Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Csőpostával küldik a vért egy hónap múlva a klinikákról

Csőpostával szállítják egy hónap múlva a vérmintákat néhány szegedi klinikáról a laborba. A kiépülő rendszer jelentősen felgyorsítja majd a sürgősségi elemzéseket: miközben most még a beteghordók hordják kézben az épületek között a kémcsöveket, a kiépülő rendszernek köszönhetően azok egy perc alatt odaérnek majd a vizsgálóhelyre.
Csőpostarendszer épül a szegedi klinikákon: első körben az új klinika és új klinikai tömb épületegyüttesét kötik össze a Laboratoriumi Medicina Intézettel. A föld alatt, illetve álmennyezetekben futó csőhálózatban gyakorlatilag mindent lehet majd szállítani: gyógyszert, labormintákat, eredményeket, vérkészítményeket, vagy akár röntgenfelvételeket, dokumentumokat is. A csőpostarendszer tehát a betegellátásban felmerülő feladatokat gyorsítja majd fel.

– A jelenlegi gyakorlat az, hogy a beteghordók kézben hozzák hozzánk a különböző intézményekből a mintákat. A legrövidebb idő, ami alatt ezek eljutnak hozzánk, egy óra, de előfordul több órás várakozás is, ha éppen más feladatuk is van – mondta el Földesi Imre, a Laboratóriumi Medicina Intézet vezetője. A csőpostarendszernek köszönhetően viszont egy perc alatt megérkeznek majd a vizsgálandó minták, vagyis az orvosok is jóval gyorsabban kapnak eredményt, ami a gyógyítást jelentősen megkönnyíti.

– A kapszulákat sűrített levegő mozgatja. Üresen 6, mintával 3 métert tesznek meg másodpercenként. A rendszert pedig ipari számítógép vezérli – mondta el a kivitelező cég képviseletében Lászlóffy Miklós. A csőpostát úgy tervezték, hogy csak a chippel ellátott kapszulákat továbbítja, idegen tárgyakat nem. A rendszerben pedig nyomon követhető és visszakereshető minden szállítmány.

Az országban a szegedi lesz a második ilyen rendszer. Debrecenben már működik: ott 8 kilométernyi csőrendszerrel hálózták be a klinikákat. Szegeden egyelőre négy vonalat építettek ki, az egy kilométernyi csőhálózatban 20 kapszula közlekedik majd – az üzem 3-4 héten belül el is indulhat. A rendszer azonban 64 vonal kezelésére képes, így a jövőben a többi klinikát is hozzá lehet majd kapcsolni.

Évi egymillióba kerül majd a gyorsposta A rendszer kiépítése 48 millió forintba került, működtetésére évente körülbelül egymillió forintot kell majd fordítani. A beruházás a klinikaépítési nagyprojekt része volt, mely most 75 százalékos készültségben van. Jelenleg az új klinika intenzív osztályának második felét és a sterilizálót újítják fel a csőpostarendszer-építés mellett, és hamarosan megérkeznek a bútorok is az új, 265 ágyas tömbbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költözik a vitorláskikötő

Többéves munka és előkészület után az újszegedi Partfürdőre költözik a vitorláskikötő. Tovább olvasom