Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Csontsűrűséget is vizsgálnak az új szegedi mérésközpontban

Szeged - Magyarországon népbetegségnek számít a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a csontritkulás. Akár életeket is menthet, ha időben felismerik a bajt, és ezt leginkább úgy lehet elérni, hogy rendszeresen részt veszünk a szükséges szűrővizsgálatokon.
Erre szolgál a Kabay gyógyszertár új mérésközpontja, a Kabay Egészségcentrum: most már itt is elvégeztethetünk több fontos tájékoztató- és szűrővizsgálatot.

– Elsősorban a megelőzésre és a már meglévő betegségek – például magas koleszterinszint, vérnyomás, diabétesz – karbantartására, szinten tartására szakosodott a mérésközpont – fejtette ki Mód Péter, a Kabay patika vezetője. – Ezekkel a vizsgálatokkal igyekszünk az orvosok munkáját segítve kizárni, illetve feltárni a rejtett, népbetegségnek számító kóros elváltozásokat. A központban végeznek általános állapotfelmérést egy speciális készülékkel, amely gyors vizsgálatra alkalmas, méri a testsúlyt, testmagasságot, vérnyomást, BMI-indexet és a testzsírszázalékot. A  jóindulatú prosztatamegnagyobbodást vércseppanalízissel vizsgálják, a haj, illetve a fejbőr problémáit mikrokamerával tárják fel. Emellett  mérnek még koleszterin- és vércukorszintet, valamint csontsűrűséget is.

Folyamatosan fogadják a jelentkezőket a vércukor- és koleszterinszint-mérésre.
Fotó: Segesvári Csaba

Hazai becslések szerint a változó kor utáni nők húsz százaléka szenved csontritkulásban, és a betegség előfordulása a férfiak körében is egyre gyakoribb. Fontos a szűrés és a kezelés, mert meggyengült csontszerkezettel egy combnyaktörés akár halálos is lehet. A prosztatavizsgálatot urológus szakorvos, a  többi vizsgálatot képzett szakasszisztensek vagy gyógyszerészek végzik. A szűrések után, ha szükséges, tovább irányítják a beteget a háziorvoshoz vagy a megfelelő szakorvoshoz. Folyamatosan fogadják a jelentkezőket a vércukor- és koleszterinszint-mérésre, valamint az általános állapotfelmérésre. A csontsűrűség mérésére, a prosztatavizsgálatra és a hajvizsgálatra viszont időpontot kell egyeztetni.

A mérések mellett táplálkozási tanácsokat is kaphatnak az érdeklődők. Egyelőre hetente három napon áll rendelkezésre dietetikus szakember, de ha nagyobb lesz az érdeklődés, ezt is rendszeressé tesszük – vázolta fel a patika vezetője. – Kiscsoportos tanácsadást is tervezünk húsz-huszonöt fővel: szakértők segítenék a betegeket egy-egy adott kórral és kezelésével kapcsolatban. A már működő homeopátiás tanácsadás is átkerül az egészségcentrumba, valamint hamarosan beindul két terápiás szolgáltatás: a gyógy- és frissítőmasszázs és a Bemer-terápia.  Ez utóbbi egy elektromágneses fizikoterápiás módszer, ami a műtét utáni rehabilitációban, mozgásszervi betegségek, sportsérülések, egyes bőrbetegségek kiegészítő kezelésében és a cukorbetegség egyes szövődményeinél nyújthat segítséget.

Olvasóink írták

 • 3. joy 2008. március 02. 11:11
  „A két hozzászóló ezexerint profi a szűréstechnológiában, ismeri a szükséges műszerezettséget, és járt már náluk, látta módszereiket, műszereiket.

  Vagy csupán a mindent, mindenkit, mindekor, mindenhol leköpködők, Savanyújóskák-Ócsármatyik közé tartoznak.”
 • 2. 1245 2008. február 26. 10:22
  „Teljesen igazad van. Olcsó müszerekkel csak propagandát lehet csinálni- komoly szürést nem. Az az érv sem igaz, hogy ez is jobb a semminél, mivel pont az első szüréshez kell a legjobb müszer és a legjobb szakember, mert ha itt mindent rendben találnak, a beteg már nem megy tovább!
  Kár, hogy ma már mindent meg lehet próbálni ebben az elszegényedett egészségügyben. Ha a müszerek megbizhatatlansága miatt nem szürnek ki pl. egy dagabatot és ez csak késöbb fog kiderülni máshol, akkor ki lesz a felelős, hogy megnyugtattak a "szürésen", majd komolyabb felszereltségü helyen mégis találtak valamit!?”
 • 1. drszf 2008. február 26. 10:16
  „Már megint elkezdtek koklerkedni, lkátszat szüréseket végezni- mint amilyenek például a falunapok orvosi szürései.
  Egy rendes ultrahang készülék több millió forintba kerül- amivel lehet is valamit kiszűrni. Egy korrekt csontsürüség vizsgáló készülék pedig több tízmillió forint. Most majd azt lehet elérni, hogy gagyi müszerekkel az emberek abba a hitbe esnek, hogy minden rendben van- pedig csak a müszerek elégtelenek.
  Egy szürőkozpont felszerelése több tizmillió forint lenne- feltéve, ha korrektül akarják csinálni. Ennyi pénzhez sokszor az egész város összefogása is kevés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis, nagy bajaink!

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével az elkövetkező hetekben olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Tovább olvasom