Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Csongrád megye: mintha nem lenne válság

Dél-alföldi régió - Érdemben nem változott az Opten céginformációs szolgáltató statisztikáiból kiolvasható kép a magyar gazdaság állapotával kapcsolatban. Változatlanul sok céget döntenek be a hitelezők. A Dél-Alföld és benne Csongrád megye kedvezőbb képet mutat az országosnál.
Korábban soha nem látott számban dőltek be a cégek a hitelezők kezdeményezésére júliusban: az Opten céginformációs szolgáltató is 1712 ilyen esetet regisztrált. A felszámolások ezzel 29 százalékkal ugrottak meg az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva, jócskán ráverve az első félévben feljegyzett 15 százalékos növekedésre.

– A cégstatisztika alapján a magyar gazdaságnak még várnia kell a sokak által előrejelzett fordulatra – mondta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy nyáron nagy az ingadozás, ami a bíróságok működésének rendjével is magyarázható.

Ugyancsak rekordszámban, 1435 esetben döntöttek arról a tulajdonosok, hogy cégüket saját elhatározásukból, végelszámolással zárják be, ami 11 százalékos növekedésnek felel meg 2009-hez képest. Csorbai szerint a cégek megszűnése akár a piac megtisztulását is jelenthetné, amennyiben a végelszámolások igen jelentős része nem fordulna át felszámolásba, majd a tulajdonosok nem kezdenének azonnal új vállalkozásba. Ebből a szempontból akár biztató jel is lehet, hogy júliusban kevesebben alapítottak céget.

Júliusban kevesebben alapítottak céget. DM/DV-illusztráció
Júliusban kevesebben alapítottak céget.
DM/DV-illusztráció

Az országos számok mögött régiónként eltérő tendenciák húzódnak meg – derül ki az Opten adataiból. A felszámolások száma például az év első 7 hónapjában a Közép-Dunántúlon és a Dél-Dunántúlon stagnált, az Észak-Alföldön pedig több mint 30 százalékkal vissza is esett. A cégalapítások terén az ország kiegyensúlyozottabb képet mutat: az egyes régiókban 5–15 százalékos a csökkenés 2010 első hét hónapjában.

A Dél-Alföldön és Csongrád megyében – legalábbis a cégvilágot jellemző számok alapján – mintha nem lenne válság. Az Opten által júliusban regisztrált 152 újonnan indított felszámolási eljárás 3 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. Nem érhető tetten a válság a régióban a végelszámolásoknál sem, hiszen a 123 eljárás 23 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az országos átlagnál mindkét mutató jelentősen kisebb. 2009 júliusában például a felszámolások száma több mint 60, a végelszámolásoké 90 százalékkal emelkedett a megelőző év júliusához mérten.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. igazságkereső 2010. augusztus 23. 18:42
  „Most már a korábbinál is világosabban teszem fel a kérdést: A Délépítő Zrt volt dolgozói számíthatnak-e a felszámolóbiztos - Dr.Munz Károly ügyvéd, Horizont Holding 6722.Szeged, Tisza Lajos krt 76 - által is "a"kategóriás követelésként elismert végkielégítési összegeik felszámoló által történő kifizetésére?!A Délépítő Zrt felszámolása 2007. július 6.-a óta tart!!”
 • 22. nemecsekerno_007 2010. augusztus 23. 17:24
  „Na ez a valami, nem pedig a néhány BÜFÉ tanszék az egyetemen :))
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/23/amerika_helyett_minket_valasztott_az_audi/”
 • 21. nemecsekerno_007 2010. augusztus 23. 17:20
  „Egyetértek a néhány elôttem szólóval :) Ami nincs az nem szünik meg :) Egyébként szüntek meg, csak a ténylegesen piacból (és nem önkormányzat, egyetem) élô cég kevés van és nem jó a sajtójuk :)

  12. tatár 2010.08.23. 10:35

  maximálisan egyetértek!!! Ez a létezô legnagyobb önbecsapás :) Abban egyébként nagyon nagyok vagyunk, a focin mindig lemérhetô :)))

  Emberek Szegeden az aktívak kb. 60%-át (!) az állam alkalmazza. Majd az önkori választás után jön a fekete leves. :)”
 • 20. scott1 2010. augusztus 23. 14:16
  „"...Sőt! Én úgy érzem királyom, hogy emelkedünk!" :)))
  Dublini! Teli találat, 2 éve nekem is ez a film részlet ugrott be, a tógás pasin lehetne egy DM logó.
  "Javaslom alakítsunk vizsgálóbizottságok annak kivizsgálására, hogy kik azok a rémhírterjesztők akik azt terjesztik, hogy süllyed... blugy-blugy-blugy" :)”
 • 19. dublini 2010. augusztus 23. 14:04
  „Atlantisz vidám és optimista lakosai énekelgették:

  nem süllyedünk, nem süllyedönk........, sőt, mintha emelkednénk, tralla-la-tralla-la :D”
 • 18. samu 2010. augusztus 23. 13:23
  „Értem az ország azért adósodott le mert, seggfejek vezetnek kocsmát, pékséget,...

  Jó ezt tudni, sejthettem volna.
  És még ráadásul szavazni sem tudunk.”
 • 17. reagens 2010. augusztus 23. 13:21
  „Szegeden aki dolgozik az vagy építközésön vagy tecsóba vagy az önkormányzatnál van. Vannak még 3-4 ezren a gumigyárba, a tejiparba és a szalámigyárba. A maradék meg kisboltba, kocsmába, pékségbe, fodrász-autószerelő és hasonló pár fős műhelyekbe keresi meg a pénzét. Igazából Szegeden és környékén nincs sok olyan, hogy középvállalkozás. Ezek hoznák helyzetbe Magyarországot a fejlődésükkel, a dinamizmusukkal. Csakhogy erre alig vannak. Egy az elején sorolt nagyfoglalkoztató nehezebben dupláz létszámot és termelést mint egy 50 fős középvállalkozás. Az 1-2 fős egyéni vagy családi biznicek meg örülnek ha életbe maradnak.
  EZ ITT A QRVA NAGY GÁZ A KÖRNYÉKÜNKÖN.
  Botka-gyurcsék semmit nem lendítettek a középvállalkozásokon, se Szegeden, se az országban. Nem tudnak erősödni mert nem versenyképesek, nehezen adnak el, mivel nagyok az adó és járulékterhek így marad a minimálbéren bejelentett, agyonhajtott stáb meg "trükkök százai".”
 • 16. apuka 2010. augusztus 23. 13:01
  „13. Szerintem Te csúsztatsz! Itt a legutolsó példa: a helyi névadó szponzort se a kormány szorongatta. Sokkal több pénzt költött, mint amennyit megkeresett, ráadásul szakemberekből is igen nagy hiánya volt. Soroljam az éttermeket, autószerelő műhelyeket, építési vállalkozásokat, üzleteket amiket máris be lehetne zárni, mert pancserek vezetik? Igen csúnya látvány, amikor a szegény tönkre ment kereskedő 6-12 hónap "kemény" küzdelem után a 20 millás gépkocsival költözik.”
 • 15. TrombiFrédi 2010. augusztus 23. 12:07
  „Micsoda optimista cím!
  Az 1929-ben kezdődött gazdasági világválnság is szinte csak egyetlen országot nem érintett a Szovjetuniót!
  Nem is tudni miért???:)”
 • 14. scott1 2010. augusztus 23. 11:25
  „Csongrád megye: mintha nem lenne gazdasága.
  Szegeden az egyetem a legnagyobb munkáltató, a megyében több helyen az önkormányzatok... gazdaság relatíve nincs. Viszont bebukott a SZEVIÉP - nem is készült el az autópálya, így tovább élvezhetjük a fél balkáni tranzitot - és ez statisztikailag ugyanannyinak számít, mint, ha Győrbe egy műkörmös visszaadja a vállalkozási engedélyét - és átmegy dolgozni Burgenland-ba.”
 • 13. samu 2010. augusztus 23. 11:04
  „Ez most hogy jön ide, és ugye
  tudod hogy kit pitbullozál?”
 • 12. tatár 2010. augusztus 23. 10:35
  „Szeged legnagyobb vállalata az egyetem. A város gazdálkodásában nagy szerepe van az állami újraelosztásnak. Az egyetem révén még egy szegednyi költségvetési pénz jön a városba + amit a 30 ezer diák itt elkölt. Ez volt a helyzet a fideszes Lippai és a fideszes Bartha idején is.
  A fentieket csak azért jegyezném meg, mert az önkormi választások közeledtével csupa <moderálva> írogat ide.”
 • 11. samu 2010. augusztus 23. 09:58
  „8. apuka 2010.08.23. 09:22

  Ne csúsztassál már!
  Ha elzárják a levegőt, ne hogy már én legyek a hibás, hogy rosszul osztottam be.
  A belső fogyasztás nulla, miből lenne bevétel.
  Ki a ... osztogatott boldog-boldogtalannak a 100 napos program keretében.
  Ki a ... javasolta vegyen fel az ország hiteleket mert olyan olcsó a pénz. (Fekete et.)”
 • 10. utazó81 2010. augusztus 23. 09:48
  „Fiatal kolléganőm mesélte a sztoriját egy bankkal.Elvált egyedűl nevel 2 gyereket.Közös házukban a válás után Ők maradtak a gyerekekkel,volt férjét kifizette hitelből.Másfél millát vett fel 10 000 volt a tőrlesztő részlete.Ez mára megduplázódott,fizette rendesen.A napokban felhívta egy ügyintéző a bankból,hogy van neki 30 000 tartozása amit ha még aznap nemfizet ki elárverezteti a bank a házat.Ugyan is a bank elfelejtette értesíteni,hogy ismét emelték a részletet és ebből tevődik össze a tartozás.közőlte kolleganőm az eléggé arogáns ügyintézővel,hogy Ő most nem tud 30 000-et kifizetni pont ennyi pénze van fizuig,és itt a beiskolázás.Kapott egy ajánlatot a banktól kap 2 évig fizetés könnyítést,de ehhez új közjegyzői szerződés kell ami egy vagyon és emelletki kell fizetnie plusz 1 havi részlet 101%-át.Na ez az igazán ügyfélbarát bank.”
 • 9. achilleus 2010. augusztus 23. 09:42
  „Azért nem mindegy, hogy egy 5 fős vállalkozás húzza le a redőnyt, vagy egy SZOSZARÉP. Igaz utóbbi arra is jó példa, hogy a "megtisztulás" elmarad:
  "Csorbai szerint a cégek megszűnése akár a piac megtisztulását is jelenthetné, amennyiben a végelszámolások igen jelentős része nem fordulna át felszámolásba, majd a tulajdonosok nem kezdenének azonnal új vállalkozásba."
  Persze sumák módon, strómanokkal kisebb személyi átfedéssel, ahogyan egy gazdasági bűnszervezethez illik.”
 • 8. apuka 2010. augusztus 23. 09:22
  „Ez a cikk objektív számokat tartalmaz. Egy szóval sem írják le, hogy jól működik a gazdaság.
  Szerintem a mai vállalkozók egy része tudatlan szerencsevadász. Az ő problémáikról nem az mindenkori kormány tehet. Ez a legegyszerűbb, a kormányt szidni. Ez olyan jól hangzik, mindig egyetértésre talál. A régi rendszerben ahhoz is mindenki hozzászokott, hogy az állam irányít mindent. Azt sírjátok vissza?”
 • 7. gumikacsa111 2010. augusztus 23. 08:59
  „A szájbavágott statisztikák szerint <moderálva> jól élünk ugye Klárika???????????????????”
 • 6. Grabowsky 2010. augusztus 23. 08:38
  „.

  Nem látjátok hogy ez már maga a Nirvána???

  .”
 • 5. KamuNeni 2010. augusztus 23. 08:01
  „"Változatlanul sok céget döntenek be a hitelezők."
  Ez a kijelentes szerintem rossz!
  Miert? Mert nem a hitelezok a felelosek ezert hanem az allam rablo gazdalkodasa.
  Elveszed egy ember penzet hogy az ne tudjon kolteni es akkor tonkre megy az ember is az allam is mert nem forgo a penz, a gyartok nem tudjak eladni, a vevo nem tudja megvenni! Egyszeru matematika. Tedd az embert bortonbe es megszunteted a vasarlo erejet, igy a boltot bezarhatod mert nincs a bebortonzott nem tud fizetni.

  Ugyanaz csak itt az emberek nem bortonbe vannak hanem siman elrabolja az allam a penzuket es el lehetitleniti a megelhetest millioknak es a termeloknek egyarant.”
 • 4. samu 2010. augusztus 23. 07:55
  „Tehát a gazd. élet megtisztulásának eredményeként lehet értékelni, hogy el kellett hagynom az országot, mert nem akartam, hogy felkopjon az állam.
  Legalább most már tudom.
  Eddig azt hittem, hogy valakik-valamit "elqrtak" és azért "dübörög" a gazdaság, de nem, Én voltam a kerékkötő.
  A JÓ NÉNIKÉTEKET !”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A traktort is ingyen írják át

Néhány napja adó- és illetékmentes a családi gazdaság családon belüli átadása. A termelőknek könnyebbséget jelenthet a jogszabályváltozás. Tovább olvasom