Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Csörgő húzta ki a Mad Max-vagont Röszkénél a kerítésből

Csörgő húzta ki a Mad Max-vagont Röszkénél a kerítésből
Elvontatták a határ lezáró vagont a mávosok, helyére kapu épül. A munka csütörtök reggel kezdődött, délutánra végezhetnek is.
Rég nem látott nyüzsgés volt csütörtökön a röszkei vasútvonalnál: a MÁV a pályaudvarra vontatta a magyar–szerb határra állított szögesdrótos teherkocsit. A tavaly őszi események után csak Mad Max-vagonnak nevezett járművet szeptember 15-én éjfélkor tolták be a határzárba, aznap, amikor életbe lépett a tiltott határátlépés miatti szigorítás.

Az ikonikus járműből még egyet építettek, az a horvát határra került. Egy Csörgőnek becézett dízelmozdony húzta el a határról a vagont, majd állította félre Röszke állomáson. A határt védő kerítésnél tátongó lyukhoz féltucatnyi fegyveres katonát és pár rendőrt vezényeltek, de nekik semmi dolguk sem akadt: a háromfokos reggelen egyetlen migráns sem sétált Magyarország felé. A vagon helyére a büntetés-végrehajtás munkatársai építettek egy olyan kaput, amely már Kelebiánál felépült. Igaz, most a munkával meggyűlt a bajuk. Ahogy enyhült az idő, úgy vált egyre sárosabbá a kerítés melletti szervizút. Rövid idő alatt elsüllyedt az oszlopokat szállító Mercedes teherautó, a betonnal megrakott Volvo már meg sem próbált a kapuig eljutni.

 
Kihúzták a Mad Max-vagont Röszkénél a kerítésből

A munkások – gépek híján – beásták a tartóoszlopok alapját, a beállítás után szárazbetont használtak, a sín és az oszlopok közé pengés drót került.

Emlékezetes, a MÁV még tavaly augusztus 28-án állította le a Szeged és Szabadka közötti vasúti közlekedést, miután a menekültek megdobálták a Szerbiába tartó piros sínbuszt. Megkerestük a vasúttársaságot, hogy megtudjuk: a kapu felszerelésével együtt újraindítják-e a két város közötti közlekedést, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Videón is megörökítettük, amikor tavaly szeptemberben szögesdróttal felszerelt tehervonattal zárták le a zöldhatárt Röszkén.További részletek később.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikában temették el Zsigmond Vilmost

Két hónapja hunyt el a szegedi születésű Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos, de temetéséről… Tovább olvasom