Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Csontváry napozott

Szeged - Tizenöt perc napfénnyel ajándékozták meg Csontváryt szerdán, Tivadar napján: negyedórára a Móra-múzeum kupolacsarnokába vitték az önarcképét, hogy természetes fényben ünnepelhessen a napút festője.
Csontváry Kosztka Tivadar a napfény szerelmese volt: a napút színeit kereste és festette egész életében, szinte mindegyik képén megjelenik a napsütés, a naplemente valamilyen formában. A napfénynek gyógyító erőt tulajdonított: miután a szegedi nagy árvízben megfázott, a Magas-Tátrában, a napfény segítségével gyógyult meg. Amikor pedig fülébe jutott, hogy Ferenc József megbetegedett, táviratot küldött a császári kabinetirodának: „A királyt a napra kitenni. Stop. Csontváry".

Csupán 15 percig élvezhette a napfényt a festő. Fotó: Karnok Csaba
Csupán 15 percig élvezhette a napfényt a festő.
Fotó: Karnok Csaba

A Csontváry-kiállításon látható alkotást természetesen – a szigorú műtárgyvédelmi előírásoknak megfelelően – nem a tűző napra állították, bár tizenöt perc napfény nem ártana a kép állagának. Ezzel az ötletes kedvcsinálóval „huncutkodtak" a szervezők, hogy a tárlatot és a szombati múzeumok őszi éjszakáját beharangozzák. A huncutkodás amúgy Csontvárytól sem állt távol. Gondoljunk csak a Jajcei vízesés című képére, amelyen, ha jobban megnézzük, a vízfüggöny helyén előtűnik egy medve, egy róka és egy ló.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2011. november 10. 11:59
    „Én megnéztem a kiállítást. Jó régen voltam utoljára. Da a belépő 1500.-Ft azért a pár képért --sokalottam. Mert ha több személy megy egy családból --igen borsos a belépő ára--így meggondolandó !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfogyatkoztak az utcai postaládák

Csongrád megye - Az internet korában sokkal kevesebb küldeményt dobunk be az utcai postaládákba. A… Tovább olvasom