Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Csonka családban is lehet teljes élete a gyereknek

Szeged - A gyerek csonka családban is teljes életet élhet – derül ki Pusztai Tamással, illetve Váradiné Tari Ritával beszélgetve. Ugyanakkor egy lányával élő apuka könnyebben talált új társra, mint egy többgyermekes, elvált asszony. A párjától külön élő Tamás egy, az elvált Rita pedig három lányával együtt kezdte újra az életet.
– A lányom nélkül soha! Végig ezt éreztem, amikor kiderült: lángoló szerelemmel indult ugyan a kapcsolatunk, és gyorsan megérkezett a lányunk, de tűz és víz vagyunk, ha a mindennapi életről vagy a gyerekünk sorsáról van szó – meséli Pusztai Tamás, aki még 40 éves sincs, de már hat éve egyedül neveli Fannit.

– Barátok vagyunk a volt párommal, de csak azóta, hogy különköltöztünk. Újrakezdésről szó sem lehet köztünk, de a kislányunkról közösen gondoskodunk, miközben a szüleim és a nővérem családja is sokat segít. Ez azt jelenti, hogy Fanni – közös megegyezéssel – nálam lakik, a mindennapi ellátásához szükséges dolgokat én és az én családom teremti meg számára, az édesanyja pedig – mintegy gyermektartásdíj fejében – ruhákat vesz, időnként programokat szervez neki. A párom elköltözött Szegedről, de 2-3 hetente meglátogatja. Ilyenkor az édesanyáméknál alszik, vasárnap meg együtt ebédelünk, aztán külön programra mennek a lányunkkal.

Egy szülő

A 2001-es népszámlálás adatai szerint hazánkban minden hetedik 15 év alatti gyerek egyetlen szülővel él. Az Európai Unióban megszülető gyerekek 31,6 százaléka házasságon kívüli párkapcsolat „gyümölcse". Ez az arány Magyarországon 2000-ben 29 százalék volt, de 2004-re elérte a 34 százalékot.

– Inkább előnyöm, mint hátrányom származik abból, ha egy nőnek elmesélem: egyedül nevelem a lányomat – mosolyodik el Tamás. – Anyagilag nem jönnék ki, ha csak a családi pótlékként kapott néhány ezer forint pluszbevételére számíthatnék. Szüleim támogatása, a lányomhoz hasonló korú gyereket nevelő nővérem családjának segítsége nélkül sokkal elveszettebb lennék.

– Máig sem tudom, miért, de a férjem öngyilkossággal kezdett fenyegetőzni. Sose ért rá közös családi programokra, egy idő után már alig beszélgettünk, párhuzamosan futott az életünk. Aztán egyszer csak olyan tragikus helyzeteket teremtett, hogy a gyerekeim nyugalma érdekében vissza kellett költöznöm a szüleimhez – néz a négy évvel ezelőtti múltba a negyedik ikszen éppen csak túljutott Váradiné Tari Rita. A Szekszárd melletti faluba szerelmes fiatalasszonyként ment, majd egy év „cirkusz" után háromgyerekes, elvált asszonyként fogadták be a szülei.

– Nehezen hagyták ott a gyerekek a falut, ahol felnőttek, ahol elkezdték az iskolát. De azóta maguktól mondják: anyu, jó, hogy eljöttünk! Ők megtalálták a helyüket a volt iskolámban, a petőfitelepiben, én meg nagy nehezen munkahelyre leltem, igaz, nem a szakmámban, óvónőként, de a játékok közelében dolgozhatom. Nem dúskálunk az anyagiakban, de nyugalomban és jól megvagyunk. A szüleimen kívül sokat segítenek nekünk a rokonok, de az ismerősök is – ismeri el Rita, és példaként említi a ruhaadományokat, a figyelmet és a szeretetet. Elárulja: a lányok – apjuk fenyegetőzésétől tartva – 2-3 hetente egyedül utaznak szülőfalujukba, látogatóba. Rita új társra még csak gondolni sem mer, mert nincs hol és nem is ér rá ismerkedni, meg amúgy is föltételezi: kevés férfi vállalna föl egy háromgyerekes, elvált asszonyt.

Egy kereset és az adó

Az egyszülős családok körében a jövedelmi szegénység kockázata az átlagosnak (12,4 százalék) a háromszorosa. Az átlagos jövedelmű egykeresős, kétgyermekes családokat sújtó adó Magyarországon a legmagasabb (43,8 százalék), a második helyen Törökország (42,7 százalék), a harmadikon Görögország áll (42,6 százalék), miközben Írországban csak 1,1, Új-Zélandon 2,8 százalék az adó.

Olvasóink írták

 • 4. Zerge 2008. március 24. 12:59
  „Csonka családban... teljes élet... Mit nevez "teljes" életnek?
  A csonka család mára divat kis hazánkban...ezért is tartunk ott, ahol tartunk. A teljes élet nem csak táplálkozásból és levegővételből áll! Nagyon erkölcsös emberekké válhatnak, ha az utca neveli őket! Jó példája Gyurcsány!”
 • 3. Madzsar. 2008. március 22. 11:29
  „"Egy szülő"

  Ha egy gyermek házasságon kívül születik, az még nem azt jelenti hogy egy szülő neveli, mert a szülők élettársi kapcsolatban is élhetnek!”
 • 2. nagy lajos 2008. március 22. 10:17
  „Hát, én nem tudom, de én 18 éve teljesen egyedül neveltem a gyerekeimt, és senki--még annyit sem mondott.-fakabát, nemhogy segített volna. Ma is emelt családi pótlékkal 153.000-ft-ból ÉLÜNK !! 3-an, és ebből még a 40.000-res rezsit is le kell vonni..Hol a gondoskodó állam ?? a sulikban soha nem kaptak semmit a gyerekeim, mert 100-300-ft-tal túlléptüka minimum keretet, és nem lehet kivételezni senkivel.( csak a kisebbségnek vannak meg ehez a jogai )
  A nőkről meg inkább nem nyilatkozom, mert nem ildomos kifecsegni, és a moderátor közbelépne..”
 • 1. Jo bacsi 2008. március 22. 09:27
  „"Az egyszülős családok körében a jövedelmi szegénység kockázata az átlagosnak (12,4 százalék) a háromszorosa. Az átlagos jövedelmű egykeresős, kétgyermekes családokat sújtó adó Magyarországon a legmagasabb (43,8 százalék), a második helyen Törökország (42,7 százalék), a harmadikon Görögország áll (42,6 százalék), miközben Írországban csak 1,1, Új-Zélandon 2,8 százalék az adó."

  Hat mit varsz egy olyan kormanytol aki csak -Utonallo Gazdalkodast- ismer es folytat. Koznyelven kirabol mindenkit az ado neveben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvertek egy magyar diákot Szabadkán

Szabadka - Megvertek egy fiút Szabadkán- sajtóértesülések szerint azért, mert magyar volt. A szabadkai műszaki középiskola előtt támadtak rá csütörtökön a magyar tanulóra a szerb fiatalok. Tovább olvasom