Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Csöre János: A kutyáim embernek nem ártanak

Szeged - Jelentkezett Csöre János, a hétvégi újszegedi kutyatámadásban vétkes ebek tulajdonosa. Elismerte, kutyái „allergiásak" más kutyákra, de embernek nem ártanak. Ezt a cikkünk nyomán tartott hatósági ellenőrzés is megerősítette.
Eddig hiába kerestük, ám tegnap maga jelentkezett az újszegedi Fő fasoron történt hétvégi kutyatámadásban vétkes kutyák gazdája. Csöre János megengedte, hogy felkeressük és fényképezzük. Megmutatta a kutyáit, csirkéit, kacsáit és a rettentő mennyiségű lommal teli udvarát. A százszázalékos rokkantnyugdíjas villamosmérnök könnyek között mesélte, hogy kilenc éve súlyos szívbeteg. Felépüléséhez segítségül kapta Rozit, az amerikai staffordshire terrier kiskutyát. Ő hozta vissza az életbe, azóta nagyon ragaszkodik hozzá.

– Egyéni vállalkozó voltam, elosztókat gyártottam, de a megrendelőm tönkrement. Sok millióval tartozott, miatta én is becsődöltem. Ezért költöztem a Pulz utcából Újszegedre, a szüleimhez. Lerokkantosítottak, 60 ezer forintból tengődöm. Lomtalanításra járok, hogy összeszedjem a tüzelőt és a leadni való fémet – magyarázta a rengeteg hulladékról. Csöre János négy éve él a Fő fasoron. Három éve egyedül maradt a családi házban, a beteg édesanyját ápoló Venkó Péterné Matild maradt a melléképületben – ő 20 ezres segélyen nyomorog. Ebédet ingyen kapnak, vizet a kútból húznak, melegíteni napkollektort használnak. Csöre János azt állítja, a kocsiját kölcsönkapta. Havonta egyszer tankolja tele, hogy ne kelljen cipelnie, mászkálnia, mert az nehezére esik. Megélhetésnek tartja a sok lomot, amiből folyamatosan eladogat ezt-azt. Ottjártunkkor éppen vasakat vittek tőle.

A kilencéves Rozi és két kölyke, Artúr és Hercegnő Csöre János udvarán. Fotó: Schmidt Andrea
A kilencéves Rozi és két kölyke, Artúr és Hercegnő Csöre János udvarán. Fotó: Schmidt Andrea

– A hét végén az ásványvizet hordtam be a csomagtartóból, de a kocsiban felejtettem a cigarettám. Visszamentem. Elismerem, akkor hagytam nyitva a két zárható kaput – emlékezett vissza a kutyatámadásra Csöre János. – A három kutya, Rozi, a kilencéves szuka és két kölyke, Artúr és Hercegnő kiszökött. Rávetették magukat a szomszéd kutyájára. Az igaz, hogy más kutyákra allergiásak, de embert nem bántanak. Nem igaz, amit a szomszédok állítanak, miszerint embert harapott volna meg valamelyikük. A megtépett Bobit sem ugyanezek, hanem Rozi egy másik kölyke támadta meg. A szomszédok a rumli meg a bűz miatt panaszkodnak, pedig nem igaz, hogy trágyával fűtöttem. Fát tüzeltem a cserépkályhában, de rossz a szellőzés, visszajön a füst. Pocok és patkány sincs.

Csöre János megmutatta, tart csirkéket, kacsákat, de nem sokat. Azt elismerte, hogy voltak disznói, huszonkettő, de már leölték őket. – Szabadulnék innen, hirdetem a házat, de a kutyának sem kell, pedig 20 millióért odaadnám. Feltettem már a hurkot is, hogy felakasztom rá magam – tárta szét a karját. Szíve szerint kiköltözne tanyára. A kutyákat ingyen odaadná valakinek, hogy végre megszűnjön a vita.

Hatósági ellenőrzés cikkünk nyomán

Az önkormányzat – szerdai cikkünk nyomán – soron kívüli állat-egészségügyi ellenőrzést rendelt el a Fő fasori ebtartónál. Tegnap kinn voltak az állatorvosok. Dr. Kiss Albert városi főállatorvos elmondta, a három kutya oltási papírjait, állapotát és a tartás körülményeit megfelelőnek találták. A rendetlenség nem az ő reszortjuk. Korábban három alkalommal vizsgálták a gazda portáját, akkor disznókat tartott, sőt disznótetemet találtak a kertjében. A sertéstartást a tulajdonos megszüntette.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. M.Ben 2012. október 09. 22:00
  „A sok okoskodónak...

  Én egy ugyan nem alkalmazottja de tanulója voltam János bának.
  A rendszeretet valóban nem lehetett akkor sem a javára írni.
  VISZONT- egy rettenetesen értelmes, okos és a szakmájában kiváló vállalkozót ismertem meg akkor akinek egy jól felszerelt brigádja bármilyen vezérlést, (laikusoknak elosztó) szakmai problémát igényesen és szakszerűen véghezvitt.
  Villámbecslésem szerint is több százmillió adót befizethetett pályafutása során...és még azt a hatvan e z r e t? sajnáljátok tőle? A szívbetegsége az erős dohányfüggése miatt és a korábbi koponyaműtétek, rokkantság miatt alakulhatott ki.
  Most próbál(na) megélni öreg korára LEGÁLIS fémgyűjéssel, állattartással (már azzal se kösz a szomszédoknak, akiknek persze van igazuk is, bár én átmentem volna, hogy ´jani bátyáém köll e segíteni kiganézni a disznók alól mer nagy a szag´ ki ganézzon az édesanyja?
  NE ítélkezzetek egy kép és pár leírott szó alapján.”
 • 44. egyszeru polgar 2008. július 01. 16:16
  „Meg valami. Mindannyian masok vagyunk, s az eletunk is kulonbozo. En azt tudom, ha a ferjem magara maradna , hasonlo korulmenyek kozott elne, pedig rendes, szorgalmas es nagyon jolelku ember. Oruljon, akinek meg nem volt kemeny tores az eleteben, s imadkozzon, hogy a jovoben se legyen.”
 • 43. egyszeru polgar 2008. július 01. 16:04
  „Erdekes, mennyire beizgul a tarsadalom a kutya temaktol. A kutya huseges, jo tarsa az embernek, foleg, ha az egyetlen. Ebben az esetben egy remenyet vesztett ember talan utolso kapaszkodoja az elethez. Nekem 4 nagykutyam van az udvarban es egy kicsi kutyam a hazban. Ok is idegesek mas kutyak lattan,de ez gyakori szerintem . Termeszetesen nagyon oda kell figyelni, es nagy feleloseg, hogy sem allatban sem emberben ne okozzanak kart. Idegesit, amikor HARCI kutyakrol beszelnek. Nekem van egy belgajuhaszom, ami nem harci kutya, megis rettentoen veszelyes. Egyszoval, a legtobb kutyafaj lehet veszelyes. A felelosseg elsosorban a kutyatulajdonose, de a masik felnek is "tiszteletben" kell tartani a masik felet. Soha nem tanitottam agresszivitasra, megis O a legjobb hazorzom.A 14 ev alatt csupan egy valakit tamadott meg, aki szandekosan ingerelte mikozben megvolt kotve.”
 • 42. zoltanz 2008. június 16. 12:46
  „Villám (3-as)
  Legalább ne ugass te állat, tőle elemi ismereteket tanultál csak, de aki annyit lopott-csalt-hazudott össze mint te, az hallgasson. Te is csak egy szaros vadbarom vagy, sunyi patkány, egérből kilopnád a kölykét ha tudnád valamire használni. Szilikonozd csak magadat, de a mocsok, ami ráégett a nevedre az attól még kilátszik.”
 • 41. Emberke 2008. június 07. 16:38
  „Vagy 2 hónapja a Csonrádi sgt. elején, a trolimegállóban hullarészeg ember sebesülten, nyakig összepisilve feküdt a járdán. A kutyája ott ült mellette. Tette a dolgát. Vigyázott a gazdijára. Mert így nevelte a gazdája. Mert szereti a gazdája. Mert az állat az ember tükörképe. S ha az ember embernek farkasa, akkor.......????????”
 • 40. vau 2008. június 02. 17:38
  „Nagyon rosszul mennek itt a dolgok,ha csokit etetünk a kutyával!”
 • 39. egy lány 2008. május 19. 23:06
  „Nem tudom miért bántják ezt a szegény embert, a kutyája megtámadott egy másikat ebben mi olyan különös? Gyerekkoromban az én kutyámat is megtámadta egy másik kutya, azt mégsem közölte egyik újság sem!
  A másik meg hogy mindenki nézzen szét a saját portáján, aztán bíráljon másokat!”
 • 38. SP 2008. május 19. 20:08
  „FOBI
  Szerintem is SP”
 • 37. FOBI 2008. május 19. 19:22
  „Én személyesen ismerem az illetőt, és felháboító, hogy egy-két ember mennyire szemét tud lenni a másikkal.
  Szomszédok voltunk jó pár éve, akkor még csak Rozi volt meg neki. Láttam soványan, amikor nem volt sok pénze ennivalóra, de a kutyáját mindig is nagy becsben tartotta és ő mindig jól táplált és egészséges kutya volt. Soha sem bántott senkit, egy rossz morgás sem volt se kutyára, se emberre. Természetesen a kutya valóban ösztönlény és kiszámíthatatlan, még a legjobban nevelt kutyáknál sem lehetünk 100%osan biztosak. Na de kit érdekel, hogy lomos az udvar? Mintha máshol ez nem fordulna elő, hiszen mindenkinél van takargatni való....csak más mértékben (aki ezt nem vallja be, annál már komolyabb gondok vannak..). Neki is meg kell élni valamiből, főleg, hogy nem azért olyan az az udvar, hogy a szomszédokat bosszantsa!!”
 • 36. SP 2008. május 19. 13:15
  „Szerintem MAMUS portáján is körül kéne nézni”
 • 35. Dobó Tünde 2008. május 18. 11:14
  „kedves mamus!azt is irtam hogy nem helyes h.ennyi kutyát tartott ilyen körülmények közt mindenkinek vállalni kell a felelösséget ha kutyát tart csak nem szeretem ha minden kutyát egy kalap alá vesznek.az én szomszédságomban is lakik ilyen kutya mégis meg lehet férni tőle és az sem szereti a kutyákat.és én is félteném a gyerekem meg a kutyám is!de nem vitatkozok szeretem a békés megoldásokat.nekem 13 éves a kutyám soha nem vittem játszótérre tiszteletben tartom ha valaki fél a kutyáktól és a gyerekek mindig szaladnak hozzám h.hadd simogassák meg és én ennek örülök!”
 • 34. Balogh Gábor 2008. május 18. 06:34
  „Kedves Dobó Tünde!
  De igen láttam már sok kutyát életemben , sőt neveltem is egypárat , meg sajnos láttam is olyat , hogy saját "kedvenc" kutyája , majdnem halálramarcangolta saját gazdáját! Nem a Te kutyáddal van problémám (általában egyikkel sincs!) , csak sokszor az emberek elfelejtik , hogy a kutya ösztönlény, még ha neveléssel sokmindenre tanítható is. De elég egy rossz mozdulat , valaki ismeretlen véletlen rálép a lábára , vagy egy kisgyerek , aki kisebb nála játékból meghúzza a farkát , elesik és máris zsákmánynak tekinti az áldozatot! Nem vitatkozni akartam - sem veled sem mással - de óvatosnak kell lenni , az hogy még soha nem következett be , nem azt jelenti , hogy nem is fog!
  bégé”
 • 33. Era1233 2008. május 17. 17:47
  „Mamus! itt nem mondta azt senki, hogy a saját kutyája egy tündér! ezt nevezik szájhagyomány után történő mesének. Én elmondok valakinek valamit, az már úgy sem azt fogja visszamondani amit mondtak neki, hanem átértelmezi, átfogalmazza, te is ezt tetted! Mindenki úgy ítélkezzen, hogy előtte ismerje meg azt a valakit akiről szó van, legyen az kutya vagy ember, hogy előtte megismeri és a saját véleményét, ne másét hírdese. A sérült kutya felgyógyul, idáig is felgyógyult ezek szerint, sőt, azért gyógyult fel, mert Ő is tudja, hogy szeretik és van miért, kiért felgyógyulnia! Épp néztem, ezek szerintem harci kutyák, nevelés ellenére is benne van a vérébe a harc. Mindenkinek vannak takargatni valói, csak azt eltitkoljuk, de úgy, hogy még mi magunk sem akarjuk tudomásul venni, mert magunk előtt is szégyeljük, hát itt van más élete amibe betekintést tettünk, ahelyett, hogy a saját magunkéba tekintenénk be, és belátnánk, hogy mi is de sok hibát követtünk már el életünk során.”
 • 32. mamus 2008. május 17. 13:30
  „P.S.

  Mikor tünik már fel, hogy az elmúlt évek kutyatámadásaik után minden gazdi azt mondta, hogy az Ő kutyája egy tündér volt, eddig ssem támadott. Összegezve, minig van egy első támadás. Elég sok végződööt nagyon sulyos eredménnyel.”
 • 31. Mamus 2008. május 17. 13:27
  „Dobó Tünde. Ugyanezt fogja leírni ha Ön szomszédségába költözik egy hasonló János gazda, és ha majd Ön gyerekét és kiskutyáját támadja meg majd az új szomszéd három döge?”
 • 30. Dobó Tünde 2008. május 17. 10:34
  „balogh gábornak üzenem az én kutyám nem bántott még embert akkor nem ismer sok kutyát még.én nem tudom az emberek közt is van gyilkos mégsem mondom hogy az összes gyilkos!a kutya olyan mint amilyenre nevelik és nem az állat a hibás!rossz körülmények közt van tartva nem megfelelöen van tanitva minden az embereken mulik!ennek az embernek nem szabadott volna 3 ilyen kutyát tartani legyen 1 de az olyan hogy ne legyen panasz.az emberek imádnak más embereken csámcsogni mindenki foglalkozzon csak a saját dolgával.”
 • 29. nemszegedi 2008. május 16. 20:56
  „Mese részére,ki mint él úgy ítél,Ha már arról beszél hogy kutya támadott kutyát,mi itt a probléma?akkor az intelligenciája nem igazán áll a helyzet magaslatán.Hogy kit érdekel hogy,mivel foglalkozott régen? Minket ugyan nem, DE ANNAK KÖSZÖNHETI A JÓL JÖVEDELMEZŐ NYUGDÍJÁT.Ez nem rossz indulat, ez a való igazság.Egyéb iránt az állattartásról,VAGY AZ EBRENDELETRŐL lehet informálódni a helyi önkormányzatok honlapján.Sokaknak biza leesne azálla csak tessék tájékozódni!Nem ám úgy müködik,hogy bárhol lehet tartani bármit.Még szerencse,hogy van rá rendelet,csak nem tartják be,az már más kérdés.”
 • 28. mamus 2008. május 16. 19:46
  „Példul ott, kedves Mese, hogy a kutyák a gyerekre is rátámadtak csak róla még le tudta rámolni az apa. A csak kutyán aki megsérult pedig egy többtizer forintos életmentő műtétet kellett elvégezni.”
 • 27. Mese 2008. május 16. 18:42
  „Inkáb te tünsz kis tudósnak-olyan gúnyosan írtad...

  Különben kutya támadott kutyát. Ha ezenkívül nem volt a kutyukkal probléma,akkor nem értem hol itt a baj.
  A lomgyűjtéshez meg: egyrészt csak a szomszédok szövegelhetnek,aki nem a szomszédja,honnan veszi,hogy patkány van a férfinál,stb. másrészt ott vannak a svéd családok,ott még kerítés sincs nagyon,szabadon rohangálnak a beoltatlan kutyák és ott tényleg sok a szemét.

  Nagyon rosszindulatúak vagytok! Tisztelet a kivételnek-kb. 1-2 ember volt normális.
  Csődbe menni tényleg nem nehéz,sajnos mi is tapasztaltuk. Kit érdekel,hogy mivel foglalkozott régen? Mindenki a saját háza táján söprögessen. Még egy hülye kérdés,hogy miért cigizik,ha szívbeteg?
  Mert ez egy szenvedély,nem könnyű leszokni. Ennyi erővel minden elhízott emberkét meg kell kérdezni,hogy miért eszik fagyit/hambit stb. és miért nem fogyózik?
  Megint csak a beleavatkozás a másik dolgába.

  Komolyan kíváncsi vagyok:élvezitek,hogy túrkáltok meg belerúgtok egy amúgy is szerencsétlen emberbe?
  Remélem jobban érzitek magatokat! Csak így tovább!!”
 • 26. busch 2008. május 16. 17:26
  „Brit állatbiztosító-társaságok figyelmeztették a kutyatartókat: csokoládéval ne kedveskedjenek négylábúiknak A kutyákat ugyanis csokoládémérgezés fenyegeti, és ebbe akár bele is pusztulhatnak.
  A Daily Mail szerint a kutyatartók közül sokan még csak nem is sejtik, hogy a csokoládéban és más kakaótermékekben található teobromin - egy koffeinhez hasonló alkaloid - kutyákra és más állatokra nézve veszélyes. Bizonyos körülmények között súlyos, akár halálos hatással lehet központi idegrendszerükre és szívizomzatukra. Kleine Hunde von wenigen Kilogramm Körpergewicht können schon nach der Aufnahme von 20 - 30 Gramm sterben. Bei großen Hunden wie z.B. Schäferhunden sind 120 bis 250 Gramm gefährlich. Milchschokolade führt in etwa zehnfacher Menge zum Tode. Bei Aufnahme einer geringeren Menge kommt es meist lediglich zu Magen-Darm-Problemen wie Durchfall und Erbrechen.
  te kis tudós DFGSDG....”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hídfotós kedvence az algyői vasúti híd

Szeged - Gyukics Péter budapesti fotóművész a hidakba szerelmes, nem véletlenül született meg néhány éve a hazai hidakat bemutató albuma. Tovább olvasom