Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Csongrád megyében nem lázadnak a tűzoltók

Csongrád megye - A júliusban bevezetett PAJZS nevű riasztási rendszer jelesre vizsgázott a megyében – mondja Szatmári Imre Csongrád megyei katasztrófavédelmi igazgató. Egy év alatt 74 fővel nőtt az igazgatóság létszáma, és a tűzoltó elnevezés is marad. A független szakszervezet a kedvezőtlennek tartott változások miatt tiltakozik.
Szatmári Imre: Értetlenül állunk a HTFSZ országos akciója előtt. Fotó: Frank Yvette
Szatmári Imre: Értetlenül állunk a HTFSZ országos akciója előtt. Fotó: Frank Yvette
A hivatásos tűzoltók háromnegyede helyezheti letétbe felmondását, ha a kormány nem változtat Bakondi György főigazgató korábbi intézkedésein – jelentette ki a hivatásos tűzoltók független szakszervezetének (HTFSZ) alelnöke a napokban. Álláspontjuk szerint a nemrégiben bevezetett PAJZS-rendszer – amely egy riasztást segítő, döntésirányító mechanizmus – rossz, a bizonytalanságok miatt több percet is késnek kivonuláskor.

– Csongrád megyében Szentesen és Hódmezővásárhelyen létezik szakszervezet: előbbi a HTFSZ tagja, utóbbi nem tartozik egyik országos szervezethez sem. Szentesen 30 fő körüli a tagság, amelyhez 12 csongrádi kolléga is csatlakozott. A teljes állományunk létszáma egyébként 458 – mondta Szatmári Imre tűzoltó ezredes. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei vezetője elmondta: a PAJZS-rendszer júliustól működik Csongrád megyében. – Korábban minden tűzoltóság maga fogadta a hívásokat és intézkedett a riasztásról: ezt most a Berlini körúti központban működő bevetési irányító ügyelet látja el, ahova az összes megyei riasztás befut. A kezelő GPS-en látja a szolgálatban lévő alakulatokat, így nem feltétlenül a laktanyákból riasztja az egységeket. Egyszer Algyőről kaptunk riasztást, a közelben éppen egy másik esetnél dolgoztak kollégáink. Korábban ez az algyői segélyhívás a szegedi tűzoltóságra futott volna be, és a szegedi laktanyából indítottak volna egységet a helyszínre. A PAJZS-rendszernek köszönhetően viszont láttuk, hogy a másik algyői helyszínen már végzett néhány egységünk, így őket irányítottuk az újabb káresethez – mesélte az ezredes.

A PAJZS-ot 3 szakember kezeli, de szükség esetén még két embert be tudnak állítani a hívások fogadására.

Tavaly szeptemberben egy kigyulladt, szalmabálákat szállító kamionhoz riasztották a tűzoltókat a szőregi Makai útra – órákon át küzdöttek a lángokkal. Fotó: Karnok Csaba
Tavaly szeptemberben egy kigyulladt, szalmabálákat szállító kamionhoz riasztották a tűzoltókat a szőregi Makai útra – órákon át küzdöttek a lángokkal. Fotó: Karnok Csaba

712 szabadtéri tűzeset

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adatai szerint 2011-ben a tűzoltók 2511 esethez vonultak ki, míg tavaly 2607 helyszínen jártak. – A szabadtéri tűzesetek száma azonban jelentősen megnőtt: tavalyelőtt 531, tavaly 712 ilyen esetünk volt. Ezek főleg homokos terepen történtek, ami sokkal jobban megterheli a gépállományt, mint egy lakótelepi tűzeset. Egyeztettünk az önkormányzatokkal, és azonosítottuk azokat a helyeket, ahol kettőnél több ilyen eset történt: a polgármesterek vállalták, hogy felhívják az emberek figyelmét a veszélyforrásokra – közölte Szatmári Imre. Felülvizsgálták a megyei települések veszélyeztetettségét is: Szegedet, Hódmezővásárhelyt és Algyőt sorolták az első csoportba. Ez azért volt fontos, mert a védelmet ennek alapján tervezték meg: kevésbé veszélyeztetett területen felesleges a szükségesnél több embert készenlétben tartani. Veszélyes árut szállító kamiont 2011-hez képest 128-cal többet ellenőriztek: 10 százalék szabálytalanul szállított veszélyes anyagokat. A korábbihoz képest ötszörösére nőtt az ilyen anyaggal dolgozó telephelyek ellenőrzéséhez kötődő munka.

– Amennyiben egyszerre nagyon sok riasztás futna be, életbe lép a „lecsorgatás" módszere: kizárólag ilyen esetben továbbra is él a régi rendszer; egy szentesi riasztás a szentesi tűzoltóságon fog csörögni. Az új rendszer bevezetése óta egy eset sem fordult elő Csongrád megyében, hogy ne vonultak volna ki időben a helyszínre tűzoltóink – szögezte le Szatmári Imre. Az igazgatóságon december 11-én egy titkos akciót szerveztek: egyszerre 70 telefonhívással bombázták a PAJZS kezelőit, akik az összes hívással meg tudtak birkózni.

A HTFSZ azt is nehezményezi, hogy amíg a beavatkozói állomány létszámát 20 százalékkal csökkentették, addig a különböző hatósági osztályok személyzetét kétszeresére duzzasztották.

– Csongrád megyében 2012. január 1-jén, amikor állami fennhatóság alá került a tűzoltóság, 450 főt vettünk át. Április 1-jén a főigazgató jóváhagyása mellett 524 főre emeltük létszámunkat, amelynek köszönhetően megnőtt a beavatkozói egység száma is: Ruzsán 19 fővel már létrejött, Kisteleken jövőre 20 fővel alakul katasztrófavédelmi őrs – mondta Szatmári Imre. A szakszervezet harmadik kifogása: a tűzoltó elnevezést katasztrófavédelemre cserélték ki. – A katasztrófavédelmi igazgatóság alárendeltségébe Csongrád megyében két katasztrófavédelmi kirendeltség tartozik. Ezek alatt működnek a tűzoltó-parancsnokságok. A tűzoltókat továbbra is tűzoltóknak hívjuk, de a központi elnevezést meg kellett változtatni, hiszen nemcsak tűzoltási, hanem hatósági feladatokat is ellátunk – magyarázta az ezredes. A parancsnok hozzátette: közvetlen kapcsolatban áll a megyei szakszervezetekkel, ahonnan a fenti kifogásokkal kapcsolatban semmi jelzést nem kapott. – Értetlenül állunk a HTFSZ országos akciója előtt: az irányítás, a technikai ellátottság a megyében mindenhol jó, nincs baj az elnevezésünkkel és az állomány létszámával sem – közölte.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. laca74 2013. január 14. 16:31
  „Mi az hogy lázadnak? A cikk irója nincs tisztában a szó jelentésével szerintem,miért lázadás az ha eltérö véleményük van a hivatalostól?”
 • 24. bagoly66 2013. január 13. 21:37
  „Cseveg a felszín de hallgat a mély.”
 • 23. történész 2013. január 13. 18:51
  „15. na

  kolléga ,43 éve teszem.. mellényem kicsi..de nem nézem le azokat az embereket akik mint beosztottak...megtanulnak más dolgokat is.Akarnak...és állítom tudnak.Én sem annak születtem amit 43 éve teszek...talán megtanultam, talán énrám is mondták, hogy mit akar az a pék, szakács, stb...de az élet ennél bonyolultabb.
  Talán nem kéne annyira élezni az éleset,hogy válogatás nélküli sovinizmust alkalmazunk,és közben talán kiderül,hogy máshoz nem is értünk...mert ugye egy nagyon jó lakatos aki tűzoltó lessz az első félév után lesz olyan műszaki mentő mint az aki tíz éve sima tüzoltó”
 • 22. hős 2013. január 13. 12:52
  „20 ikszy!

  Ezt kár volt leírni,mert ennek semmi valóságtartalma nincs!Butaságokat kár ide írni!”
 • 21. smschamp 2013. január 13. 12:36
  „Lázadni amúgy sehol nem fognak júniustól a tűzoltók, hiszen az új BTK. a hivatásos katasztrófavédelem állományát is katonaként minősíti csakúgy mint a rendőrt és a büntetés-végrehajtási dolgozót.
  Ezáltal nem kell gondolom leírnom, hogy ez mit is jelent. (zendülés, bujtogatás, kötelességszegés szoltálatban, stb.)”
 • 20. ikszy 2013. január 13. 11:36
  „Csongrád megyében nem lázadnak a tűzoltók. Itt is már a katasztrófát kell védeni! Lehet tudatlan, gyakorlatlan, döntésképtelen embereket kis pénzért felvenni szolgálatba, beállítani a vezényléshez. Drága kütyük irányítják mindenki döntését. Igaz ezek az érzéketlen gépek nem olvasnak újságot, nem tudják, hogy valamelyik kereszteződésben épp most szakadt be az úttest. A parancsnok és retyerutyájának házait biztosan betáplálják GPS koordinátákkal. Aki lázadni merészel annak házát a rendszer csak Sopron érintésével javasolja megközelíteni. Az a szer, ami órákig küzdött sok-sok tragédiát látva és már elcsigázva, kimerülve kezd fellélegezni az rögtön menjen akár hasonló helyzetben lévő helyszínre, de néhány perccel korábban. Ha a fáradtságtól hibázik és ott pusztul, akkor az ő hibája. De a katasztrófát védeni kell!...”
 • 19. hős 2013. január 13. 08:56
  „Az ember vére felforr attól,hogy a volt határőröket akasztották a nyakunkba,s azért mert rendfokozatban "előttünk jártak". Ezért olyan beosztást is kaptak, ami a beavatkozó állomány fizetésének min. duplája.Akinek nem inge ne vegye magára.”
 • 18. smschamp 2013. január 12. 21:42
  „Kedves normand!

  Sajnos való igaz, hogy a megyei műveletirányítási ügyeletekre alsókategóriás számítógépek lettek vásárlva. Olyan alap gépek, melyek egy azon időben szinte csak két program párhuzamos futtatására alkalmasak. Ezen nem szabadott volna spórlni, de előbb utóbb le kell, hogy cseréljék ezeket a számítógépeket országos szinten.
  A PAJZS rendszer valóban le tud lassulni működése közben, főleg ha tele teszik "tömeges jelzések gyakorlatoztatásával". Ezt a hibát nagyon gyorsan ki lehetne javítani, és bővíteni a kapacitást de valamiért nem tették még meg. ( Jelentős összegbe sem kerülne).
  A legfontosabb, hogy minden rendben legyen, beleértve a jelentések pontos megtételét is az elöljárók felé. Ha a megyei műveletirányítás a főügyelettel "karöltve" van elhelyezve, akkor az irányításnak a jelentéstétellel nem kell foglalkoznia, azt a megyei főügyelet elvégzi, hisz az (is) a feladata.”
 • 17. normand 2013. január 12. 20:33
  „Kedves smschamp!

  Látom jártas vagy a dolgokban!
  Ha ennyire véded az új rendszert, akkor olyan érveket írj le ami a rendszer jóságát, kompromisszum készségét tükrözi. Hogy mért kérem ezt. Dicsérted a PAJZS rendszert, hogy milyen jó és milyen fa... a műveletirányítók. Valóban a Műveletirányítók jók. Miért? mert volt beo. tűzoltók, hírügyeletesek. Viszont a rendszer rossz. Miért? Mert a riasztási idő a duplája a régihez képest, jelenleg a hálózatfelépítés és a gépek lassúak, az adminisztráció a jelentés a felső vezetés felé a legfontosabb, a szolg.pk. jogkörét részben elvették! Nekünk ne akard elmagyarázni, hogy minden szép minden jó, mikor nem az. A civil szféra felé megy meg a rózsaszín köd. Már nem az a legfontosabb, hogy minden rendben legyen, hanem az, hogy egy ember kénye kedvét kiszolgálják!
  Csak remélni merem, hogy sem Tűzoltó sem mást életébe nem kerül a te általad Dicsért működőképes rendszer.”
 • 16. Kritikus 2013. január 12. 19:42
  „"""""""""""A PAJZS-rendszernek köszönhetően viszont láttuk, hogy a másik algyői helyszínen már végzett néhány egységünk, így őket irányítottuk az újabb káresethez - mesélte az ezredes."""""""""""

  Látszik, hogy az ezredes úr sosem volt igazi tűzoltó. Mert ha az lett volna, akkor tudná, hogy ez a Pajzs bevezetése előtt is így volt, mármint, hogy a legközelebbi szert riasztották a tűzhöz, vagy balesethez. Csak akkor rádión kérdezett rá a központos a szerek tartózkodási helyére. Az a nagy újítás, hogy most látják a járműveket egy térképen?!

  Egyébként, hogy "nyugodtak" legyenek az emberek:
  A Katasztrófavédelmi Szemle 2012. évi 6. számában a 29-30-31. oldalon van egy cikk a Pajzs rendszer tapasztalatairól:
  A 31. oldalon a tizedik sortól ez áll.
  (...) A megyei műveletetirányítások meghatározó többsége folyamatosan javuló tendenciát mutat. A jelzés vételének megkezdésétől a kivonulásig eltelt időtartamokat vizsgálva elmondható, hogy 300 másodperc, vagyis öt perc telik el a telefon felvételétől addig, amíg a riasztott szerek a laktanyát elhagyják. Ez a kétperces riasztási normaidőt is figyelembe véve nem tűnik soknak(...)

  De bizony nagyon sok. 3 perc arra, hogy a jelzést felvegyék és 2 perc arra, hogy a riasztást követően a tűzoltók elhagyják a laktanyát. Remek!!
  Csak megsúgom: ez a nagy katasztrófavédelmi forradalom előtt egy és két perc volt, tehát összesen 180 másodperc. Ez volt a nagy javulás!!!
  Szégyenletes dolog ez.
  Összefoglalva a fentieket: a Pajzs óta mindenki úgy számoljon, hogy két perccel később érkezik a segítség!!”
 • 15. na 2013. január 12. 18:15
  „Töeténesz?
  Mitől tud többet aki bent van a berlinin?
  Egyik hónapban kapacs volt, most meg küldi a kapacsokat...
  Amúgy miért van az hogy 10kaasztrófás tiszt katona vagy határőr volt?
  Akik tűzet az őszi kiskerti munkák során avarégetés közepette láttak!

  u.i.:ott dolgozom, úgy hogy tudom”
 • 14. studyfy 2013. január 12. 17:30
  „Szakmailag az ország egyik legjobb állománya volt a szentesi - az elmúlt évtizedekben. Meg kell nézni egy pár év múlva. Lehet, hogy már késő lesz?”
 • 13. történész 2013. január 12. 17:21
  „5. smschamp
  Nagy baj,hogy összekeverték a katasztrófavédelmet a tűzoltással.És még közzé lopták a polgári védelmet is...
  alapból tudni illik, hogy tűzoltás vezető csak megfelelő szakképesítéssel és meghatározott vonulási idővel rendelkező tűzoltó és nem polgári védelmi vagy ipar biztonsági stb.. munkatárs lehet.Nos ma jellemző hogy aki tűzoltó volt az egyszer lett polgári védelmi vezető utána tűzoltó, aki VFCS tagja volt az lett tűzoltó..és ebben a Nagy főnök nagyon ludas..Valamikor volt, hogy lakatos lett a szövő gyár igazgatója..jó káder volt,de a tűzoltóság az szakmai dolog.
  A lényeg hogy a retusáló meg a restaurátor az nem egy és ugyan az.
  Talán szerencsétlen dolog az összevonás,de a FIDESZ ettől a koloncától bosszú miatt nem tud szabadulni.Első uralma idején egybe vonta őket, majd a cocik újból normális útra terelték a dolgot, most meg az esztelen bosszú mindent elrontott.
  A szőregi úton levő tűzesethez meg nem lokálpatriotizmus alapján hanem a tűzoltási terveknek( TMMT ) megfelelő módon történik a riasztás.Mi van akkor ha a szegedi laktanyából már valahova vonultak?? megvárják míg visza érnek oszt had égjen???Ahol van szabad egység meg a riasztási fokozat szabja meg ,hogy kit riasztanak.

  A megyei művelet irányítás magasan szakképzett szakemberekből áll.azon személyek rátermettségét megkérdőjelezni dőreség,pont úgy mint Szatmári úr rátermettségét.A felsőbb vezetés az már más tészta..a bürokratikus ajtó nyitogatók, megmondó katonák létszáma nagyon megnőtt,sok kiskirály lett akik még a portásokra is katasztrófavédelem címkét ragasztanak..amikor a tűzoltó nincs a fő urral megelégedve annak bizony oka van..ezt sok fórumon el lehet olvasni.”
 • 12. hős 2013. január 12. 17:03
  „5-11 es hozzászólása teljesen értelmetlen!Nyissátok ki a szemeteket!A többi :Nem szeretem ezt a kifejezést, de No comment!”
 • 11. uzsoras 2013. január 12. 16:59
  „Sziasztok!
  Szerintem mindenkinek van tűzoltó ismerőse valamilyen vonalon.
  Nyugodtan kérdezze meg mi a véleménye az új rendszerről, kialakult helyzetről, a katasztrófavédelemről...
  Az már a vég, ha valaki a ,,vállalat" vezetőjét kérdezi meg, hogy érzik magukat a munkások...
  Az meg végképp gáz, hogy a szakszervet létszámával is próbál befolyásolni, mivel 2012 január 1-től egyedi tagdíjfizetés van, tehát a munkáltatónak semmi rálátása nincs a taglétszámra. Nyilván az új tagok meg nem fogják a parancsnok orrára kötni....”
 • 10. na 2013. január 12. 13:36
  „Ez a kép király!
  Aki nem tudná, most megtudhatja!
  Itt szegedi tűzoltó nem is volt!
  Makói, Földeáki és Hódmezővásárhelyi tűzoltók voltak!

  Jó volt a szervezés!

  Nálatok, laknak e állatok??? :)”
 • 9. CsavardiSamu 2013. január 12. 13:30
  „Hát elég érdekes látvány tűzoltó autón katasztrófavédelem feliratot látni. Mégcsak filmben sem láttam ilyet.”
 • 8. rekontra 2013. január 12. 11:41
  „Ha a katasztrófavédelem holnap megszűnne,semmilyen fennakadás nem lenne ,csak egy picit több pénz maradna az államkasszában ,és a tűzoltókat is kevesebb stressz érné ,mert ezeknek állandóan bizonyítaniuk kell a pótolhatatlanságukat meg vezetői képességeiket.”
 • 7. spiler 2013. január 12. 11:11
  „Bakondit miért is távolították el évekkel ezelött a vezetésből???????????”
 • 6. ketkerek 2013. január 12. 10:37
  „1 . kircsi
  Ennél a tűznél is látszik kik jöttek oltani és ki fog a sajtónak nyilatkozni..
  http://youtu.be/ivk54oCrDeE”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE: további, 4,2 milliárdos elvonás várható

Az elvonás már a dolgozóik bérét, a jelenlegi infrastruktúra fenntartását és az ösztöndíjak kifizetését fenyegeti. Tovább olvasom