Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Csonka a családok harmada

Csongrád megye - Minden harmadik Csongrád megyei család csonka, egy szülő áll helyt a nap 24 órájában a gyermek mellett. Nálunk a legmagasabb a szingli háztartások aránya is.
A szinglik megyéje is

Csongrád megye Budapest után a második „legmagasabb iskolázottságú" megye: ez viszont azzal jár, hogy kevesebb gyerek születik. Az elhúzódó tanulmányok ugyanis kitolják a gyermekvállalást. A népszámlálás adatai szerint Szegeden a „termékeny" korban lévő nők 34 százaléka még nem szült. Ennek egyik következménye, hogy az országban nálunk a legmagasabb az egyedülálló háztartások aránya: 35,2 százalék.

– A baráti körömben is sok az elvált anyuka, a legjobb barátnőmnél éppen most mondják ki a válást – mondta Kristó Tímea, aki a 22 hónapos Martinnal még gyeden van otthon. – Azonkívül, hogy 3 ezer forinttal magasabb a családi pótlék, más támogatást nem kapok az államtól. A fiam édesapja Budapesten él, lelkileg és anyagilag is segít bennünket, napi kapcsolatban vagyunk. Szerencse az is, hogy a szüleimnél lakom, mindenben mellettem állnak. A közeljövőben még nagyobb szükség lesz rájuk, mivel vissza szeretnék menni dolgozni.

A statisztikusok elgondolkodtató adatokra bukkantak a 2011-es népszámlálás adatainak elemzésekor. Kiderült, hogy az országban mindössze a családok kétharmadában nevelnek gyermekeket, az ilyen családok 30 százaléka, majdnem egyharmada pedig csonka: csak egy szülő van a nap 24 órájában a fedélzeten. A népszámláláskor közel 1,8 millió gyermekes családot számláltak az országban, ezekben 2,9 millió gyermek élt.

Kristó Tímea és Martin, a kétszemélyes család a játszótéren. Fotó: Karnok Csaba
Kristó Tímea és Martin, a kétszemélyes család a játszótéren. Fotó: Karnok Csaba

Az egyszülős családok aránya Budapesten volt kiugróan magas, 39 százalékos, az arányok a településméret csökkenésével egyre alacsonyabbak. Amire nem lehetünk büszkék: a fővárost a megyék közül Csongrád megye követi, nálunk 32 százalékos az egyszülős családok aránya. Ebben a mutatóban Békés megyével kerültünk egy szintre. Győr-Moson-Sopronban ugyanez a mutató 25 százalék.

A népszámlálás időpontjában a gyermekes családok 12 százalékában élt legalább 3 gyermek. Budapesten jóval átlag alatti, 9 százalékos a 3 és annál több gyermekes családok aránya: ez a szám a településméret csökkenésével egyre magasabb. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezet: itt 16, illetve 17 százalékos arányban élnek 3 és annál több gyermekes családok.

Mit kapnak az államtól?

Az egyszülős családoknak az állam a pár ezer forint körüli plusz családi pótlékot leszámítva nem ad más segítséget. Ugyanaz érvényes rájuk is, mint a kétkeresős családmodellre: alanyi jogon vagy biztosítási jogviszonyhoz kötötten járnak a különböző juttatások. Alanyi jogon kapják a gyedet, a gyest, az anyasági támogatást és a családi pótlékot. A terhességi-gyermekágyi segélyt azonban csak a biztosítottnak utalják. A 24 hetes szülési szabadság időtartamára kapja az édesanya, mértéke az igénylő jövedelme naptári napi átlagának 70 százaléka.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pély Barna Majáról: Ezen a hangon csak rontani lehet!

Még csak 18 éves, de állt már az X-Faktor színpadán, édesapjával és bátyjával pedig évek óta együtt… Tovább olvasom