Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Csongrád megye kitüntetettjei

Csongrád megye - Széchenyi-díjat kapott három szegedi kutató. Tudósokat, egészségügyben dolgozókat, művészeket, különböző szakembereket tüntettek ki a március 15-i nemzeti ünnepen.
Széchenyi-díjat kapott a nemzeti ünnepen Kondorosi Éva, Róna-Tas András és Vécsei László. A növény-baktérium kölcsönhatás természetének kutatásában elért alapvető felfedezéseiért, a sejtciklust szabályozó géncsalád felismeréséért, nemzetközi tudományos-közéleti tevékenységéért kitüntetett Kondorosi Éva az MTA levelező tagja, az USA Tudományos Akadémiájának külföldi tagja, a szegedi Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Növénygenomikai, Humán Biotechnológiai és Bioenergiai Intézetének (Baygen) igazgatója. Róna-Tas András, az MTA rendes tagja, professor emeritus a magyar nép őstörténete, illetve a magyar nyelv török jövevényszavainak kutatása, a turkológia, a mongolisztika és a tibetisztika terén végzett közel négy évtizedes hazai és nemzetközi iskolateremtő tudományos munkássága, eredményes oktatási és tudományszervező tevékenysége elismeréseként vehette át a Széchenyi-díjat. Vécsei László, az MTA rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, a Neurológiai Klinika igazgatója az idegszövet-károsodás patomechanizmusa, a fejfájás, a sclerosis multiplex és a Parkinson-kór, a neurológiai kórképek kezelésében az új terápiás lehetőségek kidolgozása terén végzett tudományos és kutatói munkásságát, hazai és nemzetközi szakmai közéleti tevékenységét honorálták.

Pál József egyetemi tanár, az SZTE rektorhelyettese és Vass Imre, az MTA doktora, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézetének igazgatója a Magyar Érdemrend tiszti keresztjét, Baráth Lajos, a makói Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet főigazgatója a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. Utóbbival Máthé Imrét, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakológiai Intézetének egyetemi tanárát is díjazták. A Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozatának elismerését kapta Keszthelyi Lajos Széchenyi-díjas biofizikus, akadémikus, professor emeritus, az SZBK egykori kutatója. A Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozták Botos Katalinnak, az MTA doktorának, az SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete Pénzügytani Szakcsoport egyetemi tanárának. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Kószó Péter csecsemő- és gyermekgyógyász, Hódmezővásárhely alpolgármestere.

Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át Kolozsvári Lajos, a szegedi szemészeti klinika tanszékvezető egyetemi tanára. A nemzetierőforrás-miniszter díszoklevelét kapta Bárdos János, a makói kórház belgyógyászati részlegének főorvosa, Benyovszky István, az intézmény pszichiátriai osztályának osztályvezető főorvosa és Koczka Magda intézetvezető főorvos, valamint Mészáros Antal, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályának főorvosa, Szalay László, a kórház járóbeteg-szakrendelésének szemész főorvosa, és Nagy Ferenc, az SZTE I. számú Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára.

Magyarország érdemes művésze lett Kesselyák Gergely, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas karmestere, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője. József Attila-díjban részesült Szilasi László irodalomtörténész, esszéista. Harangozó Gyula-díjat adományoztak Czár Gergelynek, a Szegedi Kortárs Balett táncművészének.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Közlekedésért Érdeméremben részesítette Fűzi Zoltánt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szentesi üzemmérnökség-vezetőjét. Pintér Sándor belügyminiszter a rendkívüli hóhelyzet elhárításában végzett kiemelkedő munkájáért „Rendkívüli helytállásért" érdemjel arany fokozatát adományozta Eleven István századosnak, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály alosztályvezetőjének és Palotás Péter László főtörzsőrmesternek, a Szegedi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjának. Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője kiemelkedő szakmai munkája elismeréséül emléktárgyat adományozott Kerecsen László alezredesnek, a főkapitányság kiemelt főnyomozójának.

Pro Silva Hungariae Díjat vehetett át Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől Vass Sándor, a Dél-alföldi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója. Az Életfa Emlékplakett bronz fokozata kitüntetést kapta Lakatos Antalné, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. nyugalmazott munkatársa. Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjban részesült, és a díjazást igazoló embléma használatára jogosulttá vált a szikvízkészítéssel foglalkozó szegedi Bánffi szóda. Az emblémát tovább használhatja termékein a korábbi díjazott szentesi DélKerTÉSZ Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deutsch Csongrád megye díszpolgára lett - apró közjátékkal

Átvette a Csongrád Megye Díszpolgára címet Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő. Nem ment zökkenőmentesen... Tovább olvasom