális, szélsőséges is a Jobbik. Mi azon fogunk dolgozni az elkövetkezendő négy évben, hogy megmutassuk, hogy az LMP is radikális párt, viszont a szélsőségek nélkül. Köszönjük a szavazók támogatását! - zárta szavait Tatár.

00:02 Rácz Tibor és Tóth Péter minden szegedinek megköszönte a szavazatát, akik a jobbikra voksolt. – Továbbra is kiállunk mellettük és a programunk mellett. Országgyűlési képviselőink révén a szegediek problémáját eljuttatjuk a parlamentbe A győztes megyei képviselőknek üzenem: hallják meg Szeged problémáját, hogy munkahelyekre van szükség a városban – mondta Rácz Tibor. Tóth Péter azt mondta: a 2-es körzetben megduplázták a 2010-es szavazataik számát, ezt 2018-ban meg akarják triplázni, ami elég lehet majd a választási győzelemhez.

23:57 Farkas újra a parlamentben
Fölényesen nyerte meg a választást a megye 3. számú választókerületében Farkas Sándor, a Fidesz-KDNP jelöltje. A szavazatoknak közel 46 százalékát szerezte meg. A politikus az ötödik ciklusát kezdi a parlamentben. Más volt ez a kampány, mint az előzőek, nagyobb választókerülettel, új emberekkel kellett ismerkedni, mondta. - Sokat dolgoztam, végig bíztam a sikerben. A vasárnapi választást megelőző aktív munkát két éve kezdtem, remek csapat, segítőkész emberek álltak mögöttem. Folytatni szeretném a megkezdett munkámat, az eddigi úton kívánok tovább haladni - foglalta össze.

23:46 Kezdődik a sajtótájékoztató. Vastaps fogadja Botka László polgármestert, és Szabó Sándort. Nagyobb bizalmat és támogatást kapott Szeged, mint négy éve, kezdi Botka László. A polgármester kabinetfőnöke győzte le a Fidesz frakciót. Szeged maradt az utolsó szocialista város - fogják mondani a jobboldalról. De nem, mi az elsők vagyunk, mondja Botka László. Budapest és Szeged megmaradt demokratikus városnak. Vastaps.

MSZP: mindenki Szabót élteti. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Szabó Sándor is beszél, berúgta a büntetőt, mondja. Újra vastaps. A családjának és barátainak köszöni meg az elmúlt fél év támogatását. Kiemeli, a szavazóknak is köszönet jár. Két mondatonként tapsolnak. A városért, a térségért, egy igazságosabb, szabadabb Magyarországért fog dolgozni, és részt vesz a baloldal megújításában - ígéri Szabó. Botka László megköszöni Bátyai Edina munkáját is, akit szintén vastaps köszönt. Sajnos nem sikerült a Homokhátságot megnyerni, de szép eredményeket értek el, mondja. Ő is köszön minden támogatást.

23:40 A politikai korrektség jegyében a szegedi Jobbikosok Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök televíziós beszédére sem kíváncsiak, őt is elkapcsolják.

23:34 4 sajtósra 5 érdeklődő jut a Fidesz székházban... Itt ma nem fognak ünnepelni. Bohács Zsolt elhagyta a Fidesz székházat, holnap sajtóközleményt ad ki. Köszönjük figyelmüket, itt véget ért közvetítésünk.

Buli B. Naggyal a Vármegye étteremben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

23:18 Tóth Péter megyei Jobbik elnök szerint nem volt szabad a választás, ahogy azt Orbán Viktor mondta a tévében. A miniszterelnök győzelmi-köszönő beszédét a Jobbik székházban lekeverték. A nemzeti tévére kapcsoltak, de itt is a Fidesz győzelméről beszélnek.

23:17 5 százalék!!! - kiabálták az LMP-nél vidáman, amikor meglátták a legfrissebb országos adatot 77,9 százalékos feldolgozottságnál. Mindenki egyre lelkesebb.

Buli a Vármegye étteremben

23:16 Míg a Fidesz székház kong az ürességtől, addig B. Nagy László eredményváróján pörög a buli. Frissen sültek, csapolt sör, finom pálinkák segítenek az időt eltölteni. A hangulat is kitűnő: B. Nagy mosolyog, sétálgat, mindenkivel vált pár szót. Feltűntek szegedi önkormányzati cégvezetők is, együtt örülnek B. Nagy Lászlóval.

22:54 Orbán Viktor miniszterelnök beszéde előtt több Jobbik szimpatizáns elhagyta a szegedi irodát, ám a többség egykedvűen követi figyelemmel a történéseket a tévében.

22:50 4,87 százalékon vagyunk már! – állapítják meg bizakodva az LMP-nél, ahol felváltva figyelik portálunk diagramjait, az M1 közvetítését, illetve a valasztas.hu adatait.

22:36 Várjuk, hogy elkezdődjön a sajtótájékoztató a szegedi MSZP irodában. Szabó Sándor eredményeit figyeljük, a jelen lévő képviselők szinte percenként megtapsolják. Kivetítő előtt ülülnk, mint  a moziban. Mellettünk néhány asztalon félig teli, de leginkább üres üdítősüvegek, és magukra hagyott poharak sorakoznak. A hangulat bizakodó, bár a képviselők többsége még rejtőzködik.

Így várja az eredményeket az MSZP Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)


22:25 Csúszik a Jobbik két szegedi országgyűlési jelöltjének, Rácz Tibornak és Tóth Péternek  a sajtótájékoztatója is. Megvárják a végeredményt, utána nyilatkoznak. A kezdeti 40-50 szimpatizáns száma a felére csökkent az Oroszlán utcai székházban.

22:24 Csend és nyugalom a Fidesz székházban. Mintha nem is választás lenne... Bohács Zsoilt picivel maradt le Szabó Sándor mögött, de még csak az adatok 21,92 százalékát dolgozták fel. B. Nagy László, az adatok 46,51 százalékos feldolgozottságánál 46,24 százalékkal vezetett a 2-es számú egyéni választókörzetben. – Örülök, de a végét várjuk ki. Sok választókerület még feldolgozva. Elégedett vagyok a részvétellel, de magasabbra számítottam. Szorosabb versenyre számítottam, azzal együtt, hogy tisztelem az ellenfeleimet – mondta B. Nagy László.

22:19 Az LMP szegedi, Bartók téri irodájában gyűltek össze a párt Csongrád megyei képviselőjelöltjei, Tanács Eszter (1-es körzet), Tatár Gábor (2-es körzet), Gurdon Lajos (3-as körzet), valamint néhány aktivista. Nagy Bandó András nem Szegeden várta az eredményeket. - Nagyon különböző területeket gyúrtak egybe, lehetnek hirtelen változások - vélekedett Tanács Eszter. A jelöltek lapzártánkkor tartottak tőle, hogy az LMP nem jut be a parlamentbe, de szeretnék, hogy a Csongrád megyei körzetek hozzájáruljanak a bejutáshoz. A párt irodájában 15-20 ember figyelte folyamatosan a tévéközvetítést, közben jó hangulatú beszélgetés, sörözés és pálinkázás volt.

22:07 Már ott vagyunk az MSZP-székháznál is, a sajtótájékoztató csúszik, drukkolnak Szabó Sándornak.

21:49 Az első hangos taps csattan fel a Jobbik irodában, amikor elhangzik a tévében: a mostani választások egyik nagy nyertese lehet az ellenzéki párt, ami jelenleg több második hellyel büszkélkedhet, mint sz MSZP. Újra élet költözött az Oroszlán utca 4-be!
21:47 A Victor Hugo utcai Fidesz székházban 22-en várják az eredményeket. Bohács Zsolt körzete 6,84 százalékos feldolgozottságnál tart, a jobboldali képviselő eddig 40,84 százalékot kapott.

21:38 Kissé csalódott a hangulat, amikor 31 százalékos feldolgozottság mellett Gyöngyösön Vona Gábor Jobbik elnököt, miniszterelnök-jelöltet megelőzi Fideszes riválisa.

Bohács, a pesszmista

21:35 Megérkezett Bohács Zsolt a Fidesz székházba. Azt mondta, szerinte nem lesz meg a kétharmados győzelem, és picit csalódott a részvételi adatok miatt. – Az látszik, hogy alacsonyabb a részvétel, mint számítottuk. A panelos körzetekben is kevesebben mentek el szavazni, a kerület billegő körzetnek számít. Szoros eredményre számítok – mondta portálunknak a Fidesz-KDNP jelölt. Megnézte laptopunkon az OVI adatait, 40 százalékos eredménye ellenére nem boldog. Azt mondja, a paneles körzeteket még nem dolgozták fel.

Választási várakozás a Fidesz szegedi, Victor Hugo utcai székházában. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

21:33: Az első részeredményeket teljes csendben fogadja a Jobbik székházban az a huszonegynehány ember, aki nem az utcán beszélget a megyei képviselőjelöltekkel. Mindössze egyszer lehetett hallani nevetést, amikor Szekeres Imre volt MSZP-s minisztert az eddig feldolgozott adatok szerint körzetében megelőzi a Jobbikos jelölt.
 

Kampánycsendsértést állapítottak meg Csongrád megyei 4-es kerületében

21:10 Az országgyűlési egyéni választókerületi bizottság határozata alapján Hódmezővásárhelyen, Makón és Kiszomboron is megsértették vasárnap a relatív területi kampánytilalmat, amikor személygépkocsiból hangosbemondón buzdították a baloldali összefogás jelöltjének támogatására a szavazókat.

A Fidesz választókerületi szervezetének kifogása szerint a három településen a szavazókerületek közvetlen közelében is hallható volt a hangosbemondón keresztül sugárzott szöveg, amely Varga Péter (MSZP) apátfalvi polgármester, a kormányváltó erők támogatására buzdította a választókat - olvasható a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozott határozatban.

A bizottság döntésének indoklása szerint a szavazás napján a jogszabályok tiltják a szavazókörök 150 méteres körzetében a kampánytevékenységet. A jogsértés akkor is megvalósul, ha a választók akaratának befolyásolására alkalmas tartalmat sugárzó berendezés a 150 méteres határon kívül helyezkedik el.

A bizottság ezért megállapította a relatív kampánytilalom megsértését, azt az embert pedig, akit az egyik jármű sofőrjeként azonosítottak, eltiltotta a további jogsértéstől.

Kiborították az urnákat Szegeden. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

20:37:
Tóth Péter, a Jobbik Csongrád megyei elnöke magasabb részvételi arányra számított a választásokon. Szerinte sok bizonytalan szavazó maradt otthon, akikkel a kormánypárt az utóbbi hetekben elhitette, hogy ez a választás már úgyis lefutott. A bizonytalanok Tóth szerint az ellenzék valamelyik pártjára voksoltak volna. A Jobbiknál még vasárnap egész nap is folyt a kampány: a székház előtt parkol több autó Rácz Tibor és Tóth Péter kocsikra ragasztott plakátjaival. Egy sárga Volkswagen Passat kombi ma egész nap járta Szegedet és a Homokhátságot: az autó tetején hangfalon keresztül buzdították az embereket a Jobbikra való szavazásra.

Jobbik: várják az eredményeket

20.10: Elkezdődött a szegedi Jobbik eredményváró rendezvénye is a párt Oroszlán utcai fellegvárában. A radikális jobboldali párt sem akar elmaradni az LMP-től – már ami a vendéglátást illeti. A szimpatizánsokat Márka üdítő itallal, sós és édes sütivel várják. Kivetítőn, a magyar online nemzeti televízión nézik-várják az eredményeket a jelenlévők, nagyjából 40–50-en lehetnek. Itt van már Rácz Tibor, a párt szegedi 1-es, valamint Tóth Péter, a szegedi 2-es választókörzet országgyűlési képviselő-jelöltje. A hangulat meglehetősen visszafogott, többen a székház előtt, az utcán beszélgetnek.

20:04 - A Jobbik a legelkeseredettebb embereket próbálja elérni. Nekünk az a feladatunk a következő négy évben, hogy ezekkel az emberekkel elhitessük, van más választás is - mondja Tatár Gábor, az LMP Csongrád megyei 2-es körzetének jelöltje.

19:58 - Képviselő mikor jön? Négy évvel ezelőtt már tele volt a székház - jegyzi meg egy fideszes aktivista. Most már tizenketten várnak az eredményekre.

19:45 A Fideszben hat karton ásványvíz, és egy rekesz alma vár sorsára. Lehet, hogy az LMP-sektől kapták?

Kiborították az urnákat Szegeden. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Édes élet az LMP-nél

19:32 Itt vagyunk az LMP szegedi, Bartók téri irodájában. Van ruzsai házipálinka, bor, sör, sütemény, pozitív a hangulat. A megyei képviselőjelöltek közül Tanács Eszterrel, Tatár Gáborral és Gurdon Lajossal várjuk az eredményeket. Azt mondják, Nagy Bandó András nem ide jön, ő a párt budapesti székházában lesz ma este. Projektorról megy a műsor, éppen a 444.hu élő közvetítését nézzük (emiatt egy picit mérgesek vagyunk – a szerk. megjegyzése). Mire számítanak az LMP-sek? Tatár Gábor 7 százalékra tippel, a legrosszabb esetben 4 százalék körüli eredményre számítanak.

Bohácsista vagy B. Nagyista? Nem mindegy!

19:20 A Fidesz két helyen várja az eredményt: B. Nagy László a megyeházán, míg Bohács Zsolt a Victor Hugo utcai székházban. Gyimesi László azt mondja, azért két helyen várnak, mert a több száz segítőjük együtt nem férne.

Nyugodtság van a Victor Hugo utcában. Fotó: Segesvári Csaba
Nyugodtság van a Victor Hugo utcában. Fotó: Segesvári Csaba


19:15 Gyimesi László befutott: "én vagyok az első" - jegyzi meg egyedüli politikusként a Fidesz székházban.

19:03 Üres a Fidesz-székház Szegeden a Victor Hugo utcában! Tudósítónkon kívül négy lelkes választópolgár áll az utcán az iroda előtt.

19:00 Véget ért a 2014-es országgyűlésiképviselő-választás Csongrád megyében is. Ott leszünk a négy nagy párt, a Fidesz–KDNP, az MSZP–Együtt–DK–PM–MLP, a Jobbik és a Lehet Más a Politika főhadiszállásán is. A szocialisták este tízkor tartanak sajtótájékoztatót, addig nem is „fogadnak" senkit, a Jobbik este nyolckor kezdi Eredményváró rendezvényét. A Fidesz–KDNP-hez és az LMP-hez már ezekben a percekben bekopogtunk.

Egy igazi hazafi három órát utazik két ikszért!

 

Gonda Zsuzsanna kolléganőnk Svédországból jelenti.


A stockholmi magyar nagykövetség honlapját nem frissítették a választásokra, csupán néhány linket helyeztek el az oldalon, amelyek a valasztas.hu-ra vezettek, ezért nem tudtam, mire számítsak, amikor vasárnap délután elindultam szavazni. Az út nekem oda-vissza három óra, tehát nem lett volna mellékes tudni a tervezéskor, hogy mekkora sorban állásra készüljek.

Szerencsére mindössze tíz perc alatt végeztem – azaz összesen három órámba és 10 percembe telt, hogy élhessek állampolgári jogommal.

Nem érdekel...

Svédországban élő kettős állampolgárokat kérdeztem a választás előtt:
– Ti szavaztok?
– Persze. De én még nem tudom, kire. Majd elolvasom a programokat és eldöntöm.
– A programokat? Én most a magyar választásról beszélek...
– Ja, azt hittem a svédet kérdezed. A magyar nem érdekel.

A bejáratnál rögtön egy férfi magyarázta ismerőseinek: nem szavazhatott, mert onlájn átjelentkezésekor azt kérte, hogy „ne szolgáltassanak ki róla adatot". Azt hitte, ezzel azt tiltja meg, hogy nevét, címét újságíróknak adják ki. Egy másik szavazó szintén így járt: nem találták a névjegyzékben.

Kapott visszaigazolást arról, hogy Stockholmban voksolhat? – kérdezték tőle a bizottság tagjai. Kaptam – mondta, de nem volt nála a levél, így ő sem szavazhatott. – Ő is valószínűleg a titkosítást kérte. Ez már körülbelül a tizedik, ezt jeleznünk kell a választási irodának – szólt az egyik bizottsági tag a másikhoz. – És nincs tipikus korosztály. Előfordul fiatallal, öreggel – tette hozzá.

Mindkét általam látott elutasított szavazó egyébként különösebb méltatlankodás nélkül vette tudomásul a történteket, vagyis azt, hogy bár ők legjobb tudomásuk szerint azt kérték, hogy külföldön szavazhassanak, a program mégis valami teljesen mást intézett el nekik.

A szavazás különben úgy zajlott, mint otthon, a bizottság egy tagja tájékoztatott, hogy melyik szavazólap mit tartalmaz, és figyelmeztetett, hogy le kell ragasztani a borítékot. A különbség annyi volt, hogy nem fülkékben, hanem dobozból épített paravánok mögött voksolhattunk. De ennyi igazán nem számít.


18:50 Az átjelentkezők közül, aki hét óráig beáll a sorba, biztosan leadhatja szavazatát. Ezt a gyakorlatban úgy oldják meg a választási szervek munkatársai, hogy egy munkatársuk este 7 órakor beáll a sor végére, lezárva ezzel a további sorbaállási lehetőséget.

18:19 Az utolsó részeredmény: 17:30-kor „zárt" részvételi adatok szerint Csongrád megyében 185 ezer 73-an szavaztak, ez a voksolásra jogosultak 54,7 százalékát jelenti. A Szegedi 1-es választókörzetben a 83 ezer 806 szavazóból 45 ezer 851 voksolt, ez 54,71 százalékos részvételi arány. A Szegedi 2-es körzetben 88 ezer 229-ből 49 ezer 373 szavazott (55,96 százalék), a 3-as körzetben (Szentes) 84 ezer 414-ből 44 ezer 639 ember vonult ikszelni (52,88 százalék), míg a 4-es körzetben (Hódmezővásárhely) a 81 ezer 873 választójából 44 ezer 610 ment el (54,49 százalék).

16:31 Eltűnt a sor a Tömörkény-gimnázium elől!

16:07 15 órai részvételi adatok Csongrád megyében: 145 ezer 839-en szavaztak, ez a voksolásra jogosultak 43,11 százalékát jelenti. A Szegedi 1-es választókörzetben a 83 ezer 806 szavazóból 36 ezer 493 voksolt, ez 43,54 százalékos részvételi arány. A Szegedi 2-es körzetben 88 ezer 229-ből 38 ezer 429 szavazott (43,56 százalék), a 3-as körzetben (Szentes) 84 ezer 414-ből 35 ezer 294 ember vonult ikszelni (41,81 százalék), míg a 4-es körzetben (Hódmezővásárhely) a 81 ezer 873 választójából 35 ezer 623 ment el (43,51 százalék).

15:27 A Tömörkény-gimnázium előtt, ahogy korábban is írtuk már, komoly sor áll, itt szavaznak ugyanis a hajléktalanok és az átjelentkezők is. Megtudtuk, a látszat ellenére gyorsan halad az átjelentkezettek szavazása: idén 2100-an jelentkeztek át és közülük ezren már voksoltak. A nagy sor ellenére elfogadható a tempó, a gimnáziumban ugyanis több kisebb csoportba kerülnek az átjelentkezők, akik zöld borítékot kapnak.

15:21 Együtt szavazott a négy generáció
– Szentesen születtem, de 1950 óta Csongrádon élek. Amennyire vissza tudok emlékezni, itt szavaztam életemben először – mesélte a csongrádi 12. számú szavazókörben a 92 éves Takács József. Náluk szinte hagyománynak mondható, hogy együtt mennek szavazni a családtagok. A vasárnapi esemény még az eddigieknél is különlegesebb volt: a veje, Vigh Károly és az unokája, Vigh Zsolt mellett életében először velük tartott a dédunoka, a 18 éves Vigh Zsanett. Az idős férfi a pártállását nem árulta el, de arról számolt be, hogy követi a politikai eseményeket, sokat olvas újságot. A voksolásokon mindig részt vett, a mostani választástól – bár úgy gondolta, nehéz megjósolni az eredményt – azt reméli, könnyebb lesz az élet, több lesz a munkahely. – Csongrádon is ez a legégetőbb probléma, ez volna a legfontosabb – hallottuk tőle.

14:35 - Rosszul lett a hódmezővásárhelyi Nyár utcai iskolában kialakított 32-es számú szavazókör szavazatszámláló bizottságának egyik tagja - tájékoztatott Korsós Ágnes címzetes főjegyző. A testület elnökhelyettesét a mentők kórházba vitték. A szavazókörben 10–15 percre szünetelt a szavazás. A bizottság hét taggal folytatja munkáját, a szavazás rendben folyik tovább - közölte a helyi választási iroda vezetője.

13:50 Csongrád megyében a választásra jogosultak 23,53 százaléka, 113 ezer 502 szavazó járult az urnákhoz. A Szegedi 1-es választókörzetben a 83 ezer 806 szavazóból 28 ezer 901 voksolt az első órában, ez 34,49 százalékos részvételi arány. A Szegedi 2-es körzetben 88 ezer 229-ből 29 ezer 652 szavazott (33,61 százalék), a 3-as körzetben (Szentes) 84 ezer 414-ből 27 ezer 78 ember vonult ikszelni (32,08 százalék), míg a 4-es körzetben (Hódmezővásárhely) a 81 ezer 873 választójából 27 ezer 871 ment el (34,04 százalék).

Botka László is szavazott. Fotó: Frank Yvette (galéria)

13:05 Botrány! A választási irodáknak normálisan meg kellett volna tudni oldani azt, hogy az átjelentkezők is időben szavazhassanak - mondta egy fél órája a Tömörkény Gimnázium előtt várakozó férfi. Hozzátette, az átszavazók is egyenrangú állampolgárok, felháborító őket ilyen tortúrának kitenni. A Tömörkénynél jelenleg is körülbelül 100 ember várakozik, javarészük egyetemista, fiatal. Közel egy órát kell sorban állniuk.

Mivel a gyalogosok elfoglalják néha az utat is, így az autósoktól fokozott türelmet kérünk, akik amúgy megértően ledudálják a gyalogosokat az úttestről.

Tumultus az átjelentkezőknél Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Mózes Ervin főjegyző közölte, Szegeden 2341 átjelentkező választó van. A várakozási idő csökkentésére már délelőtt új szavazófülkét állítottak be, a jegyzőkönyvvezetők számát pedig háromról ötre emelték. A szegedi lakosok figyelmét a bizottsági tagok az utcán személyesen, illetve feliratok segítségével hívják föl, hogy sorban állás nélkül szavazhatnak.

Ők már voltak szavazni. Fotó: Frank Yvette (galéria)

12:55 A Jobbik a Klauzál téren álldogáló aktivistái érdeklődésünkre elmondták, hogy a belvárosi szavazók első nagy hulláma fél 10 és fél 12 között volt. Nagyon sok szegedinek ők segítettek abban, hogy megtalálják a szavazókört, sokan mentek hozzájuk oda úgy, hogy elvesztették, otthon hagyták az értesítőt és bizonytalanok, hova kell menni voksolni. Az aktivisták azt is elmondták, hogy szerintük az igazi nagy hullám kora délután lesz majd, most mindenki ebédel, és amint kipihenték magukat a lakosok, elindulnak, és választanak.

Fotó: delmagyar.hu
Fotó: delmagyar.hu

Bőven 150 méteren kívül van a standjuk, a legközelebbi intézmény a Tömörkény-gimnázium, ahol ugye az átjelentkezők is szavaznak.

12:15 Szórólapok a Felsővárosi templomban. Cikkünk itt!>>


12:13 Kollégánk a Tömörkény Gimnáziumnál járt, a 101-es szavazókörben, ahol az átjelentkezők és hajléktalanok szavazhatnak. Több mint százan állnak már kint az utcán, a sor egészen a szerb templomig kígyózik.

Fotó: delmagyar.hu
Fotó: delmagyar.hu

11:40 Csongrád megyében összesen 23,53 százalék ment el eddig szavazni. A Szegedi 01-es választókörzetben a 83 ezer 806 szavazóból 19 ezer 79 voksolt az első órában, ez 22,77 százalékos részvételi arány. A Szegedi 02-es körzetben 88 ezer 229-ből 20 ezer 36 szavazott (22,71 százalék), a 03-as körzetben (Szentes) 84 ezer 414-ből 19 ezer 824 ember vonult ikszelni (23,48 százalék), míg a 04-es körzetben (Hódmezővásárhely) a 81 ezer 873 választójából 20 ezer 679 ment el (25,26 százalék).

10:40 Kilenc után pár perccel érkezett meg Hódmezővásárhelyen Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár családjával a hódmezővásárhelyi Nagy Sándor utcában, a Nemzetközi kerámia központban kialakított szavazókörbe. Politikáról nem nagyon akart beszélni az érdeklődőknek, de újságírói kérdésre elmondta, ha az idő engedi, délután a gyerekeivel fog biciklizni.

Lázár János szavaz Hódmezővásárhelyen Nagy Sándor utcai Nemzetközi kerámia központban. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A Sólyom utcai iskolában két szavazókör, a 10-es és a 210-es van. Ez a legközelebbi "agitátorpont". Bőven 150 méteren kívül van.


Tumultus az átjelentkezőknélAz átjelentkezők idén a Szegedi Tömörkény István Gimnáziumban szavazhatnak. A 101-es szavazókörbe ugyanakkor a szegedieket is bevezették, így tumultus alakult ki. A sor már délelőtt fél 10-kor kilógott az épületből, volt aki a tömeget látva sarkon fordult és inkább odébbállt. Aki sorra került viszont azt mondta, most jobban haladt, mint 4 éve. Több szavazatszámláló bizottsági tag is segíteni a választókat, ennek ellenére lassan halad a sor.


Tumultus az átjelentkezőknél Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Tényleg baj van a tollal?


– A Gedói Általános Iskolában szavaztam, mivel hallottam a lehetséges toll-gondokról, vittem magammal írószert. Amikor a jelenléti ívet akartam aláírni, a teljes választási bizottság nekem esett, mit képzelek, hogy saját tollal írok. Úgy tettem, mint aki nem hallja, gyorsan aláírtam – mondta olvasónk. Az asszony attól tart, azért kell az egységes tollhasználat, vagyis azért tiltják a saját írószer használatát, mert így utólag, gond nélkül alá lehet írni a hiányzók helyett is. – Nem a szavazólapokkal lesz a gond, hanem a hiányzók helyett aláírókkal – vélte olvasónk.

Mózes Ervin, a a helyi választási iroda vezetője elmondta, a szavazatszámláló bizottság szabályosan járt el, ugyanakkor az sem kizáró ok, ha valaki a saját tollát szeretné használni. Az a lényeg, hogy tinta legyen.


10:00 A Szegedi 01-es választókörzetben a 83 ezer 806 szavazóból 7720 voksolt az első órában, ez 9,21 százalék. A Szegedi 02-es körzetben 88 ezer 229-ből 8063 szavazott (09,14 százalék), a 03-as körzetben (Szentes) 84 ezer 414-ből 8932 vonult ikszelni (10,58 százalék), míg a 04-es körzetben (Hódmezővásárhely) a 81 ezer 873 választójából  9351 ment el (11,42 százalék).

Mondd, te kit választanál?Rendben zajlik a szavazás Szegeden, a 8-as választókörzetben nem csak a fülkében, asztalon is lehet voksolni. Egy plakáton azt javasolják: Szavazz ránk Köcsög!

Rácz Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és Szabó Sándor, a kormányváltó összefogás képviselőjelöltje mosolyog a 8-as körzetben választókra: a szavazóhelyiség ajtaja elé napokkal ezelőtt kirakott kis plakátok senkit sem zavarnak. Egyetlen új szlogen tűnt fel az egyik körúti lámpaoszlopon, „Szavazz ránk Köcsög! Neked is jut az ellopott ezermilliárdokból" – hirdeti a felirat az MSZP, az Együtt 2014 és a DK logóját használva. Hogy mire gondolt a plakátoló, talány, a célközönség biztosan érti a célzást.

A 8-as körzetben Dékány László, a Magyar Cselekvő Párt jelöltje írásban lemondott, ezért nevét a közel egy méteres listáról kézzel lehúzták. A szavazás gyorsan halad, a két, függönnyel eltakart fülke mellett két, szabadon álló asztalnál is lehet voksolni. – A fülkében lévő tollal az értesítőre is írtam, mert az olvastam az interneten, eltűnő tinta kerülhet a tollba – mondta jókedvűen egy asszony az épületből kilépve. Férje hozzátette, hinni jó dolog, az ellenőrzés pedig még jobb.

Szavazás a szegedi 8-as választókörzetben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Többen panaszkodtak a Brüsszeli körút – Csongrádi sugárút sarkán lévő szavazóhelyiségre, ugyanis az épületet autóval nehéz megközelíteni, ami a mai esős, 9 fokos vasárnapon kellemetlen. Annak ellenére, hogy nincs kampánycsend, egyetlen politikai aktivistával sem találkoztunk, pedig körbejártuk a környéket.

09:00 A szegedi 1-es választókörzetben a 83 ezer 806 szavazóból 1251 voksolt az első órában, ez 1,49 százalék. A Szegedi 2-es körzetben 88 ezer 229-ből 1171 szavazott (1,33 százalék), a 3-as körzetben (Szentes) 84 ezer 414-ből 1443 vonult  ikszelni (1,71 százalék), míg a 4-es körzetben (Hódmezővásárhely) a 81 ezer 873 választójából 1667 ment el (2,04 százalék).

08:40 Csongrád megyében a 4-es egyéni választókerületben mentek el szavazni 7 óráig a legtöbben, itt 2,04 százalékos a részvételi arány. A legkevesebb szavazó a 2-esben járult az urnák elé a választás első órájában, 1,33 százaléka a választópolgároknak.

06:55 A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nvasárnap hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: 7, 9, 11, 13, 15 és 17:30 órakor. Várhatóan vasárnap 23 óra körül már 90 százalék feletti lesz az adatok feldolgozottsága.

Íme az indulók

Csongrád megye, 1-es választókerület
Bohács Zsolt, Fidesz–KDNP, Szabó Sándor, MSZP–Együtt–DK–PM–MLP, Rácz Tibor, Jobbik, Tanács Eszter, Lehet Más a Politika, Tóth Tibor, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Czeroczki Zoltán, Magyar Gazdaság Párt, Török Tamás, Zöldek Pártja, Tóth Bogyó István, Független Kisgazdapárt, Németh István, Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, Mészáros Zoltán Miklósné, Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, Nagy István, Magyar Demokratikus Unió, Dékány László, MACSEP, Gyovai Ferenc, NÉP, Király Renáta, Együtt 2014, Dudás Róbert, 4K!, Faragó Bence, Új Dimenzió Párt, Kozák Dávid, Magyarországi Cigánypárt, Frank-Csipak Csaba István, MCF-Roma Összefogás Párt.

Csongrád megye, 2-es választókerület
B. Nagy László, Fidesz–KDNP, Némethné Bátyai Edina, MSZP–Együtt–DK–PM–MLP, Tóth Péter, Jobbik, Tatár Gábor, Lehet Más a Politika, Asztalos Károlyné, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Farkasné Kismárton Éva, Magyar Gazdaság Párt, Ördög István, Magyar Demokratikus Unió, Tari János, Elégedetlenek Pártja.

Csongrád megye, 3-as választókerület
Farkas Sándor, Fidesz–KDNP, Komáromi Zoltán Pál, MSZP–Együtt–DK–PM–MLP, Dudás Zoltán Sándor, Jobbik, Gurdon Lajos, Lehet Más a Politika, Kasler Sándor, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Komáromi Zoltán, Magyar Gazdaság Párt, Majdanics János, Független Kisgazdapárt, Rácz József, Zöldek Pártja, Köröndi Máté független, Csenki Mihály, Seres Mária Szövetségesei, Kordás Adrienn, Magyarországi Cigánypárt.

Csongrád megye, 4-es választókerület
Lázár János, Fidesz–KDNP, Varga Péter, MSZP–Együtt–DK–PM–MLP, Kiss Attila, Jobbik, Nagy Bandó András, Lehet Más a Politika, Muzsla Jánosné, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Csőköly Sándor, Magyar Gazdaság Párt, Novák Szabolcs Ákos, Független Kisgazdapárt, Kovács Irén Judit, Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, Gera Katalin, Zöldek Pártja, Kovács László, Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, Nagy Attila, független, Tóth Ernő, MIÉP, Havránek Ferenc, Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal, Surányi Vivien, Magyar Munkáspárt.

A vájt szeműek észrevehették, nem a szavazólap szerinti sorrendet vettük figyelembe. De ez nem is a végeredmény. Azért írtuk ugyanolyan sorrendben a pártokat, mert lesznek isteni grafikonjaink, kördiagramjaink, s ott úgy gondoltuk, jó az egységesség – ha már a politikában ezt nem sikerül megvalósítani...

De ebben a nagy folyamban lesz benne minden, ami fontos az urnazárásig Csongrád megyében és a voksolással kapcsolatos. Kövesse velünk itt és így az eseményeket!

Meg feltétlenül nézze meg ezt az ábrát: a közvélemény-kutatók utolsó mérése a választás előtt csillaggal, „apró betűs résszel:"

Az utolsó mérések. Forrás: közvelemenykutatok.hu
Az utolsó mérések.Kinagyítható, illusztráció.  Forrás: közvelemenykutatok.hu

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye 2-es választókörzetének eredménye

B. Nagy László végig vezetve nyerte meg régi/új körzetét, és újra bekerült a parlamentbe. Tovább olvasom