Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Csongrádi apróságok: 79 oldalon

Csongrád megye - Izgalmas olvasmánynak is elmegy a megyei hirdetőújság: a cserebere rovaton nevetni, az üzeneteken gondolkodni, a munkakínálaton és az Ingyen elvihető, ingyen keresem rovaton elszomorodni lehet.
Mi változott Csongrád megyében 2006 óta az apróhirdetések tükrében? Erre voltunk kíváncsiak, amikor a heti hirdetőújságba nyálaztunk bele: utoljára 2006 elején írtunk az apróságokról, úgy tekintettük, mint pillanatfelvételt, ami a helyet és a kort, vagyis az ott és akkor élőket is jellemzi.

Az ingatlan és a jármű a sztár, vezető helyet vívtak ki maguknak a hirdetések között. A 120 oldalas Déli Apróban 38, illetve 29 oldalt foglal el az egyik, illetve a másik – közöltük fél évtizede. 2011 nyarán 79 oldalból 40 témája az ingatlan, 11-é a jármű: ebből is látható, hogy a házra, lakásra, telekre és tanyára alig van érdeklődés a megyében. Példaként egy Juhász Gyula utca sarkán álló lakást említenénk: évek óta függ erkélyén az Eladó felirat. Pedig az ingatlanárak 2006-hoz képest milliókkal csökkentek. Akkor Csongrádon 8,5–22 millió forint volt egy összkomfortos családi ház, ma egy 5 szobás kertes hajlékot 16 millióért kínálnak. Ami nem változott: Szegeden ma is zavarba ejtően nagy a kínálat, a sok száz szegedi hirdetés mellett alig tűnnek fel a nagyobb megyei városokban eladó ingatlanok. Hódmezővásárhelyen például csak 14 ház és 9 lakás eladó: ez szinte pontosan megegyezik az 5 évvel ezelőtti helyzettel.

Jó keresztmetszetet ad a társadalomról az Ingyen elvihető, ingyen keresem rovat. Fotó: Frank Yvette
Jó keresztmetszetet ad a társadalomról az Ingyen elvihető, ingyen keresem rovat.
Fotó: Frank Yvette

Keresztmetszetet ad a társadalomról az Ingyen elvihető, ingyen keresem rovat: egy 4 gyerekes család videokártyát fogadna el, míg másnak otthona szebbé tételéhez fürdőszoba- és konyhabútor kellene. A születendő keverék kutyákkal és macskákkal sem akkor, sem most nem tudnak mit kezdeni az emberek: most is ők vezetik az ingyen vihető dolgok listáját. „Az apróújságban csak 8 oldalt töltenek ki a munkával kapcsolatos hirdetések" – állapítottuk meg szomorúan 2006-ban. Kiderült, hogy ez is soknak számított: ma állást – amibe már a kiegészítő munkák is benne vannak – csak 3 és fél oldalon keresztül lehet keresni. A választék ettől függetlenül elég nagy. Keresnek szakácsot, kedves hangú, beszélni szerető nőt, gyermekvédelmi asszisztenst, hegesztőt, sofőrt, pultost, konzumhölgyet és mérlegképes könyvelőt.

Kedvenc rovataink a Cserebere és az Üzenetek: búr kecskegida egydobos fűkaszára, romantikus könyvek malacra, ló gépkocsira, csörlő vágóbirkára cserélhető. Az üzenetek többségét pedig véleményünk szerint csak a feladó érti: „Elmaradt esküvő, randevú, Maya bűvölettel. Maya India férje, szerencsejátékos, kisfiú. Szilvia férje, R. kék szemű fia, Erik Brazília/Amerika" – olvastuk abban a reményben, hogy az is tudja, miről van szó, akinek üzennek.

Olvasóink írták

  • 1. kakoszeged 2011. augusztus 01. 15:11
    „Ezeket az üzenetek sosem értettem :) ... de őszintén szólva egy kicsit félelmetes volt kisebb koromban is ... mi tagadás, most is :)
    Mindig azt gondoltam, hogy valami kódolt üzenet lehet és csak minden második, harmadik, ötödik, ... betűjét kell összeolvasni, mint a regényekben, de sosem próbáltam ki :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszi köd - nyáron

Nem éppen megszokott látvány júliusban Szegeden: ködben áll a rókusi víztorony. Az ősziesre fordult… Tovább olvasom