Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Csongrád megye huszonhárom településén nincs gyógyszertár

Csongrád megye hatvan települése közül 23 helyen nincs közforgalmú gyógyszertár. De például Ferenszálláson a fiókgyógyszertárnak örülnek, Öttömösön a háziorvos kézi gyógyszertárából válogatnak a betegek. Klárafalván viszont egyik sincs. Ott a vegyesbolt tulajdonosa is letett az ötletről, hogy vény nélküli pirulákat árusítson.
– Észre se vesszük, ha éppen nincs nyitva a patikánk, mert háromnapos ünnepre, hétvégére előre készülünk – mondja Pálfalvi Ilona a makói Aranykereszt gyógyszertár ferencszállási fiókjának kedden délelőtt bezárt ajtaja előtt. E kicsi fiókgyógyszertár nyitva tartása az orvos rendelési idejéhez igazodik. A doktornőt, dr. Fekete Gyöngyit tegnap délelőtt a körzet másik csücskében, a szomszédos falu, Klárafalva egészségházában találjuk.
– Már 1986 óta folyamatosan így megy ez: a két faluban felváltva rendelek – mosolyog kedvesen Fekete doktornő, miközben vizsgálni kezdi a 15 hónapos Oláh Kornélt.

Dr. Fekete Gyöngyi szerint az általa fölírt gyógyszer beszerzése nem okoz gondot a klárafalviaknak se, mert Ferencszállás csak két kilométer. Akinek ez nem felel meg, az a másik irányba, Deszkre megy, vagy valamelyik közeli városba. Mint például Kornél apukája, akinek tegnap amúgy is Makón akadt dolga, így „mellesleg" a fiának fölírt antibiotikumot és a C-vitamint is kiválthatta a városi patikában.

Nélkülözi a saját, mindenféle szert kínáló és nyolc órán át nyitva tartó közforgalmú gyógyszertár szolgáltatásait Csongrád megye hatvan települése közül 23 falu lakossága – Ambrózfalvától és Ferencszállástól kezdve, Királyhegyesen és Klárafalván át, Öttömösig és Zsombóig.

Egykék

Patikán kívüli szerek forgalmazására eddig országosan csupán 117 kérelem futott be az ÁNTSZ-hez. Ebből egyet elutasítottak, huszonkettőt viszont engedélyeztek. Csongrád megyében eddig csak egyetlen szegedi üzlet kapott a gyógyszer-árusítási alkalmon. A gyógyszerárusítás liberalizálásával nem ért egyet dr. Hegedűs B. Zoltán, mert a szakértelem e téren is számít. Az öttömösi orvos 600-800-féle gyári készítményt tart kézi gyógyszertárában, az utánpótlást Ruzsáról hozza. Az általa felírt szereket tartalmazó vényt először ő, aztán a betege is aláírja. A gyógyulni vágyó már az orvosi rendelőben megvásárolhatja gyógyszerét. Mert Öttömösön 1970 óta dr. Hegedűs B. Zoltán a doktor és a patikus is.

– A közforgalmú gyógyszertár minősítéshez többféle, törvényben rögzített feltétel teljesítése szükséges – kezdi magyarázatát Boros Péter, az ÁNTSZ kistérségi tiszti főgyógyszerésze. Ilyen gyógyszertárból megyénk 37 településén összesen 95 működött 2004-ben – a KSH adatai szerint. Ám ez nem jelenti azt, hogy 23 településen nem juthatnak helyben gyógyszerhez az ott élők – hangsúlyozza a szakember. Ugyanis szűkebb szolgáltatással, de 16 faluban fiókgyógyszertár, néhány helyen, így például Öttömösön orvosi kézi gyógyszertár várja a gyógyulni vágyókat, s csak 3-4 kicsi falu lakóinak kell utazniuk egy másik település patikájáig. Ez utóbbi szám állandóan változik, mert például Derekegyházán bezárt egy fiókgyógyszertár, de rövid idő múlva egy másik kinyitott.

Jó ötletnek tartotta a vény nélküli gyógyszerek árusítását Kovács László, akinek vegyesboltja a Klárafalva főútjának is számító forgalmas 43-as szélén igyekszik megkapaszkodni. Úgy okoskodott, hogy ha egy klárafalvi kénytelen a gyógyszerért a szomszéd faluba vagy Makóra, Szegedre menni, akkor egy ottani boltban ejti meg a bevásárlást is. Meg azzal biztatta magát, hogy ha egy patikus árusíthat fogkrémet és papír zsebkendőt, akkor ő is kínálhat fájdalom és lázcsillapítót. De annyit változtattak a szabályokon a számítógépes rendszer megkövetelésétől kezdve az árusítható gyógyszerek listájának szűkítésén át, hogy sutba dobta ötletét – mondván: ezt se a kistelepüléseken élőknek találták ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórház vagy klinika: hová utalják a szegedieket?

Lapzártánk után ért véget az a tárgyalás, amelyen a betegbeutalási rend módosításáról egyeztettek a… Tovább olvasom