Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Csongrád megye nincs rajta a hoteltoplistán

Szeged - Ez elsőre akár csüggedést is kiválthat a lokálpatriótákból, a szakember szerint azonban szubjektív a felsorolás. Mi a tanulság? Szállodából nem lehet eleget építeni.
A hazai legeket bemutató sorozatában állította össze a Népszabadság az 50 legjobb magyar szálloda listáját, nem nélkülözve a személyes véleményeket. Csupa öt- és négycsillagos hotel nevét olvashatjuk, két kivétellel: mindössze három csillaggal is a legnívósabbak közé került a lillafüredi Palota és a győri Klastrom – mindkettő patinás – szálló. Csongrád megyei nevekkel azonban nem találkozunk.

Mi az oka annak, hogy Tisza-parti városunk két négycsillagos hotelje, a Novotel és a Dóm se verekedte be magát a legjobbak klubjába? A kiadványt átlapozva azért nem lepődünk meg különösebben, mert a válogatásból már első blikkre az derül ki, hogy az összes itt szereplő szálló a különlegesek közé tartozik. Az is ismeri őket, aki csak a tévé előtt ül. Ilyenek a híres kastélyszállók – a Hertelendy, a Gróf Apponyi, a Puchner –, a hatalmas wellnesshotelek – Sárvár, Hajdúszoboszló, Bükfürdő, Hévíz –, a budapesti csemegék – Hilton, New York Palace – és hát a balatoni szállodák, mint például a tavaly átadott füredi Hotel Silver Resort.

Minőségi Díjat kapott a Novotel

2006-ban Magyar Turizmus Minőségi Díjat ítéltek oda a szegedi Novotelnek – mondta Szabó Mihály igazgató –, amire pályázni kellett. Ezt követően inkognitóban megjelent a szállóban egy héttagú bizottság, amely 600 szempont alapján értékelte a látottakat. Az Országos Idegenforgalmi Bizottság három évre ítélte oda a díjat.

Szegednek nincs igazán kiugró szállodája – fűzött kommentárt a kiadványhoz Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. vezetője –, aminek az az oka, hogy hiába van két gyógyvize, az Anna és a Dóra, nem épültek rájuk hatalmas hotelek. Az Anna fürdőt szálló nélkül építették meg, a Forrás pedig elavult, éppen itt az ideje a felújításnak. Ha elkészül a hatalmas újszegedi fürdőkomplexum, Szeged végre wellnessben is felveheti a versenyt a listán szereplő településekkel.

Önmagában kevés az, hogy a Novotel Hotel nívós szolgáltatásokat nyújt, és a konferenciaturizmusban kimagasló eredményeket ért el, és kevés az is, hogy a Dóm Hotel egy ékszerdoboz, ugyanakkor nincsenek szolgáltatásai. Mihály Illés szerint újabb szállodákat kell építeni, nem lehet azt mondani, hogy elég, mivel Szerbiában, Romániában is erre az iparágra koncentrálnak.

Megkérdeztük a Novotel Hotel 2005-ben nyugdíjazott igazgatóját, Kunz Pétert, aki itthon és külföldön több szállodaláncnál dolgozott, Pro Turismo Díjat is kapott, ma tanácsadással foglalkozik. A kiadványt átlapozva az a véleménye a szakembernek, hogy az szépen, gondosan összeállított munka, de szubjektívnek tartja a listát és a véleményeket.

Győr, Debrecen

A vidéki nagyvárosok közül Szeged mellett Pécs és Miskolc sem képviselteti magát szállodáival a felsorolásban. Miskolcot mentesíti, hogy a lillafüredi Palota szinte összekapcsolódik a nevével. Győr a Klastrommal, Debrecen pedig két hotellel, az új Aquaticum Wellnesszel és a Lyciummal büszkélkedhet a listán. A víziparadicsomként feltüntetett debreceni Aquaticum élmény- és wellnessfürdő egyben, a szerző azonban bírálja is, szocreálosnak tartja, parkolója pedig kicsi. Ha ezt a vendégek is így látják, akkor az újszegedi fürdőfejlesztéssel talán meg is előzhetjük a debrecenieket.

Az elsők

Az 50 legjobb szálló nevét ábécésorrendben közli a kiadvány. Rangsort öt kategóriában állítottak fel a szerkesztők. A klasszikus üzleti hotelek listáját a budapesti New York Palace vezeti, a legjobb modern üzleti hotel a budapesti Kempinski, a kastélyszállók legkiválóbbja a röjtökmuzsaji Szidónia, „nem a méret a lényeg" kategóriában a gödi Pólus Palace áll az élen, a gyógyszállók közül pedig a sárvári Spirit Hotel Rogner Thermal Spa a győztes.

Olvasóink írták

 • 1. joy 2008. május 27. 00:18
  „Ha az I.-es kórházból wellness szállót építenek az Anna vízre, már is lehet indulni. Sőt, az is lehet, hogy a kertjében maguk fúrnek le, 700-800 méteren már ott a termálvíz, bevizsgáltatás után szinte mind gyógyvízzé nyílváníttatható meleg volta és ásványtartalma miatt!

  A Hotel Csillag börtönslálló is igen sikeres lehet, bemutatva történelmét, egykori nevesebb lakóit...

  Természetesen a Hungária-Kass szálló is nagyon hiányzik különleges báltermével.

  Szerencsés egyezkedés esetén az újszegedi Forrás felújítása, és a szuperfürdő megépülése után már igen formás többletet tud nyújtani.

  Természetesen mindez csak akkor jön össze, ha Szeged, és a szegediek mögé állnak a fejlesztéseknek, és ne keresztbe fexenek petíciókkal, félrevezető aláírásgyűjtésekkel , rágalmazó hadjáratozással, mint tették eddig!
  Megint6ostroli!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszter az omnibuszon

Szeged – Imádom! – mondta könnyekig meghatottan az újjászületett szegedi omnibuszról… Tovább olvasom